ΥΠΕΞ: Επέστρεψαν οι Έλληνες του "Estelle"

ΥΠΕΞ: Επέστρεψαν οι Έλληνες του "Estelle"

Τι αναφέρει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου "Estelle" (Pics)

Μετά τις συστηματικές και συντονισμένες διπλωματικές ενέργειες του Υπουργείου Εξωτερικών και της ελληνικής Πρεσβείας στο Τελ Αβίβ προς τις ισραηλινές Αρχές και με τη συνεργασία των τελευταίων, ολοκληρώθηκαν απρόσκοπτα και σε πολύ σύντομο χρόνο οι διαδικασίες για τον επαναπατρισμό των Ελλήνων επιβατών του πλοίου "Estelle", στους οποίους συμπεριλαμβάνονται και δύο μέλη της Βουλής των Ελλήνων.

Στο πλαίσιο των σχετικών εντολών του Υπουργού Εξωτερικών, ο Πρέσβης της Ελλάδας στο Ισραήλ Κυριάκος Λουκάκης συναντήθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες με τους  Έλληνες πολίτες στην πόλη Χολόν, όπου κρατούνταν και επιβεβαίωσε ότι  είναι όλοι καλά στην υγεία τους.

Οι πέντε Έλληνες πολίτες επέστρεψαν σήμερα με την ΟΑ302 πτήση της Olympic Air από το Τελ Αβίβ. Κατά την αναχώρησή τους, επικοινώνησε μαζί τους τηλεφωνικά ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Στην Αθήνα τους περίμενε η Διευθύντρια της Α6 Διεύθυνσης Αραβικών Χωρών και Μέσης Ανατολής του Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης Ελένη Σουρανή. Οι 'Ελληνες ακτιβιστές θα παραχωρήσουν τη Δευτέρα συνέντευξη Τύπου στο Εθνικό Μετσόβειο Πολυτεχνείο στις 12:00 το μεσημέρι.

Σύμφωνα με τηλεγράφημα του Γαλλικού Πρακτορείου από την Ιερουσαλήμ, οι ισραηλινές αρχές, αποφάσισαν να επιτρέψουν την επιστροφή στις χώρες τους σε 8 συνολικά ακτιβιστές, 5 Έλληνες, 2 Ισπανούς και 1 Ιταλό.

Κατά την Υπηρεσία Μετανάστευσης του Ισραήλ, 19 ακτιβιστές θα κρατηθούν για 72 ακόμη ώρες, ενώ για 3 υπηκόους του Ισραήλ που βρίσκονταν στο πλοίο θα συνεχιστεί η ανάκριση από τις ισραηλινές αρχές.

Σύμφωνα με πηγές των ακτιβιστών, είναι πιθανό να τους απαγγελθούν κατηγορίες για "υποκίνηση σε στάση" και "παροχή βοήθειας στον εχθρό".

Το πλοίο οδηγήθηκε χθες στο λιμάνι του Ασντότ, μετά την ανακοπή της πορείας του από το Ισραηλινό πολεμικό ναυτικό, όπου πλήρωμα και επιβαίνοντες κρατήθηκαν από τις ισραηλινές αρχές.

Στο υπό φινλανδική σημαία "Estelle", που κατευθυνόταν προς τη Γάζα στα πλαίσια επιχείρησης της πρωτοβουλίας "Ένα καράβι για τη Γάζα", επέβαιναν 30 συνολικά ακτιβιστές, στην πλειοψηφία τους Νορβηγοί και Σουηδοί, ανάμεσά τους και μέλη ευρωπαϊκών κοινοβουλίων.

Πηγή φωτογραφιών: 972mag.com

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Επέμβαση του ισραηλινού στρατού στο Estelle

Νετανιάχου: Πρόκληση η αποστολή του πλοίου Estelle

Ψήφισμα διαμαρτυρίας από το ΣΥΡΙΖΑ για το Estelle

SHARE:

24Media Network