Υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και ο Ηλίας Ζαγοραίος

Υποψήφιος για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα και ο Ηλίας Ζαγοραίος
Ο εισαγγελέας Ηλίας Ζαγοραίος Eurokinissi

Η "μάχη" με την ηγεσία του Αρείου Πάγου, έβγαλε νικητή τον εισαγγελέα Ηλία Ζαγοραίο έναντι της ανώτατης εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου, με τη συντριπτική πλειοψηφία της Ολομέλειας να τάσσεται υπέρ του πρώτου.

Την υποψηφιότητά του για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα πέτυχε ο Ηλίας Ζαγοραίος, υπέρ του οποίου τάχθηκε σχεδόν το σύνολο της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, παρά την αντίθετη θέση της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου.

Ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας του Πρωτοδικείου Αθηνών έλαβε την πλειοψηφία των ψήφων, στη διεκδίκηση μίας εκ των τριών υποψηφιοτήτων για το νέο θεσμό. Κι ενώ αρχικά είχε κριθεί πως υποψήφιοι θα είναι οι εισαγγελείς Δημήτριος Ζημιανίτης, Λάμπρος Πατσαβέλας και Ηλίας Κωνσταντακόπουλος, ο Ηλίας Ζαγοραίος προσέφυγε κατά του τελευταίου, υποστηρίζοντας ότι έχει περισσότερα προσόντα.

Στις δύο ψηφοφορίες που έλαβαν χώρα, η τοποθέτηση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, υποστήριξε ότι υποψήφιος θα έπρεπε να είναι ο Ηλ. Κωνσταντακόπουλος, ενώ η προσφυγή του Ηλ. Ζαγοραίος θα έπρεπε να κριθεί ως απαράδεκτη με το σκεπτικό ότι δεν περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Ολομέλειας, αφού δεν αποτελεί απόσπαση.

Τελικά, η Ολομέλεια υπερψήφισε με 48 ψήφους την υποψηφιότητα του Ηλ. Ζαγοραίος, έναντι της τοποθέτησης της Ξένης Δημητρίου η οποία έλαβε μόλις τέσσερις ψήφους. Στο πλευρό της τάχθηκαν μόνο ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασίλης Πέππας, η αντιπρόεδρος Ειρήνη Καλού και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Όλγα Σμυρλή.

Η εξέλιξη αυτή ουσιαστικά αφήνει εκτεθειμένους τους δύο επικεφαλής του Αρείου Πάγου, οι οποίοι δεν εισακούστηκαν από τη συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους, κίνηση που από πολλούς χαρακτηρίστηκε ως ήττα. Κι όλα αυτά ενώ σε λίγους μήνες αναμένεται η τοποθέτηση νέας ηγεσίας με τις διαδικασίες για την εύρεση των νέων υποψηφίων να έχουν ήδη ξεκινήσει.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα