Ζακ Κωστόπουλος - κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα: "Δεν υπήρχε μαχαίρι, τον σκότωσαν στο ξύλο"

Τοιχογραφία του Ζακ Κωστόπουλου
Τοιχογραφία του Ζακ Κωστόπουλου GEORGE VITSARAS / SOOC

Ολοκληρώθηκε η κατάση της συνταξιούχου αστυνομικού και αυτόπτη μάρτυρα της επίθεσης σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου. Ένταση ανάμεσα στην οικογένεια του Ζακ και στην υπεράσπιση των αστυνομικών.

«Η εντύπωση μου ήταν ότι τον σκότωσαν στο ξύλο. Και πολύ πιο γρήγορα θα μπορούσε να είχε φύγει από τη ζωή. Ήταν πολύ δυνατά τα χτυπήματα. Τους φώναζα 'θα τον σκοτώσετε και επέμεναν έξαλλοι'. Αισθανόμουν ότι τον χτυπούσαν με τέτοιο τρόπο για να τον τιμωρήσουν. Ήταν η οργή…».

Με αυτά τα λόγια η συνταξιούχος αστυνομικός - αυτόπτης μάρτυρας της επίθεσης σε βάρος του Ζακ Κωστόπουλου, αναφέρθηκε στα όσα είδε το μεσημέρι της 21ης Σεπτεμβρίου του 2018 στην οδό Γλάδστωνος. Ένταση υπήρξε ανάμεσα στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου και στην υπεράσπιση των αστυνομικών, η οποία εξετάζοντας μάρτυρα αστυνομικό εμφάνισε ένα κομμάτι γυαλί που προσομοίαζε σε μέγεθος εκείνο που κρατούσε ο 33χρονος ακτιβιστής μετά την επίσπευση που δέχθηκε. «Απ’όλα τα ματωμένα τζάμια αυτό βρήκατε να φέρετε; Δεν είναι το αληθινό αυτό. Δεν μας σέβονται καθόλου! Ντροπή!»

ADVERTISING

Εμφανώς συγκινημένη, η συνταξιούχος αστυνομικός μίλησε για τον νεαρό που ξαπλωμένος στο πεζοδρόμιο «είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου και τα χείλη του τρεμόπαιζαν» σαν να ήθελε να της πει κάτι. Η γυναίκα που έτυχε να βρίσκεται στην περιοχή, περιέγραψε τα εξής: «Είδα έναν κύριο να πετάει κάτι πάνω στη βιτρίνα, μάλλον πέτρα, 3-4 φορές. Θεώρησα ότι κάποιον ήθελε να βρει με αυτή. Είδα τη βιτρίνα θρυμματισμένη και έναν νεαρό στην προθήκη να προσπαθεί να βγει. Ήταν κατατρομαγμένος, πανικοβλημένος και προσπαθούσε να βγει. Ο ίδιος κύριος και ένας άλλος κλωτσώντας τον τόσο δυνατά που το κεφάλι του τιναζότανε και πήγαινε πίσω. Φώναζα «έλεος, θα τον σκοτώσετε! Σταματήστε!». Πλησίασα σε απόσταση δύο μέτρων. Είδα τον πρώτο κύριο να ρίχνει μια κλωτσιά και πέφτει ένα μεγάλο κομμάτι τζάμι στο κεφάλι του νεαρού ο οποίος έπιασε το λαιμό του. Φώναζα «καρατομήθηκε!». Εγώ ούρλιαζα και έκλεισα τα μάτια. Όταν τα άνοιξα, είδα το νεαρό στο πεζοδρόμιο και αυτοί έξαλλοι έβριζαν και τον χτυπούσαν. Φώναζα εγώ. Μπροστά από εμένα ένας κύριος προσπαθούσε να τους απωθήσει και εγώ ήμουν από πίσω του. Δεν θα το ξεχάσω…. Ο νεαρός είχε ορθάνοιχτα τα μάτια του και ήταν καρφωμένα στα δικά μου και τα χείλη του τρεμόπαιζαν. Δεν μπορούσα να συνέλθω για μήνες. (σ.σ. Η μάρτυρας κλαίει). Σαν να ήθελε κάτι να μου πει. «Βοήθεια» ίσως; Ήταν παρά πολύ κοντά μου. Ακόμα τον θυμάμαι. Το πρόσωπο του… δεν μπορώ… τίποτα άλλο…».

«Δεν υπήρχε μαχαίρι»

Η αυτόπτης μάρτυρας ήταν κάθετη αναφορικά με το μαχαίρι που φέρεται ότι κρατούσε ο Ζακ Κωστόπουλος. «Δεν είδα μαχαίρι. Τα χέρια ήταν… καταματωμένος παντού… στο κεφάλι του. Παντού αίματα. Και την ώρα που έπεσε το μεγάλο κομμάτι από τη τζαμαρία…. Και συνέχιζαν να τον κλωτσούσαν» περιέγραψε. Ερωτώμενη πολλές φορές από την υπεράσπιση, η γυναίκα δεν άλλαξε την κατάθεση της ούτε αμφέβαλε για μια στιγμή. «Δεν είχε μαχαίρι με τίποτα. Τα χέρια του ήταν πάνω στα τζάμια. Εκ των υστέρων μάθαμε ότι κρατούσε μαχαίρι. Δεν είδα εγώ κανένα μαχαίρι» τόνισε.

Η συνταξιούχος αστυνομικός δεν μπόρεσε να διευκρινήσει κάτι περισσότερο για τη δράση των δύο κατηγορούμενων. «Δεν μπορώ να ξέρω ποιος χτυπούσε περισσότερο. Πέφτανε συνεχώς κλωτσιές. Έμεινα εκεί γιατί ήθελα να τον προστατεύσω. Τον αισθανόμουν ανυπεράσπιστο» ανέφερε και πρόσθεσε ότι ακόμα και όταν πήραν ξαπλωμένος τον χτυπούσαν. Παρά τις αντιρρήσεις της υπεράσπισης, η οποία επικαλέστηκε και σχετικό βίντεο της επίθεσης, η γυναίκα επέμεναν ότι οι δύο άνδρες τον χτύπησαν και ενώ ο 33χρονος ήταν ξαπλωμένος.

Υπεράσπιση: όταν σας είπαν ότι ένας ληστής πήγε σε κοσμηματοπωλείο και εγκλωβίστηκε, νιώσατε ότι υπήρχε κίνδυνος;

Μάρτυρας: Κινδύνευε το παιδί που ήταν στο πάτωμα

Μητέρα Κωστόπουλου: «Δεν μας σέβεστε!»

Ένταση υπήρξε ανάμεσα στην οικογένεια του Ζακ Κωστόπουλου και στην υπεράσπιση των αστυνομικών, η οποία εξετάζοντας τη μάρτυρα αστυνομικό εμφάνισε ένα κομμάτι γυαλί που προσομοίαζε σε μέγεθος εκείνο που κρατούσε ο 33χρονος ακτιβιστής μετά την επίσπευση που δέχθηκε. «Απ’όλα τα ματωμένα τζάμια αυτό βρήκατε να φέρετε; Δεν είναι το αληθινό αυτό. Δεν μας σέβονται καθόλου! Ντροπή!», φώναξε η Ελένη Κωστοπούλου, ενώ μαζί με τον πατέρα του 33χρονου και τον αδελφό του, βγήκαν έξω από τη δικαστική αίθουσα. «Και εγώ μάνα είμαι και σέβομαι», ήταν η απάντηση της συνηγόρου. Ο μάρτυρας χαρακτήρισε τις ενέργειες των συναδέλφων του «απολύτως απαραίτητες» για να «θέσουν σε περιορισμό» το Ζακ Κωστόπουλο. «Θεωρώ πως ήταν απολύτως αναγκαία η βία που ασκήθηκε. Μου είπαν ότι πήρε ένα κομμάτι γυαλί στο χέρι και επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού και μέλους του ΕΚΑΒ. Όταν έγινε η σύλληψη ήταν ξαπλωμένος στο έδαφος. Πιστεύω ότι η βία που ασκήθηκε ήταν ανάλογη της αντίστασης. Έπρεπε να ακινητοποιηθεί, να αφοπλιστεί και να χειροπεδηθει. Δε γνωρίζω αν υπήρχε ηπιότερος τρόπος, δεν ήμουν εκεί, για να γνωρίζω τα πλήρη γεγονότα» κατέθεσε.

«Υπεύθυνοι αυτοί που τον χτύπησαν στο κεφάλι»

Νωρίτερα, ο Σωκράτης Τσαντίρης, τεχνικός σύμβουλος της οικογένειας του 33χρονου ακτιβιστή, προσδιόρισε τα θανατηφόρα χτυπήματα στα τραύματα που δέχθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος στο κεφάλι κατά την προσπάθεια του να διαφύγει μέσα από τη τζαμαρία του κοσμηματοπωλείου. «Αυτοί που συμμετείχαν στις κακώσεις της κεφαλής, κάποια από αυτά τα χτυπήματα είναι υπεύθυνα για το θάνατο» τόνισε χαρακτηριστικά ο μάρτυρας. Σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, τα πιο σοβαρά τραύματα που συνέβαλαν στις ισχαιμικού τύπου αλλοιώσεις του μυοκαρδίου ήταν τα βαριά θλαστικά. «Τα σοβαρότερα δεν ειναι οι εκδορές, αλλά τα χτυπήματα στο κεφάλι. Αυτά που δέχθηκε δηλαδή στο πρώτο στάδιο, κατά την έξοδος του από τη τζαμαρία. Αυτά μπορώ να συνδέσω με ασφάλεια με το θάνατο. Το δεύτερο στάδιο, κατά τη σύλληψη του, είναι τραύματα στα χέρια και στα πόδια, είναι οι πιο ελαφρείς τραυματισμοί που υπήρχαν» ανέφερε χαρακτηριστικά ο ιατροδικαστής, εξηγώντας ότι κάποια από αυτά τα χτυπήματα οδήγησαν στην αλληλουχία των γεγονότων.

Ο Σ. Τσαντίρης δήλωσε πως συμφωνεί με τα συμπεράσματα της ιατροδικαστικής έκθεσης, ωστόσο ο ίδιος διέκρινε μία τραυματική αιμορραγία στον εγκέφαλο λόγω των χτυπημάτων. «Θεωρώ ότι τα λακτίσματα ήταν ισχυρά, και αν δεν είχε σταματήσει η καρδιά του και πάλι δεν θα μπορούσε να πάει σπίτι του, γιατί είχε χτυπήματα στον εγκέφαλο» υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι προκλήθηκε τραυματική εγκεφαλική βλάβη από τα χτυπήματα. «Ήταν μικρή δεν μπορούσε να είναι αιτία θανάτου ακόμα, αλλά θα μπορούσε να εξελιχθεί» εξήγησε.

Το δικαστήριο συνεχίζεται στις 7 Δεκεμβρίου.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ζακ Κωστόπουλος, Δικαιοσύνη

24Media Network