47 χρόνια μετά: Στη δημοσιότητα τα τελευταία λόγια του Τσε Γκεβάρα πριν τη δολοφονία του

47 χρόνια μετά: Στη δημοσιότητα τα τελευταία λόγια του Τσε Γκεβάρα πριν τη δολοφονία του

Στη γυναίκα του απευθυνόταν τα τελευταία του λόγια σύμφωνα με όσα δήλωσε ο πράκτορας Ροδρίγες στο BBC

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα εκτελέστηκε στις 9 Οκτωβρίου 1967 στη Βολιβία από τον υπαξιωματικό του βολιβιανού στρατού Μάριο Τεράν. Μετά από 47 χρόνια, παραμένει το παγκόσμιο σύμβολο του ανένδοτου ταξικού αγώνα, της επαναστατικότητας και της αντίστασης, γιατί επέμεινε στον αγώνα μέχρις εσχάτων, αρνούμενος να επαναπαυθεί στις δάφνες της επιτυχημένης επανάστασης στην Κούβα.

Το όνομα του έχει γίνει τραγούδι και πολλά βιβλία έχουν γραφτεί για τον ίδιο και τη δράση του, ενώ ακόμη υπάρχουν πολλοί που ερευνούν άγνωστες πτυχές της ζωής του, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι μυστικές υπηρεσίες τον παγίδευσαν και εν τέλει δολοφονήθηκε. Ο Γκεβάρα βρισκόταν στην ορεινή περιοχή Νιανκαουασού με σκοπό την οργάνωση του αντάρτικου στρατού, τα μέλη του οποίου είχαν εκπαιδευτεί στην Κούβα.

Στις 8 Οκτωβρίου, η ομάδα των ανταρτών καθοδηγούμενη από τον Τσε Γκεβάρα, περικυκλώθηκε. Κατά τη διάρκεια της τελικής μάχης, στην περιοχή του φαραγγιού του Τσούρο, η ομάδα αναγκάστηκε να διασκορπιστεί και ο Γκεβάρα τραυματίστηκε στη δεξιά κνήμη. Επίσης, το όπλο του αχρηστεύτηκε από έναν πυροβολισμό.

Ο Τσε συνελήφθη και μεταφέρθηκε στον οικισμό Λα Ιγκέρα. Την καταδίωξη του Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία παρακολουθούσε η CIA με επικεφαλής τον πράκτορα Φέλιξ Ροδρίγκες, ο οποίος μετέφερε την πληροφορία της σύλληψής του στο αρχηγείο της υπηρεσίας του και σύντομα μετέβη ο ίδιος στη Λα Ιγκέρα.

Πέρασαν 47 χρόνια από τη μέρα του θανάτου του Τσε και το BBC, μίλησε με τον πρώην πράκτορα, που παρακολούθησε από κοντά την επιχείρηση που κατέληξε στη σύλληψή Γκεβάρα, ενώ ήταν αυτός που μετέφερε την πληροφορία στα κεντρικά γραφεία της υπηρεσίας του.

47 χρόνια μετά: Στη δημοσιότητα τα τελευταία λόγια του Τσε Γκεβάρα πριν τη δολοφονία του

Ο Τσε Γκεβάρα με τον Κουβανό πράκτορα της CIA, Φέλιξ Ροδρίγες τη στιγμή της σύλληψης του

Η μοναδική στιγμή που ο Τσε Γκεβάρα (κατα)δέχτηκε να μιλήσεις στους πράκτορες της CIA και στους στρατιωτικούς της Βολιβίας στις 9 Οκτωβρίου του 1967, λίγο πριν τον δολοφονήσει ο Βολιβιανός υπαξιωματικός Μάριο Τεράν, ήταν όταν ζήτησε να μεταφέρουν ένα μήνυμα στη γυναίκα του.

«Με κοίταξε και μου είπε να πω στη γυναίκα του να παντρευτεί ξανά και να προσπαθήσει να γίνει ευτυχισμένη», είπε στον Κουβανό πράκτορα της CIA, Φέλιξ Ροδρίγες.

47 χρόνια μετά: Στη δημοσιότητα τα τελευταία λόγια του Τσε Γκεβάρα πριν τη δολοφονία του

Ο Φέλιξ Ροντρίγκεζ σήμερα

Ο Ροδρίγες πήγε στη Λα Ιγκέρα, στον οικισμό που μεταφέρθηκε ο Τσε μετά τη σύλληψή του στις 8 Οκτωβρίου. Σύμφωνα με την αφήγησή του στο BBC, οι δύο άνδρες είχαν τον εξής διάλογο:

  «Σε θαυμάζω, ήρθα να σου μιλήσω, όχι να σε ανακρίνω», είπε ο πράκτορας.

«Κανείς δε μου μιλάει, κανείς δε με ανακρίνει», απάντησε ο Τσε.

Όταν ο Ροδρίγες του είπε ότι θα τον σκοτώσουν, ο Γκεβάρα ζήτησε να μεταφέρουν στη γυναίκα του τα τελευταία του λόγια πριν τη δολοφονία του. «Πείτε της να παντρευτεί ξανά και να ζήσει ευτυχισμένη».

Πηγή: BBC

SHARE:

24Media Network