5 πράγματα που δεν ξέρετε για τα Μπαρμπέιντος

5 πράγματα που δεν ξέρετε για τα Μπαρμπέιντος
Το παραδοσιακό λεωφορείο Reggae Reggae στο Χόλταουν των Μπαρμπέιντος, που δεν είναι μόνο τροπικές παραλίες, αλλά και πολλά άλλα. shutterstock

Με αφορμή την ανεξαρτητοποίηση των Μπαρμπέιντος από το βρετανικό στέμμα, ας δούμε κάποια πράγματα για το νησί όπου απαγορεύεται δια νόμου να φοράς pattern καμουφλάζ.

Tα Μπαρμπέιντος (Barbados) είναι ένα κομμάτι γης, 430 χιλιομέτρων, που ανήκει μεταξύ των κορυφαίων τουριστικών προορισμών. Να είναι οι τροπικές παραλίες; Ότι είναι νησί της Καραϊβικής; Πως εκεί ‘γεννήθηκε’ το ρούμι; Ότι υπάρχει πειρατική ιστορία; Ή πως έχει για εθνική ηρωίδα τη Rihanna; Που είναι Bajan -έτσι αποκαλούν τους εαυτούς τους οι ντόπιοι.

Το όνομα του νησιού προέκυψε από το ισπανικό los barbudos, δηλαδή τα γενειοφόρα. Δεν έχει διευκρινιστεί αν αφορά τη γενειοφόρο συκή που υπάρχει εκεί ή στους γενειοφόρους Καραΐβους που κατοικούσαν πριν την κατάληψη.

Πρωτεύουσα είναι το Μπρίτζταουν. Σε όλη την έκταση ζουν κοντά στους 300.000 ανθρώπους. Αρχαιολογικά ευρήματα ενημερώνουν πως άνθρωποι είχαν εγκατασταθεί εκεί από το 1600 προ Χριστού. Δεδομένα κατοικήθηκε από ιθαγενείς πριν τον 12ο αιώνα.

Οι αυτόχθονες δοκιμάστηκαν με την έλευση των Ευρωπαίων τον 15ο αιώνα. Οι ενδείξεις κάνουν λόγο για Ισπανούς. Το 1600 εμφανίστηκαν και εγκαταστάθηκαν οι Άγγλοι (για κάνουν τα Μπαρμπέιντος αποικία και την σκλαβιά πραγματικότητα) και για να κάνουμε μια τεράστια ιστορία μικρή, από τις 30 Νοεμβρίου του 1966 έως τις 30/11 του 2021 το πολίτευμα της χώρας ήταν η Βασιλευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Τουλάχιστον, όπως προσδιορίζεται από την Κοινοπολιτεία των Εθνών. Δηλαδή, την “εθελοντική-ελεύθερη ένωση 52 ανεξάρτητων κρατών, πρώην αποικιών της Βρετανικής Αυτοκρατορίας”.

Τα κράτη είναι ανεξάρτητα και στηρίζουν σχέση συνεργασίας μεταξύ τους (σε ιδιωτικό και κρατικό επίπεδο -από τη δημόσια διοίκηση και τη νομοθεσία έως το εμπόριο) και με τη Μεγάλη Βρετανία -που για να συντηρήσει το καθεστώς έδωσε στα μέσα του 20ου αιώνα διάφορα προνόμια. Την ίδια ώρα, τα κράτη έδιναν πράγματα στη Βασίλισσα Ελισάβετ, που αναγνωρίζεται ως αρχηγός της Κοινοπολιτείας. Για αυτό και την είδατε να χαιρετίζει τη ‘στροφή’ των Μπαρμπέιντος στο πολίτευμα της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας.

Αν ενδιαφέρεστε να πάτε (τα αεροπορικά εισιτήρια ξεκινούν από 800 ευρώ), αλλά και σε κάθε περίπτωση, είναι χρήσιμο να ξέρετε τα εξής:

*Απαγορεύεται το καμουφλάζ. Όχι μόνο στο πρόσωπο, αλλά και στα ρούχα. Το συγκεκριμένο πριντ στα Μπαρμπέιντος χρησιμοποιείται -δια νόμου- αποκλειστικά από τις αμυντικές δυνάμεις.

*Απαγορεύονται τα ναρκωτικά -συμπεριλαμβανομένης της μαριχουάνας. Όπως και είναι χρήσιμο να αφήσετε στην ησυχία της την άγρια ζωή που υπάρχει παντού. Εκεί ζουν πράσινοι πίθηκοι και μεγάλα θαλάσσια πλάσματα που γεννούν και αφήνουν τα αβγά τους στη στεριά, όπως και χελώνες που προστατεύονται.

*Απαγορεύονται… οι Άγγλοι στα ραντεβού τους. Όπως γράφει το Loop Barbados https://loopbarbados.com/loop-blog/10-things-you-should-know-traveling-barbados είναι ουτοπικό να πιστεύεις πως οτιδήποτε θα γίνει στην ώρα του, σε αυτό το νησί -όπου όλα γίνονται στο χρόνο τους. Γενικά και αόριστα.

*Το ρούμι δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει. Ως εκείνοι που το έδωσαν στον πλανήτη, το κάνουν κάπως πιο δυνατό και το πίνουν. Οπότε χρειάζεται ένας έλεγχος.

*Οι κάτοικοι είναι πολύ φιλόξενοι και εξυπηρετικοί, πάντα έτοιμοι να δώσουν μια χείρα βοηθείας και να σας κεράσουν ένα κρύο αναψυκτικό ή να τα πείτε λιγάκι. Στα αγγλικά -δηλαδή, σε μια έκδοση σπασμένων αγγλικών, με τον ήχο του th να αντικαθίσταται από το d και το r να μην υπάρχει.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα