Αφγανιστάν: 3.000 απώλειες στον "πόλεμο κατά του τρόμου"

Αφγανιστάν: 3.000 απώλειες στον "πόλεμο κατά του τρόμου"

Ξεπέρασαν τις 3.000 οι απώλειες της διεθνούς συμμαχίας στον "πόλεμο κατά του τρόμου" στο Αφγανιστάν.

Ο αριθμός των απωλειών στις τάξεις των δυνάμεων των κρατών-μελών του NATO και συμμάχων τους ξεπέρασε τις 3.000 αφότου άρχισε ο πόλεμος στο Αφγανιστάν το 2001, σύμφωνα με έναν ανεξάρτητο ιστότοπο που καταγράφει τους θανάτους στρατιωτικών της συμμαχίας.

Ο ιστότοπος icasualties.org αναφέρει ότι 3.000 στρατιωτικοί-εκ των οποίων τα δύο τρίτα ήταν Αμερικανοί-έχουν σκοτωθεί στον αφγανικό πόλεμο και συναφείς συρράξεις αλλού από το 2001. Οι τελευταίες απώλειες, οι συνολικά έξι στρατιώτες του NATO που σκοτώθηκαν χθες Σάββατο, δεν έχουν συμπεριληφθεί ακόμα στον αριθμό.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο 2.907 στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν κι οι υπόλοιποι σε άλλες περιοχές του κόσμου στο πλαίσιο της λεγόμενης Επιχείρησης Διαρκής Ελευθερία, όπως ονομάστηκε επίσημα ο "πόλεμος κατά του τρόμου" μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001.

Μόνο φέτος έχουν σκοτωθεί πάνω από 150 ξένοι στρατιώτες στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με τον ιστότοπο. Το 2011, είχαν σκοτωθεί 566.

Οι ΗΠΑ έχουν υποστεί 1.968 απώλειες στον πόλεμο, σύμφωνα με τα στοιχεία. Η Βρετανία ακολουθεί με 412 απώλειες, ενώ ο Καναδάς βρίσκεται στην τρίτη θέση με 158 θανάτους στρατιωτικών. Από το 2011 ο Καναδάς έχει μόνο εκπαιδευτές, όχι μάχιμες δυνάμεις, στο Αφγανιστάν.

Η νότια επαρχία Χελμάντ, επίκεντρο της καλλιέργειας οπιοπαπαρούνας, είναι η πιο επικίνδυνη του Αφγανιστάν για την διεθνή στρατιωτική συμμαχία, με 851 απώλειες. Οι αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί που τοποθετούνται σε δρόμους είναι η κυριότερη αιτία θανάτου των ξένων στρατιωτικών κι έχουν προκαλέσει πάνω από τις μισές απώλειες.

SHARE:

24Media Network