Αφγανιστάν: Αποχωρούν μετά από 20 χρόνια τα αμερικανικά στρατεύματα

O Tζο Μπάιντεν ανακοινώνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν
O Tζο Μπάιντεν ανακοινώνει την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν AP

Την αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Αφγανιστάν ανακοίνωσαν ΝΑΤΟ και ΗΠΑ, σηματοδοτώντας το τέλος μίας εισβολής που διήρκεσε 20 χρόνια

"Είναι ώρα να τελειώσουμε τον μακροβιότερο πόλεμο της Αμερικής". Με την φράση αυτή από το δωμάτιο του Λευκού Οίκου, όπου 20 χρόνια νωρίτερα ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωνε την έναρξη των βομβαρδισμών του Αφγανιστάν, ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ανακοίνωσε την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα.

Όπως είπε ο Μπάιντεν, η αποχώρηση των στρατευμάτων θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου και θα ολοκληρωθεί μέχρι την 11 Σεπτεμβρίου, την 20η επέτειο του τρομοκρατικού χτυπήματος στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης.

"Είμαι ο τέταρτος πρόεδρος στην θητεία του οποίου υπάρχει αμερικανική στρατιωτική δύναμη στο Αφγανιστάν. Δύο ρεπουμπλικανοί, δύο Δημοκρατικοί. Δεν θα μεταβιβάσω αυτή την ευθύνη σε πέμπτο", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ήταν 7 Οκτωβρίου 2001, λιγότερο από ένα μήνα μετά όταν ο Τζορτζ Μπους ανακοίνωνε την έναρξη του πολέμου. 20 χρόνια μετά φαίνεται πως ο πόλεμος που στοίχισε την ζωή 50.000 Αφγανών αμαχών, περίπου 2.500 Αμερικανών στρατιωτών και κόστισε για τις ΗΠΑ περισσότερα από 2 τρισ. δολάρια, έρχεται στο τέλος του.

NATO-ΗΠΑ: "Μέσα μαζί, στην προσαρμογή μαζί, έξω μαζί"

H απόσυρση των στρατευμάτων από το Αφγανιστάν θα ξεκινήσει την 1η Μαΐου σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στην κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, 'Αντονι Μπλίνκεν και τον Υπουργό 'Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν. Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι θα υπάρξει "σθεναρή απάντηση" σε περίπτωση επιθέσεων από τους Ταλιμπάν αυτούς τους μήνες, ενώ έκανε λόγο για μία απόφαση που δεν ήταν εύκολη και η οποία έχει κινδύνους. Συμπλήρωσε ότι δεν πρόκειται για τέλος της σχέσης με το Αφγανιστάν, αλλά για νέο κεφάλαιο. Όσον αφορά στη Ρωσία, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ την κάλεσε να προχωρήσει αμέσως σε αποκλιμάκωση.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός Υπουργός Εξωτερικών 'Αντονι Μπλίνκεν, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι θα εργαστούν στενά για τα επόμενα βήματα.

"Το πλάνο ήταν: μέσα μαζί, μαζί στην προσαρμογή, έξω μαζί. Σήμερα ξεκινήσαμε να επεξεργαζόμαστε το πώς θα είναι το έξω μαζί" επισήμανε ο κ. Μπλίνκεν προσθέτοντας ότι η απόσυρση θα γίνει με υπευθυνότητα και με ασφάλεια.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπογράμμισε ότι "ακόμη και με τα στρατεύματα στην πατρίδα, εμείς ως Συμμαχία και οι ΗΠΑ ως χώρα, θα συνεχίσουμε να επενδύουμε και να στηρίζουμε τον λαό του Αφγανιστάν και τους εκλεγμένους ηγέτες του".

Τέλος, ο Υπουργός 'Αμυνας των ΗΠΑ, Λόιντ Όστιν τόνισε ότι τα στρατεύματα εκπλήρωσαν την αποστολή για την οποία εστάλησαν στο Αφγανιστάν.

"Σήμερα ο Πρόεδρος μας ανέθεσε μια νέα αποστολή: να αποσύρουμε με υπευθυνότητα τις δυνάμεις μας και μια μετάβαση σε μία νέα σχέση με τους Αφγανούς εταίρους μας" επισήμανε ο Λόιντ Όστιν, ενώ σημείωσε ότι είναι μια δύσκολη δουλειά ακόμη και κάτω από τις καλύτερες συνθήκες.

"Όπως ακούσατε πολλές φορές απόψε,όλοι είπαμε ότι ήμασταν μέσα μαζί, προσαρμοστήκαμε μαζί και τώρα θα φύγουμε μαζί" ανέφερε ο Αμερικανός Υπουργός 'Αμυνας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, NATO, Τζο Μπάιντεν
SHARE:

24Media Network