Αφγανιστάν: Χάος και παγκόσμια ανησυχία – Στα χέρια των Ταλιμπάν η Καμπούλ

Αφγανιστάν: Χάος και παγκόσμια ανησυχία – Στα χέρια των Ταλιμπάν η Καμπούλ
Twitter

Τον έλεγχο του προεδρικού μεγάρου στην Καμπούλ πήραν οι Ταλιμπάν, μετά την απόφαση του Αφγανού προέδρου να εγκαταλείψει τη χώρα. Δεκάδες τραυματίες σε συγκρούσεις. Σε πλήρη εξέλιξη η απομάκρυνση Ευρωπαίων και Αμερικανών.

Οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν σήμερα ότι μπήκαν σε πολλές συνοικίες της Καμπούλ, ενώ τρεις από τους ανώτερους αξιωματούχους τους δήλωσαν ότι οι αντάρτες κατέλαβαν και το προεδρικό μέγαρο, μετά τη φυγή του αρχηγού του κράτους από το Αφγανιστάν.

“Στρατιωτικές μονάδες του Ισλαμικού Εμιράτου του Αφγανιστάν μπήκαν στην πόλη της Καμπούλ για να εγγυηθούν την ασφάλεια”, έγραψε στο Twitter ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, ο Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ, προσθέτοντας: “Η προώθησή τους συνεχίζεται κανονικά”.

Τρεις ανώτεροι αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι οι αντάρτες κατέλαβαν το προεδρικό μέγαρο.

“Οι Ταλιμπάν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο”, δήλωσε υψηλόβαθμος διοικητής. “Οι μουτζαχεντίν μπήκαν στο προεδρικό μέγαρο και το έθεσαν υπό τον έλεγχό τους”, δήλωσε ένας δεύτερος. Πρόσθεσε ότι συνεδρίαση για την ασφάλεια στην αφγανική πρωτεύουσα πραγματοποιείται αυτή τη στιγμή εκεί.

Πάνω από 40 τραυματίες σε συγκρούσεις στην Καμπούλ

Περισσότεροι από 40 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις στα περίχωρα της Καμπούλ, ανακοίνωσε νοσοκομείο στην αφγανική πρωτεύουσα μέσω Twitter μετά την είσοδο μαχητών Ταλιμπάν στην πόλη.

“Οι περισσότεροι (άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο) ήρθαν από μάχες στην περιοχή Καραμπάγ”, διευκρίνισε χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες για τις συγκρούσεις. Στην ανακοίνωση δεν υπάρχει αναφορά για θανάτους.

Αναφορές για πυροβολισμούς στο αεροδρόμιο της Καμπούλ και για αρκετές εκρήξεις

Η αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ ανακοίνωσε σε μια προειδοποίηση ασφαλείας ότι η κατάσταση ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν αλλάζει γρήγορα, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου, όπου υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς καθώς τα αμερικανικά στρατεύματα βοηθούν στην απομάκρυνση των περισσοτέρων μελών του αμερικανικού προσωπικού.

“Υπάρχουν αναφορές ότι το αεροδρόμιο δέχεται πυρά ως εκ τούτου δίνουμε οδηγίες στους Αμερικανούς πολίτες να βρουν καταφύγιο εκεί όπου βρίσκονται”, λόγω της κατάστασης έκτακτης ανάγκης, ανακοίνωσε η πρεσβεία.

Παράλληλα εκρήξεις ακούστηκαν στην αφγανική πρωτεύουσα Καμπούλ, μετέδωσαν σήμερα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το δίκτυο 1TV News μετέδωσε ότι αρκετές εκρήξεις ακούστηκαν στην πρωτεύουσα, ενώ ένας κάτοικος της κεντρικής συνοικίας Μακροριάν είπε ότι ακούστηκαν δύο εκρήξεις, όχι πολύ μεγάλες.

Αυτόπτες μάρτυρες στην πόλη είπαν ότι η ατμόσφαιρα είναι γενικά ήσυχη αλλά τα σημεία ελέγχου της αστυνομίας έχουν εγκαταλειφτεί καθώς οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν διαλυθεί σε μεγάλο βαθμό.

Γάνι: “Έφυγα για να μην γίνει αιματοχυσία”

Κύμα σφοδρής κριτικής έχει δεχθεί από συμπατριώτες του ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Ασραφ Γάνι, που εγκατέλειψε την Κυριακή τη χώρα παραδίνοντας την ουσιαστικά στους Ταλιμπάν.

Σε δημοσίευμά του στο facebook, τονίζει ότι έφυγε από τη χώρα για να μη γίνει αιματοχυσία ενώ αν έμενε χιλιάδες πολίτες θα είχαν σκοτωθεί και η πόλη της Καμπούλ θα είχε καταστραφεί.

Ολόκληρη η δήλωση του Ασραφ Γάνι:

«Στο όνομα του Αλλάχ, ο πιο ελεήμων, ο πιο ελεήμων

Αγαπητοί συμπατριώτες!

Σήμερα, βρέθηκα μπροστά σε μια δύσκολη επιλογή. Έπρεπε να σταθώ απέναντι στους ένοπλους Ταλιμπάν που ήθελαν να μπουν στο παλάτι ή να φύγω από την αγαπημένη χώρα στην οποία αφιέρωσα τη ζωή μου για την προστασία της τα τελευταία είκοσι χρόνια. Αν όμως γινόταν αυτό, θα υπήρχαν αμέτρητοι συμπατριώτες μου μάρτρες και η Καμπούλ θα καταστρεφόταν. Οι Ταλιμπάν αποφάσισαν να με απομακρύνουν, είναι εδώ για να επιτεθούν σε όλη την Καμπούλ και στους κατοίκους της.

Για να αποφύγω την αιματοχυσία, σκέφτηκα ότι ήταν καλύτερο να φύγω.

Οι Ταλιμπάν έχουν κερδίσει με σπαθιά και όπλα και τώρα είναι υπεύθυνοι για την προστασία της τιμής της χώρας. Δεν κέρδισαν νόμιμα. Τώρα αντιμετωπίζουν μια νέα ιστορική δοκιμασία. είτε θα προστατεύσουν το όνομα και την τιμή του Αφγανιστάν είτε θα δώσουν προτεραιότητα αλλού.

Πολλοί άνθρωποι φοβούνται και ανησυχούν για το μέλλον.

Είναι απαραίτητο οι Ταλιμπάν να διαβεβαιώσουν όλο τον κόσμο και τις γυναίκες ότι θα διατηρήσουν την νομιμότητα και την ειρήνη. Να παρουσιάσουν ένα συγκκεριμένο σχέδιο και να το μοιράσουν με τους ποολίτες.

Θα συνεχίσω να υπηρετώ το έθνος μου. Έχουμε να πούμε ακόμα πολλά για το μέλλον του τόπου.

Ζήτω το Αφγανιστάν»

Αναστολή όλων των εμπορικών πτήσεων

Αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ανακοίνωσε ότι όλες οι εμπορικές πτήσεις από το αεροδρόμιο της Καμπούλ ανεστάλησαν, μόνο στρατιωτικά αεροπλάνα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν τον χώρο.

Η British Airways δεν χρησιμοποιεί επί του παρόντος τον εναέριο χώρο του Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία καθώς οι αντάρτες Ταλιμπάν εισήλθαν στην πρωτεύουσα.

Ειρηνική μετάβαση εξουσίας θέλουν οι Ταλιμπάν

Οι Ταλιμπάν αναμένουν μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας τις επόμενες ημέρες, δήλωσε ένας εκπρόσωπος τύπου σήμερα, καθώς οι αντάρτες έφθασαν στην πρωτεύουσα Καμπούλ συναντώντας ελάχιστη αντίσταση.

Ο Σουχάιλ Σαχίν πρόσθεσε πως η οργάνωση θα προστατεύσει τα δικαιώματα των γυναικών, όπως επίσης τις ελευθερίες των εργαζομένων στα ΜΜΕ και των διπλωματών.

«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες, ιδίως στην πόλη της Καμπούλ, ότι οι ιδιοκτησίες τους, οι ζωές τους είναι ασφαλείς», τόνισε ο εκπρόσωπος, σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο BBC.

«Η ηγεσία μας έδωσε οδηγίες στις δυνάμεις μας να παραμείνουν στις πύλες της Καμπούλ, όχι να εισέλθουν στην πόλη».

Ταλιμπάν στην πόλη Χεράτ στο Αφγανιστάν 2021 Hamed Sarfarazi/AP Photo

«Αναμένουμε μια ειρηνική μετάβαση της εξουσίας», σημείωσε, προσθέτοντας πως οι Ταλιμπάν αναμένουν αυτό να συμβεί τις επόμενες ημέρες.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι εγκατέλειψε το Αφγανιστάν, ανακοίνωσε σήμερα ο πρώην αντιπρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ.

“Ο πρώην πρόεδρος του Αφγανιστάν εγκατέλειψε τη χώρα”, δήλωσε ο Αμπντουλάχ, που είναι επίσης επικεφαλής του Ανώτατου Συμβουλίου για την Εθνική Συμφιλίωση, σε ένα βίντεο που ανήρτησε στον λογαριασμό του στο Facebook.

Ταλιμπάν: Δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση

Δύο αξιωματούχοι των Ταλιμπάν δήλωσαν στο Reuters ότι δεν θα υπάρξει μεταβατική κυβέρνηση στο Αφγανιστάν και ότι η οργάνωση αναμένει την πλήρη ανάληψη της εξουσίας.

Ο πρόεδρος Ασράφ Γάνι έφυγε από το Αφγανιστάν μετά την είσοδο των μαχητών Ταλιμπάν στην πρωτεύουσα νωρίτερα, με αποτέλεσμα να διευκολύνεται η επιστροφή τους στην εξουσία δύο δεκαετίες μετά την εκδίωξή τους από τις υπό τις ΗΠΑ δυνάμεις.

Ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αμπντούλ Σατάρ Μιρζακαουάλ είχε δηλώσει ότι η εξουσία θα μεταβιβαστεί σε μεταβατική κυβέρνηση.

Οι Ταλιμπάν έδωσαν εντολή στους μαχητές τους να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών

Εκπρόσωπος των Ταλιμπάν δήλωσε πως η οργάνωση έδωσε εντολή στους μαχητές της να εισέλθουν στην Καμπούλ για να αποτρέψουν το ενδεχόμενο λεηλασιών, αφότου η τοπική αστυνομία εγκατέλειψε τις θέσεις της.

Η δήλωση από τον Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ έγινε λίγο αφότου ένας υψηλόβαθμος αξιωματούχος που συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη δήλωσε πως ο πρόεδρος Άσραφ Γάνι έφυγε από τη χώρα.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών της χώρας αναφέρει πως υπάρχουν μαρτυρίες για πυροβολισμούς σε συνοικίες της Καμπούλ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Συνάντηση αντιπροσωπείας της κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν στο Κατάρ

Μια αντιπροσωπεία της αφγανικής κυβέρνησης, στην οποία συμμετέχει μεταξύ άλλων ο υψηλόβαθμος αξιωματούχος Αμπντουλάχ Αμπντουλάχ, θα ταξιδέψει στο Κατάρ σήμερα για να συναντηθεί με εκπροσώπους των Ταλιμπάν, είπε ένας Αφγανός διαπραγματευτής.

Ο Φάουζι Κούφι, μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας στην Καμπούλ, επιβεβαίωσε στο Ρόιτερς ότι η αντιπροσωπεία θα συναντηθεί με τους Ταλιμπάν στο κράτος του Κόλπου.

Μια πηγή με γνώση του θέματος είπε στο Ρόιτερς ότι η αφγανική αντιπροσωπεία και οι εκπρόσωποι των Ταλιμπάν θα συζητήσουν τη μετάβαση της εξουσίας, προσθέτοντας πως Αμερικανοί αξιωματούχοι θα εμπλακούν επίσης.

Οι Ταλιμπάν επιδεικνύουν τα αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού που κατέσχεσαν

Οι Ταλιμπάν έδωσαν στη δημοσιότητα ένα βίντεο, στο οποίο επιδεικνύουν αμερικανικά ελικόπτερα του αφγανικού στρατού στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ (νότια), μιας πόλης που κατέλαβαν την Παρασκευή.

Σε ένα από τα βίντεο που ανήρτησαν χθες, διακρίνεται ένας μαχητής να περπατά γύρω από ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Black Hawk με τα χρώματα της πολεμικής αεροπορίας του Αφγανιστάν, σε ένα υπόστεγο στο αεροδρόμιο του δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Αφγανιστάν.

Κατόπιν, ο μαχητής φεύγει από το υπόστεγο και μπορεί κανείς να δει σε μακρινή απόσταση στον διάδρομο ένα δεύτερο ελικόπτερο του ίδιου τύπου.

Στη συνέχεια, ενώ ο μαχητής επιστρέφει στο υπόστεγο, διακρίνονται δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα και κάποιος ακούγεται να λέει «Αυτή είναι η βούληση του Αλλάχ!».

Το Γαλλικό Πρακτορείο δεν μπορεί να επιβεβαιώσει εάν αυτά τα ελικόπτερα θα μπορούσαν να είναι σύντομα λειτουργικά. Το παρμπρίζ του Black Hawk είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα και το ελικόπτερο μοιάζει να μην έχει αριστερό κινητήρα.

Οι έλικες λείπουν από τα δύο ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα, που βρίσκονται κοντά στο υπόστεγο και το ένα εξ αυτών είναι σκεπασμένο με ένα μαύρο κάλυμμα.

Ένας από τους μαχητές ακούγεται να λέει ότι πέντε ελικόπτερα και διάφορα αεριωθούμενα βρίσκονται στο αεροδρόμιο της Κανταχάρ.

Το AFP δεν βρίσκεται σε θέση να επιβεβαιώσει άμεσα ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των στρατιωτικών αεροσκαφών που βρίσκονται σε αυτό το αεροδρόμιο.

Οι ειδικοί αμφιβάλλουν για τη χρησιμότητα για τους Ταλιμπάν να πάρουν υπό τον έλεγχό τους αυτά τα ελικόπτερα και αεροσκάφη, καθώς δεν διαθέτουν ικανό προσωπικό για να τα επιδιορθώσει και να τα πιλοτάρει.

Σε άλλα βίντεο που προέρχονται από αφγανικές πόλεις, που κατέλαβαν οι Ταλιμπάν, οι μαχητές τους ποζάρουν κρατώντας όπλα που κατέσχεσαν από τις αφγανικές δυνάμεις ή κάνουν περιπολίες σε οχήματα που ανήκαν στις ειδικές δυνάμεις του Αφγανιστάν.

Η Ρωσία ζητάει έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας

Η Ρωσία, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, εργάζεται με άλλες χώρες για τη διεξαγωγή μιας έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με αντικείμενο το Αφγανιστάν, έγινε σήμερα γνωστό από έναν αξιωματούχο του υπουργείου Εξωτερικών.

«Εργαζόμαστε σε αυτό», δήλωσε ο Ζαμίρ Καμπούλοφ, σε ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, διαβεβαιώνοντας πως η συνεδρίαση αναμένεται να διεξαχθεί σύντομα.

Η Ρωσία βρίσκεται ανάμεσα σε χώρες που έλαβαν εγγυήσεις εκ μέρους των Ταλιμπάν, σε σχέση με την ασφάλεια των πρεσβειών τους, εξήγησε σήμερα ο Καμπούλοφ. Υπογράμμισε δε ότι «καμία εκκένωση» της διπλωματικής αποστολής της χώρας του δεν προβλέπεται.

«Λάβαμε εγγυήσεις πριν από κάποιο καιρό. Η Ρωσία δεν είναι η μόνη που τις έλαβε», διευκρίνισε, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosty.

Απίθανο οι ΗΠΑ να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους

Οι ΗΠΑ είναι απίθανο να αλλάξουν τη στρατιωτική στρατηγική τους στην Καμπούλ, εκτός αν οι Ταλιμπάν επηρεάσουν την εκκένωση της πρεσβείας, ανέφερε ένας Αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αξιωματούχος, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, δήλωσε πως οι ΗΠΑ δεν έχουν μέχρι στιγμής δει τους Ταλιμπάν να εισέρχονται στην Καμπούλ με σημαντικές δυνάμεις.

Έτοιμη η Αλβανία να δεχθεί Αφγανούς πρόσφυγες

Η Αλβανία δήλωσε σήμερα ότι είναι έτοιμη να υποδεχθεί εκατοντάδες Αφγανούς πρόσφυγες, μεταξύ των οποίων γυναίκες σε ανώτερες διοικητικές θέσεις, δημόσιους υπαλλήλους και άλλους ανθρώπους που απειλούνται από τους Ταλιμπάν, καθώς οι ισλαμιστές αντάρτες βρίσκονται στις πύλες της Καμπούλ.

“Η Αλβανία, μέλος του ΝΑΤΟ, είναι έτοιμη να αναλάβει το δικό της μερίδιο του φορτίου”, δήλωσε ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα με ανάρτησή του σήμερα στη σελίδα του στο Facebook.

Ο Έντο Ράμα είπε πως “η Ουάσινγκτον έχει ήδη ζητήσει από την Αλβανία να εξετάσει την πιθανότητα να χρησιμεύσει ως χώρα διέλευσης για έναν ορισμένο αριθμό Αφγανών πολιτικών μεταναστών ο τελικός προορισμός των οποίων θα είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες”.

Όμως, πριν ακόμη από το αίτημα των αμερικανικών αρχών, ο Ράμα δήλωσε πως η Αλβανία είχε λάβει εκκλήσεις εκ μέρους άλλων διεθνών οργανισμών για “την προσωρινή στέγαση στην Αλβανία εκατοντάδων ανθρώπων από τους κύκλους των διανοουμένων και Αφγανών μαχητικών γυναικών που περιλαμβάνονται στους καταλόγους εκτέλεσης των Ταλιμπάν”.

“Δεν θα πούμε ‘όχι’ και όχι μόνο γιατί οι μεγάλοι σύμμαχοί μας μάς το ζητάνε αλλά επειδή είμαστε η Αλβανία”, υπογράμμισε ο Ράμα.

Ο επικεφαλής της δεξιάς αντιπολίτευσης, Λουζλίμ Μπάσα, δήλωσε επίσης σήμερα πως είναι “ευνοϊκός” στο αίτημα των ΗΠΑ για τη φιλοξενία Αφγανών προσφύγων.

Οι ΗΠΑ έχουν αποδυθεί σε μια κούρσα με τον χρόνο πριν από την αποχώρησή τους από το Αφγανιστάν προκειμένου να απομακρύνουν τους Αφγανούς που είχαν εργαστεί για τον αμερικανικό στρατό.

Ο Καναδάς δήλωσε επίσης ότι είναι έτοιμος να δεχθεί τουλάχιστον 20.000 πρόσφυγες ένας αριθμός από τους οποίους κινδυνεύουν λόγω της προέλασης των Ταλιμπάν στις μεγάλες πόλεις του Αφγανιστάν.

Έπειτα από αίτημα των ΗΠΑ, το 2006, η Αλβανία είχε δεχθεί να προσφέρει στέγη σε πέντε Κινέζους Ουιγούρους που κρατούνταν στο Γκουαντάναμο και θεωρούνταν τρομοκράτες από το Πεκίνο.

Το 2013, έπειτα από αίτημα της Ουάσινγκτον και του ΟΗΕ, η Αλβανία είχε δεχθεί 200 μέλη της Οργάνωσης των μουτζαχεντίν του λαού του Ιράν (PMPI), μετά τον βομβαρδισμό των καταυλισμών τους στο Ιράν.

Ο αριθμός τους αυξήθηκε από τότε και τώρα έχουν φθάσει περίπου τις 3.000 στο Ασράφ και στο Μάνζε που αντιπροσωπεύουν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση εξόριστων της OMPI στον κόσμο.

Η Σουηδία απομακρύνει το προσωπικό από την πρεσβεία της- Η Γερμανία έκλεισε την πρεσβεία

Η Σουηδία θα απομακρύνει όλο το προσωπικό της πρεσβείας της από την Καμπούλ σήμερα, μετέδωσε το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Swedish Radio, επικαλούμενο πηγές.

Στο μεταξύ η Γερμανία έκλεισε σήμερα την πρεσβεία της.

«Η κατάσταση ασφαλείας επιδεινώνεται δραματικά. Η γερμανική πρεσβεία στην Καμπούλ έκλεισε από τις 15 Αυγούστου», αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών στον ιστότοπό του.

Το γερμανικό ΥΠΕΞ καλεί εκ νέου τους Γερμανούς υπηκόους να φύγουν από το Αφγανιστάν.

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας επιστρέφει στη Ρώμη

Το προσωπικό της ιταλικής πρεσβείας στην Καμπούλ θα επιστρέψει στη Ρώμη σήμερα, έγινε γνωστό από το υπουργείο Εξωτερικών.

Ένα στρατιωτικό αεροσκάφος θα απογειωθεί από την Καμπούλ στις 21.30 τοπική ώρα, ανέφερε μια εκπρόσωπος τύπου, προσθέτοντας πως τα περισσότερα μέλη του προσωπικού της πρεσβείας εγκατέλειψαν το κτίριο χθες και βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο αεροδρόμιο.

Η εκπρόσωπος τύπου απέφυγε να πει εάν ο πρέσβης θα βρίσκεται μεταξύ όσων θα φύγουν στην αποψινή πτήση και είπε πως είναι πρόωρο να πει ότι η Ιταλία έχει κλείσει την πρεσβεία της.

Και ο Καναδάς έκλεισε την πρεσβεία του στην Καμπούλ

Ο Καναδάς έκλεισε προσωρινά την πρεσβεία του στην Καμπούλ και το προσωπικό απομακρύνθηκε, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά.

«Η κατάσταση στο Αφγανιστάν εξελίσσεται ραγδαία και θέτει σοβαρές προκλήσεις στην ικανότητά μας να εγγυηθούμε την ασφάλεια της αποστολής μας», λέει ο υπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκαρνό.

«Αποφασίστηκε να ανασταλούν προσωρινά οι διπλωματικές δραστηριότητές μας στην Καμπούλ», ανέφερε το καναδικό ΥΠΕΞ, διευκρινίζοντας πως οι δραστηριότητες θα επαναληφθούν όταν η κατάσταση «θα επιτρέψει να εγγυηθούμε τις κατάλληλες υπηρεσίες και την επαρκή ασφάλεια του προσωπικού μας».

Η τουρκική πρεσβεία θα συνεχίσει τη λειτουργία της

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε σήμερα ότι η τουρκική πρεσβεία στην Καμπούλ, την πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, θα συνεχίσει τη λειτουργία της.

“Έχουμε κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν… Η πρεσβεία μας στην Καμπούλ συνεχίζει τις δραστηριότητές της”, δήλωσε ο Τσαβούσογλου.

Το ΝΑΤΟ διατηρεί τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ

Το ΝΑΤΟ θα διατηρήσει τη διπλωματική παρουσία του στην Καμπούλ και θα βοηθήσει προκειμένου να συνεχίσει να λειτουργεί το αεροδρόμιο της πόλης, είπε σήμερα στο Reuters ένας αξιωματούχος του ΝΑΤΟ.

«Το ΝΑΤΟ αξιολογεί συνεχώς τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», είπε ο αξιωματούχος.

«Η ασφάλεια του προσωπικού μας είναι ύψιστης σημασίας και θα συνεχίσουμε να προσαρμοζόμαστε όπως πρέπει. Στηρίζουμε τις προσπάθειες των Αφγανών να βρουν μια πολιτική λύση στη σύρραξη, που είναι τώρα περισσότερο από ποτέ επείγουσα».

Βρετανία: Το κοινοβούλιο συνεδριάζει εκτάκτως την Τετάρτη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής COBRA σήμερα για να συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αφγανιστάν, σύμφωνα με το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Ο πρωθυπουργός συγκάλεσε μια συνεδρίαση της επιτροπής COBR το απόγευμα για να συζητηθεί η κατάσταση στο Αφγανιστάν», είπε ένας εκπρόσωπος τύπου.

Ταυτόχρονα, το βρετανικό κοινοβούλιο θα επιστρέψει από τη θερινή διακοπή του την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση στο Αφγανιστάν, έγινε γνωστό με ανάρτηση στο Twitter.

«Ο πρόεδρος του κοινοβουλίου έκανε δεκτό ένα αίτημα της κυβέρνησης για ανάκληση του σώματος στις 09.30 το πρωί της Τετάρτης τοπική ώρα, τη 18η Αυγούστου, σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», επισημαίνεται στο τουίτ της Βουλής των Κοινοτήτων.

Ο πάπας Φραγκίσκος εκφράζει την “ανησυχία” του και απευθύνει έκκληση για “διάλογο”

Ο πάπας Φραγκίσκος εξέφρασε σήμερα την «ανησυχία» του σε σχέση με την κατάσταση στο Αφγανιστάν και απηύθυνε έκκληση για «διάλογο» με στόχο την επίλυση της κρίσης.

«Συμμερίζομαι την ομόφωνη ανησυχία σχετικά με την κατάσταση στο Αφγανιστάν», δήλωσε ο ποντίφικας, κατά τη διάρκειας της παραδοσιακής δημόσιας προσευχής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, απευθύνοντας έκκληση ο κόσμος να προσευχηθεί «προκειμένου να σταματήσει η βοή των όπλων και να μπορέσουν να βρεθούν λύσεις στο τραπέζι του διαλόγου».

«Μονάχα με αυτόν τον τρόπο ο πληθυσμός που έχει μαρτυρήσει σε αυτήν τη χώρα, άνδρες, γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένοι, θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, να ζήσουν ειρηνικά και με ασφάλεια, με πλήρη κι αμοιβαίο σεβασμό», συμπλήρωσε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα