Άφησε το οροθετικό μωρό της να πεθάνει γιατί πίστευε ότι ο HIV είναι "μύθος"

Φωτό αρχείου

Σάλο έχει προκαλέσει στη Ρωσία ο θάνατος ενός οροθετικού βρέφους εξαιτίας της μητέρας του, η οποία αρνούταν πεισματικά ότι ο ιός HIV είναι πραγματικός

Οι ρωσικές αρχές ξεκίνησαν έρευνα μετά το θάνατο του τεσσάρων μηνών βρέφους, αφού έγινε γνωστό ότι η μητέρα του αρνούταν οποιαδήποτε θεραπεία καθώς πίστευε πεισματικά ότι ο ιός HIV είναι ένας «μύθος». Σύμφωνα μάλιστα με τις ρωσικές αρχές, η πεποίθηση αυτή αποτελεί τάση που εξαπλώνεται, προκαλώντας εύλογη ανησυχία.

«Οι γιατροί του νοσοκομείου Ivanomatrioninski (στο Ιρκούτσκ, κοντά στη λίμνη Βαϊκάλη) διαπίστωσαν τον θάνατο ενός κοριτσιού ηλικίας 4 μηνών που είχε προσβληθεί από πνευμονία, ενώ η μητέρα του, που είναι οροθετική, αρνείτο οποιαδήποτε φροντίδα για εκείνη και το μωρό της» επισήμανε σε ένα δελτίο τύπου το τοπικό παράρτημα της Επιτροπής Έρευνας.

Η γυναίκα κατηγορείται για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» και βρίσκεται αντιμέτωπη με το ενδεχόμενο κάθειρξης έως 2 έτη. Η μητέρα διαγνώστηκε με τον ιό του AIDS πριν από πέντε χρόνια, αρνήθηκε ωστόσο να υποβληθεί σε οποιαδήποτε θεραπεία.

Επιπλέον, αρνήθηκε και το μωρό της, που γεννήθηκε επίσης οροθετικό, να δεχθεί ιατρική φροντίδα, σύμφωνα με το περιφερειακό κέντρο για την αντιμετώπιση του AIDS.

«Η μητέρα υποστηρίζει ότι ο ιός HIV είναι ένας μύθος» εξήγησε ο εκπρόσωπος τύπου του κέντρου Βασίλι Μπουτσίνσκι, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Περισσότεροι από 900.000 Ρώσοι είναι οροθετικοί και περίπου 90.000 άνθρωποι προσβάλλονται από τον ιό κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία.

Ωστόσο, οι μισοί από τους ασθενείς υποβάλλονται σε αντιρετροϊκή αγωγή, εν μέρει λόγω της έλλειψης φαρμάκων, ωστόσο στην περίπτωση ορισμένων διότι αμφισβητούν την ύπαρξη του ιού.

Πολλοί ασθενείς με AIDS έχουν πεθάνει εξαιτίας της έλλειψης θεραπείας τους τελευταίους μήνες στη Ρωσία, μεταξύ τους ένα κοριτσάκι 10 ετών τον Αύγουστο.

Οι γονείς της αρνούνταν να υποβληθεί σε θεραπεία. Οι αρχές δεν κρύβουν την ανησυχία τους για αυτήν την τάση, την οποία ενθαρρύνουν δημοφιλείς ομάδες στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης, οι οποίες αρνούνται την ύπαρξη του AIDS.

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: AIDS, Ρωσία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Παγκόσμια μέρα κατά του AIDS: 18 παιδιά μολύνονταν κάθε ώρα το 2016 από τον ιό του HIV

Το AIDS σκοτώνει - ακόμα

Ρωσία: Κατά 10% αυξάνεται κάθε χρόνο ο αριθμός των οροθετικών στη χώρα

Τα one size προφυλακτικά είναι μικρά για τη Ζιμπάμπουε

SHARE: