Αφρική: Μαθήματα μόνο μέσω τηλεόρασης για εκατομμύρια μαθητές

Αφρική: Μαθήματα μόνο μέσω τηλεόρασης για εκατομμύρια μαθητές
Μαθητές στην Κένυα. shutterstock

Εκατομμύρια μαθητές στην Αφρική βασίζονται στην τηλεόραση για την εκπαίδευσή τους στη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο και δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Η τηλεόραση έχει αντικαταστήσει τους δασκάλους για τους μαθητές στην Αφρική. Tα σχολεία παραμένουν κλειστά λόγω κορονοϊού, πολλά παιδιά δεν έχουν την δυνατότητα τηλεδιδασκαλίας και σύμφωνα με την Unicef τουλάχιστον τα μισά από τα παιδιά στην υποσαχάρια Αφρική που πηγαίνουν σχολείο δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ.

Έτσι κάποια, όπως ο πεντάχρονος Μιγκουέλ, απο την Κένυα, παρακολουθούν έναν χαρακτήρα κινουμένων σχεδίων που σχεδίασε η μη κυβερνητική οργάνωση της Τανζανίας, Ubongo, η οποία προσφέρει δωρεάν τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σταθμούς της Αφρικής.

Τον Μάρτιο, προγράμματα της Ubongo (στα σουαχίλι σημαίνει μυαλό) μεταδίδονταν σε μια περιοχή που κάλυπτε περίπου 12 εκατομμύρια νοικοκυριά σε εννέα χώρες, εξηγεί η Ιμάν Λιπούμπα, η επικεφαλής επικοινωνίας της μκο. Μέχρι τον Αύγουστο ο αριθμός αυτός είχε αυξηθεί σε 17 εκατομμύρια σε 20 χώρες.

Μια ομάδα καλλιτεχνών, μεταρρυθμιστών και εκπαιδευτικών ίδρυσαν το δίκτυο Ubongo TV στην Τανζανία το 2014. Έκτοτε έχει λάβει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια σε δωρεές και έχει κερδίσει 700.000 δολάρια από το YouTube, από τις πωλήσεις προϊόντων, από την συμπαραγωγή προγραμμάτων και από την άδεια χρήσης χαρακτήρων.

Για τον Μιγκουέλ και για άλλους μικρούς μαθητές, προγράμματα σαν αυτό της Ubongο είναι και η μοναδική πρόσβαση στην εκπαίδευση επί του παρόντος.

Το υπουργείο Παιδείας της Κένυας λέει ότι τα σχολεία μπορούν να ξανανοίξουν όταν ο αριθμός των κρουσμάτων κορονοϊού θα μειωθεί σημαντικά.

Η τηλεόραση όμως δεν μπορεί να αντικαταστήσει απόλυτα την σχολική τάξη. “Ο τρόπος που μαθαίνουν τα παιδιά μέσω των προγραμμάτων είναι διαφορετικός από τον τρόπο της διάδρασης των παιδιών με άλλους και με τους δασκάλους. Ελπίζουμε ότι θα ανοίξουν σύντομα”, λέει ο πατέρας του μικρού, ο Νιάγκα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα