Αυστραλία: “Ηλίθια” η κριτική της Κίνας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια

Αυστραλία: “Ηλίθια” η κριτική της Κίνας για τα πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Οι σημαίες της Αυστραλίας και της Κίνας shutterstock

Η Αυστραλία επιτέθηκε με βαρύτατους χαρακτηρισμούς σε Κινέζο διπλωμάτη, ο οποίος άσκησε κριτική κριτική για την επικείμενη αγορά πυρηνοκίνητων υποβρυχίων.

Η Αυστραλία λοιδόρησε τις δηλώσεις υψηλόβαθμου Κινέζου διπλωμάτη, ο οποίος προειδοποίησε την Καμπέρα για το σχέδιό της να αγοράσει τουλάχιστον οκτώ πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ, σχολιάζοντας ότι οι δηλώσεις του είναι “τόσο ηλίθιες που είναι αστείο”.

Ο επιτετραμμένος της κινεζικής πρεσβείας στην Καμπέρα Ουάνγκ Σινίνγκ εκτίμησε ότι η Αυστραλία θα γίνει “κακό παιδί”, αν αποκτήσει αυτά τα υποβρύχια που έχουν μεγαλύτερη αυτονομία και εντοπίζονται πιο δύσκολα από τα συμβατικά.

Όπως δήλωσε ο Ουάνγκ σε συνέντευξή του στη βρετανική εφημερίδα The Guardian, όλοι γνωρίζουν πως αυτά τα υποβρύχια “έχουν κατασκευαστεί για να εξαπολύουν επιθέσεις (…) εναντίον στόχων που βρίσκονται πολύ μακριά”.

“Σε ποιον θα επιτεθείτε; Δεν αγαπάτε πλέον την ειρήνη, δεν είστε υπερασπιστές της ειρήνης”, τόνισε.

Ο Ουάνγκ, που εκτελεί χρέη πρεσβευτή, τόνισε εξάλλου ότι η Αυστραλία “έχει μηδενικές πυρηνικές ικανότητες από τεχνολογικής άποψης, οι οποίες θα μπορούσαν να διασφαλίσουν ότι δεν θα συμβούν ατυχήματα”.

“Κι αν συμβεί κάτι, οι πολιτικοί είναι έτοιμοι να ζητήσουν συγνώμη από τους κατοίκους της Μελβούρνης και της Αδελαΐδας;”, διερωτήθηκε.

Ο Αυστραλός υπουργός Άμυνας Πίτερ Ντάτον χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Ουάνγκ “προκλητικές και κωμικές” και “εντελώς ηλίθιες σε βαθμό που είναι αστείο”.

“Ο υπηρεσιακός πρεσβευτής μάλλον διαβάζει το σενάριο του Κομμουνιστικού Κόμματος, όμως πιστεύω ότι οι περισσότεροι Αυστραλοί κατανοούν τη μη παραγωγική φύση των σχολίων του”, πρόσθεσε.

Τον Σεπτέμβριο η Αυστραλία ανακοίνωσε την ακύρωση ενός τεράστιου συμβολαίου αγοράς συμβατικών υποβρυχίων από τη Γαλλία, αξίας 55 δισεκ. ευρώ, προτιμώντας πυρηνοκίνητα υποβρύχια από τις ΗΠΑ, αφού υπέγραψε με την Ουάσινγκτον και το Λονδίνο μια συμφωνία συνεργασίας για την περιοχή του Ινδικού και Ειρηνικού Ωκεανού, την AUKUS.

Η συμφωνία αυτή προκάλεσε την οργή της Κίνας αλλά και της Γαλλίας, καθώς το Παρίσι ανακάλυψε την τελευταία στιγμή ότι η Αυστραλία διαπραγματευόταν μυστικά τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, αλλά και ότι πρόκειται να ακυρώσει το συμβόλαιο αγοράς γαλλικών υποβρυχίων.

Στη συνέντευξή του ο Ουάνγκ προειδοποίησε εξάλλου τους Αυστραλούς πολιτικούς κατά οποιασδήποτε ενέργειας που μπορεί “να βλάψει τις σχέσεις μας”, αφού ο Ντάτον επεσήμανε ότι η Καμπέρα πιθανόν να στηρίξει τις ΗΠΑ αν αυτές βοηθήσουν την Ταϊβάν σε ενδεχόμενη αντιπαράθεσή της με την Κίνα.

Η ένταση, κυρίως στον εμπορικό τομέα, δεν έχει σταματήσει να οξύνεται μεταξύ Αυστραλίας και Κίνας από το 2018 και είχε ως αποτέλεσμα το πάγωμα εδώ και δύο χρόνια των διμερών, διπλωματικών σχέσεων στο υψηλότερο επίπεδο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα