Αυστρία: Διετής φυλάκιση σε 38χρονο για ναζιστικό τατουάζ

Αυστρία: Διετής φυλάκιση σε 38χρονο για ναζιστικό τατουάζ

Αμείλικτη η αυστριακή δικαιοσύνη απέναντι στην αποκαλούμενη "ναζιστική δραστηριοποίηση" βάσει νόμου που ψηφίστηκε αμέσως μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο.

Το Περιφερειακό Δικαστήριο της αυστριακής πόλης Κλάγκενφουρτ, πρωτεύουσας του ομόσπονδου κρατιδίου της Καρινθίας, καταδίκασε την Παρασκευή (15/01) σε φυλάκιση δύο ετών έναν 38χρονο Αυστριακό για τατουάζ ναζιστικών συμβόλων στο σώμα του και για χιτλερικούς χαιρετισμούς, όπως επίσης για την ανάρτηση φωτογραφιών ναζιστικού περιεχομένου στο Facebook.

Ο αγκυλωτός σταυρός και ο αριθμός “88” που για τους ναζιστές σημαίνει “Χάιλ Χίτλερ”, εμφανίζονται σε ένα τατουάζ του κατηγορούμενου, ο οποίος στην απολογία του ανέφερε πως “αυτό θα είναι αλήθεια, δεν θυμάμαι ακριβώς”, ισχυριζόμενος πως οι πράξεις του έγιναν υπό την επήρεια αλκοόλ.

Μεταξύ άλλων, σε περιστατικό το 2019, ο κατηγορούμενος είχε επιδείξει σε ένα βενζινάδικο τα τατουάζ του, προέβη σε χιτλερικό χαιρετισμό και φώναξε “Χάιλ Χίτλερ!” αρκετές φορές – ακόμη και όταν μία αυτόπτης μάρτυρας προειδοποίησε ότι θα καλέσει την αστυνομία.

Ο κατηγορούμενος, επικαλούμενος τον εθισμό του στο αλκοόλ, ανέφερε στην απολογία του ότι έκανε τα τατουάζ όταν ήταν 16 ή 17 ετών – αλλά λίγο αργότερα, όπως ισχυρίστηκε, είχε διακόψει την επαφή του με τη νεοναζιστική σκηνή.

Ωστόσο, ο δικαστής, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς του κατηγορουμένου περί μέθης, και παραπέμποντας στο γεγονός ότι ο 38χρονος είχε τα τατουάζ στο σώμα του επί δεκαετίες, διέθετε ναζιστικά λατρευτικά αντικείμενα στην κατοικία του και επιπλέον δημοσίευε φωτογραφίες ανάλογου περιεχομένου στο διαδίκτυο, επισήμανε χαρακτηριστικά πως “αν όλοι στην Αυστρία δημοσιεύουν φωτογραφίες με τη σβάστικα όταν είναι μεθυσμένοι, δεν θα τελειώνει ποτέ η δουλειά μας”.

Η καταδίκη του 38χρονου, επαναβεβαιώνει πως όλες οι παραπομπές σε δίκες και οι καταδίκες των κατηγορουμένων που ακολουθούν σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, γίνονται για παραβίαση του αποκαλούμενου “Νόμου Απαγόρευσης”, και πως η αυστριακή Δικαιοσύνη παραμένει αμείλικτη απέναντι στην αποκαλούμενη “ναζιστική δραστηριοποίηση”.

Ο Νόμος Απαγόρευσης είχε ψηφιστεί αμέσως μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, στις 8 Μαίου του 1945, από την πρώτη αυστριακή κυβέρνηση, και με αυτόν απαγορευόταν το ναζιστικό κόμμα και ρυθμιζόταν νομικά η αποναζιστικοποίηση της Αυστρίας.

Ο νόμος, που είναι ενσωματωμένος στο αυστριακό Σύνταγμα και είχε τροποποιηθεί το 1947 και τελευταία το 1992, προβλέπει την επιβολή αυστηρών ποινών για οποιαδήποτε δράση σχετιζόμενη με τον εθνικοσοσιαλισμό (σ.σ. από … “απλή” συνθηματολογία, σύμβολα και εμβλήματα) και εφαρμόζεται αμείλικτα σχεδόν πάντα από τα αυστριακά δικαστήρια σε τέτοιες περιπτώσεις.

Με βάση αυτόν τον νόμο είχαν διαλυθεί επίσημα και είχαν απαγορευτεί μετά τον πόλεμο όλες οι ναζιστικές ή “συγγενείς”οργανώσεις και είχαν κατασχεθεί υπέρ του αυστριακού κράτους οι περιουσίες τους, ενώ απαγορεύεται μια επανίδρυση ή δραστηριοποίηση για εθνικοσοσιαλιστικούς σκοπούς.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα