Αγανακτισμένοι ενάντια στον "χρυσό κανόνα"

Αγανακτισμένοι ενάντια στον "χρυσό κανόνα"

Κατά της πρότασης Μέρκελ-Σαρκοζί για την καθιέρωση χρυσού κανόνα δημοσιονομικής σταθερότητας διαδήλωσαν αγανακτισμένοι πολίτες στη Μαδρίτη. Ζήτησαν δημοψήφισμα

Εκατοντάδες άνθρωποι, οι οποίοι προέρχονταν κυρίως από το κίνημα των "αγανακτισμένων", διαδήλωσαν την Κυριακή στη Μαδρίτη εναντίον ενός σχεδίου συνταγματικής μεταρρύθμισης το οποίο καθιερώνει έναν "χρυσό κανόνα" δημοσιονομικής σταθερότητας και ζητώντας να διεξαχθεί δημοψήφισμα για το θέμα αυτό, μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Πίσω από ένα μεγάλο πανό που έγραφε "Όχι στη μεταρρύθμιση του Συντάγματος. Όχι ένα βήμα πίσω", οι διαδηλωτές ξεκίνησαν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας) από το σταθμό της Ατότσα, κατευθυνόμενοι προς την εμβληματική Πουέρτα ντελ Σολ, την οποία οι "αγανακτισμένοι" είχαν καταλάβει για ένα μήνα, από τα μέσα Μαΐου έως τα μέσα Ιουνίου.

Ένα δεύτερο μεγάλο πανό έγραφε: "Ο λόγος του λαού μετράει επίσης. Δημοψήφισμα τώρα:".

Παρόμοιες διαδηλώσεις επρόκειτο να πραγματοποιηθούν και σε πολλές άλλες ισπανικές πόλεις.

Τα δύο μεγαλύτερα ισπανικά κόμματα, το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα και το δεξιό Λαϊκό Κόμμα, συμφώνησαν σε μια συνταγματική μεταρρύθμιση η οποία θα εγγράφει έναν "χρυσό κανόνα" για ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς στο Σύνταγμα.

Η πρόταση αυτή, που θα πρέπει να συγκεντρώσει τα τρία πέμπτα των ψήφων των δύο κοινοβουλευτικών σωμάτων προκειμένου να εγκριθεί, θα εξεταστεί την Τρίτη από τους ισπανούς βουλευτές στη διάρκεια μιας έκτακτης συνόδου.

"Για μία ακόμη φορά, τα δύο μεγάλα κόμματα συμφώνησαν χωρίς να ζητήσουν τη γνώμη των πολιτών. Αυτή η οροφή των δαπανών θα επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, είτε πρόκειται για τον τομέα της εκπαίδευσης είτε της υγείας", δήλωσε ο Πάμπλο Παντίγια, ένας διαδηλωτής 22 ετών, φοιτητής και άνεργος.

"Αναμένουμε μια μεταρρύθμιση του Συντάγματος σε άλλα θέματα εδώ και χρόνια και κάνουν αυτή τη μεταρρύθμιση μονο για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της (Άνγκελα) Μέρκελ", λέει από την πλευρά του ο Μανουέλ Μουνιόθ, συνταξιούχος κοινωνιολόγος 59 ετών.

Στις 16 Αυγούστου, η Γαλλία και η Γερμανία πρότειναν στις 17 χώρες μέλη της ευρωζώνης να υιοθετήσουν πριν από το καλοκαίρι του 2012 τον "χρυσό κανόνα" των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών.

Οι "αγανακτισμένοι", που εμφανίστηκαν στα μέσα Μαΐου, συγκεντρώνουν πολίτες από όλες τις κατευθύνσεις, νέους, φοιτητές, μισθωτούς, συνταξιούχους ή ανέργους, οι οποίοι διαμαρτύρονται για την ανεργία που έχει φθάσει σε ύψη-ρεκόρ (21,29%) και τα κοινωνικά επακόλουθα της οικονομικής κρίσης.

SHARE:

24Media Network