Αγκάθια στη διαπραγμάτευση για το κυπριακό το περιουσιακό, οι αναπροσαρμογές και η αποχώρηση των στρατευμάτων από το νησί

Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Α.Φ. Ελ Σισι μετα το τέλος των συνομιλιών στα πλαίσια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015.
(ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI)
Στιγμιότυπο από την συνέντευξη τύπου του Προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη, του πρωθυπουργού ΑΛέξη Τσίπρα και του Προέδρου της Αιγύπτου Α.Φ. Ελ Σισι μετα το τέλος των συνομιλιών στα πλαίσια της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής Κύπρου, Ελλάδας και Αιγύπτου την Τετάρτη 29 Απριλίου 2015. (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI/EUROKINISSI) EUROKINISSI

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης κρίνει πως δεν είναι ώριμες οι συνθήκες για ένα δημοψήφισμα το Μάρτιο, ενώ ανέφερε πως εγγυήσεις τήρησης μια πιθανής λύσης μπορούν να προσφέρουν τα Ηνωμένα Έθνη

Την εκτίμηση ότι δεν είναι εφικτή η διενέργεια δημοψηφίσματος για το Κυπριακό τον Μάρτιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Σε συνέντευξη στη νέα κυριακάτικη εφημερίδα «Ρεπόρτερ», η οποία κυκλοφόρησε σήμερα, ο Κύπριος πρόεδρος τονίζει ότι δεν βλέπει να μπορεί να γίνει τον Μάρτιο δημοψήφισμα, εκτός, όπως είπε, «εάν αλλάξουν άρδην τα δεδομένα». Σημείωσε ότι υπάρχουν διαφορές στα ακανθώδη θέματα και ότι δεν είναι ο χρόνος που μετρά, αλλά η ουσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επισήμανε ότι τα πιο δύσκολα θέματα στις διαπραγματεύσεις είναι το περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, οι εγγυήσεις και τα χρονοδιαγράμματα αποχώρησης των στρατευμάτων. Αναφέρθηκε, επίσης, στο θέμα των βασικών ελευθεριών και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ειδικότερα για το θέμα των εγγυήσεων, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε ότι ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δεν τις χρειάζεται. Μία αυξημένη παρουσία στρατευμάτων των Ηνωμένων Εθνών, είπε, θα μπορούσε να παρακολουθεί την υλοποίηση της λύσης και να αναλάβει την αστυνόμευση για μία περίοδο κάποιων χρόνων.

Ερωτηθείς κατά πόσον αποκλείεται ενδεχόμενη εμπλοκή του ΝΑΤΟ στα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι δεν τίθεται ζήτημα να δημιουργούμε προβλήματα εκεί που μπορεί να υπάρξουν εναλλακτικές λύσεις.

Πηγή: ΑΠΕ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κασουλίδης: 'Εάν δεν λύσουμε το Κυπριακό με τον Ακιντζί, δεν θα το λύσουμε με κανέναν'

Αττίλας '74: Ο Βιασμός της Αφροδίτης. Σαράντα ένα χρόνια μετά την μεγάλη προδοσία

SHARE:

24Media Network