Άγκυρα: Η συμφωνία με την ΕΕ θα σέβεται το διεθνές δίκαιο

Άγκυρα: Η συμφωνία με την ΕΕ θα σέβεται το διεθνές δίκαιο

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» διαβεβαίωσε Τούρκος αξιωματούχος

H Τουρκία διαβεβαίωσε σήμερα ότι το σχέδιο συμφωνίας το οποίο επεξεργάζεται από κοινού με την Ευρωπαϊκή Ένωση και περιλαμβάνει το άκρως αμφιλεγόμενο μέτρο της επιστροφής όλων προσφύγων και μεταναστών, μεταξύ αυτών των Σύρων προσφύγων, στην τουρκική επικράτεια, θα σέβεται το διεθνές δίκαιο.

«Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να προβούμε σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα παραβιάζει το διεθνές δίκαιο» επισήμανε ένας Τούρκος αξιωματούχος στον Τύπο.

«Είναι σημαντικό για εμάς η συμφωνία να είναι συμβατή με το διεθνές μεταναστευτικό δίκαιο» πρόσθεσε ο ίδιος.

Το σχέδιο συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Άγκυρας αποτέλεσε αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων ακόμα και στο εσωτερικό της ΕΕ. Πολλές μη κυβερνητικές οργανώσεις κατήγγειλαν ότι είναι υπαρκτός ο κίνδυνος των διακρίσεων και ο ΟΗΕ έκρινε «παράνομο» το μέτρο προειδοποιώντας για τις «ενδεχόμενες συλλογικές κι αυθαίρετες απελάσεις».

«Χιλιάδες άνθρωποι διαπλέουν αυτήν την ώρα (το Αιγαίο Πέλαγος από την Τουρκία) με κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά σε πολύ επισφαλείς συνθήκες. Θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος σε αυτό. Θέλουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο με νόμιμο τρόπο» επέμεινε ο Τούρκος αξιωματούχος ο οποίος δεν θέλησε να κατονομαστεί.

Επιπλέον η τουρκική νομοθεσία θα πληροί τα περισσότερα από τα κριτήρια που θέτει ως προαπαιτούμενο η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να επιτρέψει τη μετακίνηση των Τούρκων πολιτών προς την Ευρώπη χωρίς την υποχρέωση έκδοσης βίζας, τόνισε ο αξιωματούχος.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Μεταναστευτικό
SHARE:

24Media Network