Αίγυπτος: Αφέθηκε ελεύθερος δημοσιογράφος του Al Jazeera που κρατούνταν επί 4 χρόνια

Αίγυπτος: Αφέθηκε ελεύθερος δημοσιογράφος του Al Jazeera που κρατούνταν επί 4 χρόνια
Δυνάμεις επιβολής της τάξης στην Αίγυπτο ⓒ 2021 Nariman El-Mofty/Associated Press

Ο Μαχμούντ Χουσέιν που εργαζόταν στην έδρα του al Jazeera στην Ντόχα, συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, τρεις ημέρες μετά την άφιξή του στην Αίγυπτο όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Οι αιγυπτιακές αρχές άφησαν ελεύθερο τον Μαχμούντ Χουσέιν, δημοσιογράφο του τηλεοπτικού δικτύου του Κατάρ Al Jazeera, ο οποίος βρισκόταν υπό προσωρινή κράτηση από τον Δεκέμβριο του 2016, καθώς θεωρούνταν ύποπτος ότι “μετέδωσε ψευδείς ειδήσεις”, επεσήμανε σήμερα πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο Αιγύπτιος δημοσιογράφος αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη το βράδυ, διευκρίνισε η πηγή αυτή, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Το τηλεοπτικό δίκτυο –το οποίο έχει καταγγείλει επανειλημμένα ότι ο δημοσιογράφος του κρατούνταν χωρίς να του έχουν απαγγελθεί επισήμως κατηγορίες, χωρίς να έχει δικαστεί και καταδικαστεί– δεν έχει προς το παρόν επιβεβαιώσει την απελευθέρωσή του.

Ο Γκαμάλ Έιντ, πρόεδρος της μη κυβερνητικής οργάνωσης Αραβικό Δίκτυο για την Πληροφόρηση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ANHRI), δήλωσε ότι οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να αφήσουν ελεύθερο τον Χουσείν, αλλά αυτός “δεν έχει επιστρέψει ακόμη σπίτι του”.

Η ΜΚΟ Αιγυπτιακό Παρατηρητήριο για τη Δημοσιογραφία και τα Μέσα ανέφερε στο Facebook ότι το ποινικό δικαστήριο του Καΐρου αποφάσισε τη Δευτέρα την απελευθέρωση του Χουσέιν.

Οι εκκλήσεις για την απελευθέρωσή του είχαν αυξηθεί, κυρίως από τη Διεθνή Αμνηστία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δικαστήριο είχε ζητήσει την υπό όρους απελευθέρωσή του τον Μάιο του 2019, όμως μία εβδομάδα αργότερα απαγγέλθηκαν εναντίον του Χουσέειν και άλλες κατηγορίες και παρέμεινε υπό κράτηση.

Ο Μαχμούντ Χουσέιν, ένας Αιγύπτιος που εργαζόταν στην έδρα του al Jazeera στην Ντόχα, συνελήφθη στα τέλη Δεκεμβρίου 2016, τρεις ημέρες μετά την άφιξή του στην Αίγυπτο όπου είχε πάει για να επισκεφθεί την οικογένειά του.

Η Αίγυπτος ήταν μία από τις αραβικές χώρες οι οποίες τον Ιούνιο του 2017 διέκοψαν τις διπλωματικές τους σχέσεις με το Κατάρ, κατηγορώντας το, μεταξύ άλλων, ότι στηρίζει τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, την οποία το Κάιρο έχει χαρακτηρίσει “τρομοκρατική” οργάνωση. Οι σχέσεις των δύο χωρών αποκαταστάθηκαν στις 20 Ιανουαρίου.

Το καθεστώς του Αιγύπτιου προέδρου Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, που βρίσκεται στην εξουσία μετά την ανατροπή από τον στρατό το 2013 του πρώτου δημοκρατικά εκλεγμένου προέδρου της χώρας, του Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος ανήκε στη Μουσουλμανική Αδελφότητα, δέχεται συχνά επικρίσεις από ΜΚΟ ότι φιμώνει κάθε αντιπολίτευση.

Το Κάιρο αρνείται τις κατηγορίες και διαβεβαιώνει ότι επιθυμεί να καταπολεμήσει την τρομοκρατία, ενώ προτάσσει τον κίνδυνο αστάθειας της χώρας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα