Αίγυπτος: Πρώην πρόξενος προσπάθησε να κλέψει χιλιάδες αρχαία αντικείμενα

Αίγυπτος: Πρώην πρόξενος προσπάθησε να κλέψει χιλιάδες αρχαία αντικείμενα
Από αιγυπτιακό μουσείο. AP

Κάθειρξη 15 ετών επέβαλε αιγυπτιακό δικαστήριο σε Ιταλό πρώην διπλωμάτη που επιχείρησε να βγάλει από τη χώρα μεγάλο αριθμό αρχαίων αντικειμένων.

Δικαστήριο του Καΐρου καταδίκασε ερήμην χθες Τρίτη ιταλό πρώην επίτιμο πρόξενο να εκτίσει ποινή κάθειρξης 15 ετών διότι αποπειράθηκε να βγάλει λαθραία από τη χώρα χιλιάδες αρχαιότητες, δήλωσε αιγύπτιος εισαγγελέας.

Σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, ο Λαντίσλαβ Ότακαρ Σκάκαλ, πρώην επίτιμος πρόξενος της Ιταλίας στο Λούξορ, προσπάθησε το 2017 να βγάλει λαθραία από την Αίγυπτο 21.855 αρχαία αιγυπτιακά αντικείμενα, ανάμεσά τους 21.000 χρυσά νομίσματα, 151 αγαλματίδια, πέντε μούμιες, ένδεκα πήλινα σκεύη, τρία κεραμικά της ισλαμικής περιόδου καθώς και μια ξύλινη σαρκοφάγο.

Οι ιταλικές αρχές εντόπισαν τα αντικείμενα αυτά μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο φορτωμένο σε πλοίο που είχε αναχωρήσει από την Αλεξάνδρεια με προορισμό το Σαλέρνο, στη νότια Ιταλία, το 2017.

Η δίκη του Σκάκαλ και των φερόμενων ως συνεργών του άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2019. Η ετυμηγορία για τους φερόμενους ως συνεργούς του αναμένεται να απαγγελθεί τον επόμενο μήνα.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, τα αρχαία βγήκαν μυστικά από τη χώρα με τη συνέργεια του Ραούφ Γάλι, αδελφού του πρώην υπουργού Οικονομικών επί των ημερών του καθεστώτος του Χόσνι Μουμπάρακ, του Γιούσεφ Γάλι.

Οι αρχές της Αιγύπτου επαναπάτρισαν το 2018 τις κλεμμένες αρχαιότητες, με τη βοήθεια των ιταλικών αρχών, ενώ ζήτησαν από την Ιντερπόλ να προχωρήσει στην έκδοση κόκκινης ειδοποίησης — διεθνούς εντάλματος σύλληψης σε βάρος — του αρχαιοκάπηλου ιταλού πρώην διπλωμάτη.

Οι απόπειρες να βγουν λαθραία αρχαιότητες από την Αίγυπτο πολλαπλασιάστηκαν μετά το 2011, όταν ο Μουμπάρακ αναγκάστηκε να παραιτηθεί αντιμέτωπος με λαϊκή εξέγερση, μεσούσης της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα