Αίγυπτος: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, και στο βάθος ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστουδουλίδης
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry, και στο βάθος ο Κύπριος ομόλογός του Νίκος Χριστουδουλίδης AP

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου απορρίπτει τη συμφωνία λέγοντας πώς στερείτε νομιμότητας και σημειώνει δεν πρόκειται να επηρεάσει τις χώρες της Μεσογείου.

Την καταδίκη του για την υπογραφή μνημονίου κατανόησης μεταξύ της Τουρκίας και της Λιβύης αναφορικά με τις θαλάσσιες ζώνες εκφράζει το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου, ανάλογη με εκείνη του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Με ανακοίνωση του το Κάιρο σημειώνει «πως η συμφωνία δεν έχουν κανένα νομικό αποτέλεσμα, δεν μπορούν να αναγνωρισθούν επισήμως υπό το φως του άρθρου 8 της συμφωνίας Skhirat, η οποίο ορίζει ότι η λιβυκή κυβέρνηση ή το υπουργικό συμβούλιο και όχι ο πρωθυπουργός έχουν την εξουσία να υπογράφουν διεθνείς συμφωνίες»

«Είναι γνωστό ότι στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο της Λιβύης δεν υπάρχουν υπουργοί και δεν υπάρχει εκπροσώπηση διαφόρων περιοχών της Λιβύης, οπότε ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι περιορισμένος και έτσι η σύναψη συμφωνιών με άλλες χώρες θεωρείται καταφανής παραβίαση της συμφωνίας Skhirat», ανέφερε το υπουργείο.

Σύμφωνα με το αιγυπτιακό ΥΠΕΞ, αυτή η συμφωνία δεν έχει καμία επίδραση ή αντίκτυπο στα δικαιώματα των χωρών της Μεσογείου ή των θαλάσσιων συνόρων στην περιοχή.

Παράλληλα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, καλείται η διεθνής κοινότητα να αντιταχθεί σε αυτή την «αρνητική κίνηση» που έρχεται σε κρίσιμη στιγμή εν μέσω διεθνών προσπαθειών για τη διευκόλυνση της συνολικής λύσης της κρίσης της Λιβύης κατά τρόπο που θα προστατεύει την ενότητα της χώρας και θα αποκαθιστά τους εθνικούς θεσμούς της.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου εξέφρασε επίσης την ανησυχία της χώρας ότι τέτοιες συμφωνίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στις συνομιλίες για την κατάσταση στη Λιβύη, που διεξάγονται στο Βερολίνο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία, Λιβύη
SHARE:

24Media Network