Airbus A320: 'Μίλησε' το πρώτο μαύρο κουτί. Ο ένας από τους πιλότους είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο

Airbus A320: 'Μίλησε' το πρώτο μαύρο κουτί. Ο ένας από τους πιλότους είχε κλειδωθεί έξω από το πιλοτήριο

Και επισήμως ένας πιλότος στο πιλοτήριο του Airbus A320 τη στιγμή της συντριβής. Τι δήλωσε στους New York Times ερευνητής που συμμετέχει στην ομάδα διερεύνησης των αιτιών της συντριβής. Συνέντευξη Τύπου του γενικού εισαγγελέα της Μασσαλίας το μεσημέρι

Ένας από τους πιλότους του γερμανικού Airbus που συνετρίβη στις γαλλικές Άλπεις, με τραγικό απολογισμό το θάνατο 150 ανθρώπων, είχε σηκωθεί από το πιλοτήριο του αεροπλάνου και δεν κατάφερε να επιστρέψει στη θέση του πριν το αεροπλάνο προσκρούσει στο έδαφος.

Αυτό γράφει η αμερικανική εφημερίδα New York Times επικαλούμενη πηγές που γνωρίζουν στοιχεία από τον καταγραφέα συνομιλιών στο θάλαμο διακυβέρνησης( μαύρο κουτί). Το εν λόγω στοιχείο επιβεβαίωσε επισήμως και η γενική εισαγγελία της Γερμανίας.

ADVERTISING

"Ο χειριστής που ήταν έξω από το πιλοτήριο χτυπά ελαφρά την πόρτα χωρίς να του απαντήσει κανείς", είπε ένας ερευνητής του καταγραφέα των συνομιλιών. "Και τότε χτυπά την πόρτα πιο δυνατά αλλά και πάλι δεν λαμβάνει απάντηση. Δεν υπήρξε καμία απάντηση", λέει ο ερευνητής που ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.

"Μπορεί κανείς να ακούσει ότι προσπαθεί να σπάσει την πόρτα", πρόσθεσε ο ερευνητής χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες . Δεν διευκρινίζεται αν ο πιλότος που είχε σηκωθεί από τη θέση του ήταν ο κυβερνήτης του αεροσκάφους ή ο συγκυβερνήτης του.

Σύμφωνα με την πηγή που μετέχει στην αποκωδικοποίηση του καταγραφέα πτήσης και την οποία επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα η γλώσσα που ακούγεται είναι τα γερμανικά. Επίσης στο τέλος της ηχογράφησης ακούγεται ένας συναγερμός που προφανώς είναι το σήμα που προειδοποιεί για την προσέγγιση του αεροσκάφους στο έδαφος.

Επίσης μια άλλη πηγή των ερευνών δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι ο συγκυβερνήτης της πτήσης είχε μπει "πρόσφατα στην εταιρεία Germanwings που είναι θυγατρική της Lufthansa". Η πρόσληψή του έγινε περί τα τέλη του 2013 και στο βιογραφικό του είχε μερικές εκατοντάδες ώρες πτήσης.

Η εθνικότητα του δεν έχει αποσαφηνιστεί δήλωσε η ίδια πηγή.

O συγκυβερνήτης είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης                                

Η αεροπορική εταιρεία Lufthansa ανακοίνωσε ότι ο συγκυβερνήτης του A320 είχε προσληφθεί τον Σεπτέμβριο 2013 από την Germanwings και ότι είχε στο ενεργητικό του 630 ώρες πτήσης.

Από την πλευρά της η Germanwings ανακοίνωσε: "Θα κάνουμε τα πάντα για να αποκτήσουμε περισσότερες πληροφορίες και δεν θα συμμετάσχουμε σε εικοτολογίες. Η έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος ανήκει στις αρμόδιες αρχές".

Ο κυβερνήτης του αεροσκάφους που συνετρίβη στις γαλλικές Αλπεις είχε περισσότερα από 10 έτη εμπειρίας και περισσότερες από 6.000 ώρες πτήσης σε αεροσκάφη Airbus στο ενεργητικό του, είχε ανακοινώσει από την Τρίτη η Germanwings.

Συνέντευξη Τύπου του γενικού εισαγγελέα της Μασσαλίας το μεσημέρι                                

Ο γενικός εισαγγελέας της Μασσαλίας Μπρις Ρομπέν, ο οποίος είναι επιφορτισμένος με τις έρευνες για τη συντριβή του A320 Germanwings, θα δώσει συνέντευξη Τύπου στις 12.30 τοπική ώρα (13.30 ώρα Ελλάδος).

Η συνέντευξη Τύπου θα δοθεί σε αίθουσα του αεροδρομίου του Μαρινιάν, κοντά στη Μασσαλία, διευκρίνισε ο Μπρις Ρομπέν λίγες ώρες αφού επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο ένας από τους πιλότους, ο οποίος είχε βγει από το κόκπιτ, δεν κατόρθωσε να επιστρέψει την ώρα που το αεροπλάνο είχε λάβει την καθοδική του πορεία.

Ολάντ και Μέρκελ πέταξαν πάνω από τον τόπο της τραγωδίας                                

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ πέταξαν με ελικόπτερο πάνω από τον τόπο της καταστροφής, στην προσπάθειά τους να κατανοήσουν την τραγωδία.

Πολλές οικογένειες θυμάτων αναμένεται να φθάσουν σήμερα,  Πέμπτη στο νότιο τμήμα των γαλλικών Άλπεων, όπου κατέπεσε το αεροσκάφος το πρωί της Τρίτης, σε μια ορεινή, δυσπρόσιτη ζώνη, ενώ πραγματοποιούσε πτήση από τη Βαρκελώνη της Ισπανίας στο Ντίσελντορφ της Γερμανίας.

Σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο, το "περίβλημα" του δεύτερου μαύρου κουτιού του Αίρμπας της γερμανικής εταιρείας χαμηλού κόστους "βρέθηκε", αλλά "όχι το ίδιο το μαύρο κουτί", που περιέχει διάφορα δεδομένα της πτήσης που κατέγραφαν τα συστήματα του αεροπλάνου.

Ο πρόεδρος Ολάντ πήρε μια αίσθηση της φρίκη της καταστροφής, της χειρότερης αεροπορικής τραγωδίας στη Γαλλία τα τελευταία τριάντα και πλέον χρόνια, πετώντας με ελικόπτερο πάνω από το σημείο όπου συνετρίβη το Αίρμπας μαζί με την καγκελάριο Μέρκελ. Οι δύο ηγέτες, εμφανώς ταραγμένοι, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Μαριάνο Ραχόι, σε δηλώσεις τους στο Σεν Λεζ Αλπ, κοντά στον τόπο του δυστυχήματος, απέτισαν φόρο τιμής στα θύματα.

Συνομίλησαν με γιατρούς, πυροσβέστες και στρατιωτικούς που συμμετείχαν στην έρευνα για τις σορούς των θυμάτων, και κατόπιν σε ένα μικρό παρεκκλήσι που χρησιμοποιείται για κηδείες μια από τις οικογένειες των θυμάτων.

Ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε να "χυθεί άπλετο φως" στις συνθήκες του δράματος. "Είναι παρήγορο το ότι σε αυτές τις δύσκολες ώρες βρισκόμαστε κοντά και συνδεόμαστε από φιλία”, είπε η καγκελάριος Μέρκελ. “Εργαζόμαστε μαζί και ερευνούμε μαζί, όπως πρέπει να συμβαίνει στην περίπτωση των Ευρωπαίων αλλά πάνω απ' όλα και πριν απ' όλα όταν πρόκειται για ανθρώπινα όντα", ανέφερε ο Μαριάνο Ραχόι.

Σύμφωνα με τη Lufthansa, την μητρική εταιρεία της Germanwings, "το αεροσκάφος ήταν από τεχνικής άποψης άψογο και οι δύο πιλότοι πεπειραμένοι". Το πλήρωμα δεν έστειλε κανένα μήνυμα κινδύνου κατά τη διάρκεια της μοιραίας ταχείας καθόδου του αεροσκάφους που διήρκεσε οκτώ λεπτά, σύμφωνα με την Germanwings.

"Δεν έχει αποκλειστεί καμιά υπόθεση" ακόμη, ούτε αυτή της έκρηξης εν πτήσει, είχε επαναλάβει νωρίτερα σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς, αλλά για τον Γάλλο υπουργό Εσωτερικών Μπερνάρ Καζνέβ η υπόθεση ότι η συντριβή οφείλεται σε τρομοκρατική ενέργεια δεν μοιάζει βάσιμη.

Η αναγνώριση των θυμάτων θα πάρει "ημέρες και εβδομάδες", προειδοποίησε η γαλλική δικαιοσύνη, ενώ η Interpol ανακοίνωσε ότι αποστέλλει μια ομάδα ειδικών στον τόπο όπου έχουν μεταφερθεί οι σοροί τους.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Airbus A320, Γαλλία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Airbus A320: Οι απαντήσεις στο μαύρο κουτί. Οι γαλλικές αρχές ανέσυραν ηχητικά δεδομένα

Η πράξη καλοσύνης που 'έβαλε' μια 16χρονη στη μοιραία πτήση της Germanwings

Airbus A320: Μέρκελ, Ολάντ και Ραχόι μαζί στο σημείο του δυστυχήματος

SHARE:

24Media Network