Αλβανός ΥΠΕΞ: Θεμελιώδες το τσάμικο ζήτημα

Αλβανός ΥΠΕΞ: Θεμελιώδες το τσάμικο ζήτημα

Τι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονας χώρας για τις σχέσεις με την Ελλάδα

Πολύ καλές χαρακτήρισε ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας, Ντίτμιρ Μπουσάτι, τις σχέσεις με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι πλέον "βασίζονται στην αμοιβαιότητα και τον δίκαιο και υπεύθυνο διάλογο μεταξύ δύο γειτόνων, μέλη του ΝΑΤΟ, που προσβλέπουν στο κοινό ευρωπαϊκό μέλλον και που σέβονται ο ένας τον άλλο, τις συνταγματικές παραδόσεις και, φυσικά, τηρούν τα πρότυπα που έχουν ως έμπνευση το διεθνές δίκαιο".

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Top Channel της γείτονας χώρας, ο Μπουσάτι επεσήμανε: "Δεν υπάρχουν όροι στις σχέσεις Αλβανίας και Ελλάδας, υπάρχει ένας πραγματικός διάλογος, προτάσεις και διερεύνηση του καλύτερου τρόπου να αντιμετωπίσουμε τα μεταξύ μας ζητήματα".

"Αν και διαχωρίζονται σε 3 κεφάλαια, τα ζητήματα συνδέονται μεταξύ τους. Αν μιλάμε για κατάργηση του εμπόλεμου από την Ελλάδα, αυτό σχετίζονται με την αναθεώρηση των βιβλίων ιστορίας, με το ζήτημα της ιδιοκτησίας των Αλβανών στην Ελλάδα. Συνδέεται επίσης με την ευλάβεια για τους Έλληνες πεσόντες στο αλβανικό έδαφος, διότι πρέπει να τερματίσει ο πόλεμος, προκειμένου να ξεκινήσουν όλες οι άλλες διεργασίες», δήλωσε.

Και πρόσθεσε: "Η κατάργηση έχει άμεσες πολιτικές και νομικές αξίες, και στην αντιμετώπιση του τσάμικου ζητήματος ως θεμελιώδες θέμα ανθρωπίνων ελευθεριών και δικαιωμάτων, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, που θα καλλιεργήσει ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών μας".

Να σημειωθεί ότι στις 6-7 Ιουνίου είναι προγραμματισμένη επίσκεψη του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Αλβανία, στην όγδοη συνάντηση ΥΠΕΞ των δύο χωρών τα τελευταία δύο χρόνια.

SHARE:

24Media Network