Αμερικανικές εκλογές: H Φλόριντα ψήφισε Τραμπ αλλά αύξησε και το κατώτατο ωρομίσθιο

Αμερικανικές εκλογές: H Φλόριντα ψήφισε Τραμπ αλλά αύξησε και το κατώτατο ωρομίσθιο
AP

Ένα από τα... παράδοξα των αμερικανικών εκλογών έλαβε χώρα στην Πολιτεία της Φλόριντα όπου ήρθε πρώτος ο Τραμπ αλλά οι πολίτες ψήφισαν και υπέρ κοινωνικών μέτρων.

Η Πολιτεία της Φλόριντα κατέγραψε νίκη του Ντόναλντ Τραμπ με ποσοστό κοντά στο 51,2%, με τον Μπάιντεν να φτάνει στο 47,8% στο 96% της ενσωμάτωσης.

Στις προηγούμενες εκλογές του 2016 ο Τραμπ είχε συγκεντρώσει το 49,02% έναντι 47,82% της Χίλαρι Κλίντον, με 4,617,886 και 4,504,975 ψήφους αντιστοίχως.

Φέτος, ο Τραμπ έφτασε στις 5,657,933 ψήφους έναντι του 5,282,894.

Στα “τρελά” των εκλογών λοιπόν, καταγράφεται το γεγονός πως μαζί με τους υποψηφίους, οι πολίτες υπερψήφισαν και ένα μέτρο για την τροποποίηση του πολιτειακού συντάγματος για την σταδιακή αύξηση του βασικού ωρομίσθιου, από 8,56 δολάρια σε 15, ως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2026. Η υπερψήφιση έγινε μάλιστα με το ηχηρό 61%.

Το όλο παράδοξο αναδεικνύει φυσικά μια μεγάλη ήττα των Δημοκρατικών οι οποίοι δείχνουν πως δεν έπεισαν με την ατζέντα τους. Ο δε Μπάιντεν δείχνει πως εκλέγεται οριακά, χάρη στη συσπείρωση των ψηφοφόρων του κόμματός του, έναντι ενός Τραμπ που αύξησε πάντως κατά πολύ τα απόλυτα ποσοστά του.

 

Η Φλόριντα γίνεται η 8η κατά σειρά Πολιτεία που αυξάνει τον κατώτατο μισθό, κάτι που δεν έχει γίνει από την κεντρική διοίκηση. Ο ομοσπονδιακός κατώτατος μισθός είναι στα $7.25 την ώρα και δεν έχει αυξηθεί από το 2009 και μετά. Ένας υπάλληλος που εργάζεται με πλήρη απασχόληση με έναν ελάχιστο μισθό, θα λάμβανε περί τα $15,000 το χρόνο, αλλά σύμφωνα με το GoBankingRates, ο χαμηλότερος μέσος όρος νοικοκυριού ανά Πολιτεία καταγράφεται ετησίως στην Πολιτεία του Mississippi με $58,000.

Το αντίστοιχο ποσό για τα νοικοκυριά στη Φλόριντα φτάνει στο 53,267 δολάρια/έτος.

 

Επισήμως στο δεύτερο debate, ο Τραμπ είπε πως θα σκεφτεί την αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού, ωστόσο όπως ανέφερε, “προτιμά” να το αφήσει στις Πολιτείες για να αποφασίσουν κατά το δοκούν. Όπως είπε, οι ισχυρές -οικονομικά- Πολιτείες, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε αύξηση “χωρίς να πλήξουν τους επιχειρηματίες”.

Ο Μπάιντεν, από την άλλη πλευρά, έχει δεσμευτεί να αυξήσει τον ομοσπονδιακό κατώτατο μισθό στα 15$ έως το 2026. Προφανώς, οι ψηφοφόροι στη Φλόριντα δεν πείστηκαν από τις δεσμεύσεις και τις εξαγγελίες των δύο, και αποφάσισαν να υπερψηφίσουν μαζικά, με “τοπικά” κριτήρια επί τη ευκαιρία.

Οι εξαγγελίες του Μπάιντεν εναρμονίζονται πάντως με τα αιτήματα του κινήματος #FightFor15 που ξεκίνησε από εργαζόμενους delivery που ζητούσαν αύξηση του ομοσπονδιακού κατώτατου μισθού στα 15 δολάρια. Από την άλλη ο Τραμπ μιλούσε για “υψηλούς μισθούς που μειώνουν την ανταγωνιστικότητα των ΗΠΑ”, και είχε χαρακτηρίσει τα 15 δολάρια κατώτατο ωρομίσθιο, ως υπερβολικό. Το 61% ωστόσο, απηχεί πως την υπερψήφιση της αύξησης επέλεξαν και ψηφοφόροι του Τραμπ, ή πολίτες που αποδοκίμασαν τους δύο υποψηφίους.

Το κίνημα #FightFor15 τάχθηκε εξ άλλου κατά των απελάσεων μεταναστών και υπέρ των δικαιωμάτων της εργατικής τάξης των ΗΠΑ. Σε κάθε περίπτωση, η απόφαση των πολιτών της Φλόριντα αποτελεί μια μεγάλη δικαίωσή του.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα