Αμερικανικές εκλογές: Το κουτάβι, ο χαζός και ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ

Αμερικανικές εκλογές: Το κουτάβι, ο χαζός και ο χειρότερος πρόεδρος των ΗΠΑ
Το debate Τραμπ και Μπάιντεν Olivier Douliery/Pool vi AP

Γαϊτανάκι προσβολών από Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν στο πρώτο τους τηλεοπτικό debate ενόψει των εκλογών της 3ης Νοεμβρίου. Δείτε τις τρεις πιο σκληροπυρηνικές.

Το πρώτο τηλεοπτικό debate, από τα τρία (στις 15 και 22 Οκτωβρίου) των Ντόναλντ Τραμπ και Τζο Μπάιντεν ενόψει των εκλογών των ΗΠΑ στις 3 Νοεμβρίου έβριθε κακοφωνίας, προσβολών και αρκετού… ξεκατινιάσματος μεταξύ των δύο υποψήφιων προέδρων που αντάλλαξαν αρκετούς σκληρούς χαρακτηρισμούς, δημιουργώντας συχνά οχλαγωγία, καθώς δεν ήταν λίγες οι φορές που ο ένας μιλούσε “πάνω” στον άλλο.

Οι κοινωνικές αποστάσεις κρατήθηκαν στην πρώτη τηλεμαχία εν μέσω πανδημίας, όχι όμως και τα προσχήματα που σε αρκετές περιπτώσεις χάθηκαν πίσω από σκληρές εκφράσεις, παρομοιώσεις και προσβλητικές αναφορές, με ανταλλαγή σκληρών χαρακτηρισμών, πολλές φορές ακόμη και με φράσεις “του δρόμου”.

“Δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο σε σένα”

Η λογομαχία των δύο προέδρων, που σε αρκετές περιπτώσεις έμοιαζε με λεκτική αναμέτρηση ανηλίκων περιείχε σωρεία χαρακτηρισμών και κατηγοριών που δεν βασίζονταν σε πολιτικά κριτήρια. Ο Ντόναλντ Τραμπ για παράδειγμα ανακάλεσε τα… φοιτητικά χρόνια του Μπάιντεν, χαρακτηρίζοντάς τον ως “έναν από τους χειρότερους της τάξης” και αποκαλώντας τον -λίγο-πολύ- χαζό με τη φράση “δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο σε σένα”. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Δημοκρατικός πρόεδρος κατηγόρησε τον Τραμπ για τους χειρισμούς της πανδημίας, λέγοντας πως “πολλοί περισσότεροι Αμερικανοί θα πεθάνουν, εκτός αν ο Τραμπ γίνει πολύ πιο έξυπνος’. Τότε ήταν που ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εκνευρίστηκε εξαπολύοντας επίθεση προς τον πολιτικό του αντίπαλο:

“Χρησιμοποίησες τη λέξη έξυπνος; Είπες ότι φοίτησες στο Ντέλαγουερ αλλά ξέχασες το όνομα του κολεγίου σου. Δεν πήγες στο Ντέλαγουερ. Αποφοίτησες τελευταίος ή από τους τελευταίους στην τάξη σου. Μη χρησιμοποιείς τη λέξη έξυπνος σε μένα. Μη χρησιμοποιείς ποτέ αυτή τη λέξη. Ξέρεις γιατί; Γιατί δεν υπάρχει τίποτα έξυπνο σχετικά με σένα. 47 χρόνια δεν έχεις κάνει τίποτα.

Ιδού και το βίντεο:

“Είσαι το κουτάβι του Πούτιν”

Ο Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του κατηγόρησε τον Τραμπ πως είναι το κουτάβι του Βλαντίμιρ Πούτιν. “Είναι το κουτάβι του. Αρνείται να πει το παραμικρό για τα πριμ που δίνονταν προκειμένου να σκοτώνονται αμερικανοί στρατιώτες”, υποστήριξε ο πρώην αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

“Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, σύμφωνα με πρόσφατα δημοσιεύματα σε αμερικανικά ΜΜΕ, που επικαλέστηκαν πηγές προσκείμενες στις αμερικανικές υπηρεσίες κατασκοπείας και κυβερνητικούς αξιωματούχους, πράκτορες της ρωσικής στρατιωτικής υπηρεσίας πληροφοριών προσέφεραν χρήματα σε μαχητές «προσκείμενους στους Ταλιμπάν» για να σκοτώνουν αμερικανούς στρατιωτικούς στο Αφγανιστάν. Η κυβέρνηση της Ρωσίας, όπως κατόπιν και οι αφγανοί ισλαμιστές αντάρτες, διέψευσαν κατηγορηματικά τα δημοσιεύματα αυτά.

Δείτε το εν λόγω στιγμιότυπο:

“Είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχαμε ποτέ”

Ο Μπάιντεν βέβαια δεν σταμάτησε εκεί, κάνοντας και έναν χαρακτηρισμό που έμοιαζε με αποτίμηση της τετραετούς θητείας του προέδρου των ΗΠΑ. Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών είπε στον Ρεπουμπλικάνο πρόεδρο ότι “είσαι ο χειρότερος πρόεδρος που είχε ποτέ η Αμερική”.

Ο Μπάιντεν έφτασε σε αυτό το σημείο βλέποντας τον Τραμπ να τον διακόπτει διαρκώς, “στολίζοντάς” τον με χαρακτηρισμούς, για να πάρει την απάντηση του πολιτικού του αντιπάλου σχετικά με την οικονομική του πολιτική: “Τα έκανε θάλασσα”, είπε ο Μπάιντεν που κατηγόρησε τον Τραμπ πως δεν έκλεισε καλές συμφωνίες για το εμπόριο, μολονότι υποσχόταν ότι θα διόρθωνε τις εμπορικές σχέσεις των ΗΠΑ με άλλα κράτη στην προεκλογική του εκστρατεία το 2016.

Βέβαια οι προσβολές δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Τραμπ χαρακτήρισε διεφθαρμένο τον Τζο Μπάιντεν, φέρνοντας ως παράδειγμα τη σχέση του γιου του με ουκρανική εταιρεία, αλλά και “μαριονέτα της ριζοσπαστικής αριστεράς”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα