Αμερικανικό "όχι" στην τουρκική επέμβαση έναντι Κούρδων της Συρίας

Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ
Το υπουργείο Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ AP

Οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση εναντίον των Κούρδων της Συρίας θα ήταν «απαράδεκτη» και θα εμποδιστεί, λέει ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Έσπερ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μαρκ Έσπερ, δήλωσε σήμερα πως οποιαδήποτε τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία θα ήταν «απαράδεκτη» και πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εμποδίσουν μονομερείς επιδρομές, την ώρα που οι εντάσεις υποβόσκουν ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και την Άγκυρα.

«Πιστεύουμε ξεκάθαρα πως οποιαδήποτε μονομερής δράση απ' αυτούς (την Τουρκία) θα ήταν απαράδεκτη», δήλωσε ο Έσπερ στους δημοσιογράφους που ταξιδεύουν μαζί του στην Ιαπωνία.

«Δεν έχουμε καμιά πρόθεση να τους εγκαταλείψουμε. Αυτό που θα κάνουμε είναι να εμποδίσουμε μονομερείς επιδρομές οι οποίες θα διατάρασσαν και πάλι αυτά τα αμοιβαία συμφέροντα ... τα οποία συμμερίζονται αναφορικά με τη βόρεια Συρία οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Τουρκία και οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις», ο συνασπισμός Αράβων και Κούρδων μαχητών που πολέμησαν στο πλευρό των Δυτικών εναντίον των τζιχαντιστών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στη Συρία, δήλωσε ο Έσπερ.

«Προσπαθούμε να βρουμε μαζί τους μια διευθέτηση που θα απαντά στις ανησυχίες τους», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τις νέες απειλές του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύσει επίθεση εναντίον των θέσεων των Κούρδων της Συρίας ανατολικά του Ευφράτη.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, οι διαπραγματεύσεις με τους Αμερικανούς «σκοντάφτουν» προς το παρόν στο βάθος που θα έχει μια ενδεχόμενη «ζώνη ασφαλείας», καθώς η Άγκυρα απαιτεί μια λωρίδα πλάτους 30 χιλιομέτρων, πολύ μεγαλύτερη απ' αυτή που προτείνει η Ουάσινγκτον. Εξάλλου η Τουρκία επιθυμεί να ελέγχει μόνη της αυτή τη ζώνη.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τουρκία, Συρία
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ερντογάν: Ανακοίνωσε επίθεση στα ανατολικά του Ευφράτη

Ο Ερντογάν ανακοίνωσε επίθεση στον Ευφράτη και ζητά από τις ΗΠΑ να κόψουν τις "κουρδικές γέφυρες"

Χάρτη με τουρκική υφαλοκρηπίδα από το Καστελόριζο έως την Κρήτη παρουσίασε ο Τσαβούσογλου

SHARE: