Αμερικανός εισαγγελέας ζητά την απομάκρυνση Μπάιντεν: “Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να είναι διανοητικά ικανός”

Διαβάζεται σε 2'
Αμερικανός εισαγγελέας ζητά την απομάκρυνση Μπάιντεν: “Χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να είναι διανοητικά ικανός”
AP Photo/Manuel Balce Ceneta, File

Ο Αμερικανός εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια Πάτρικ Μόρισι καλεί την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις να απομακρύνει τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν γιατί ανησυχεί για την σωματική και πνευματική του διαύγεια.

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Δυτικής Βιρτζίνια Πάτρικ Μόρισι κάλεσε την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Κάμαλα Χάρις να επικαλεστεί την 25η Τροπολογία του Συντάγματος για να απαλλαγεί ο Τζο Μπάιντεν από τα καθήκοντά του, εκφράζοντας τις ανησυχίες του για τις σωματικές και πνευματικές δυνατότητες του 81χρονου προέδρου.

Όλα αυτά έρχονται μετά την πρόσφατη έκθεση του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Χουρ, που τόνισε ότι οι διανοητικές ικανότητες του Τζο Μπάιντεν παρουσιάζουν σοβαρό ζήτημα, που χρήζει άμεσης προσοχής.

Σε επιστολή του στην Καμάλα Χάρις, ο Μόρισι υποστηρίζει ότι «η διανοητική κατάσταση του προέδρου Μπάιντεν προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους Αμερικανούς, ειδικά σε αυτές τις περιόδους που το έθνος μας αντιμετωπίζει την μία κρίση μετά την άλλη, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό».

Και συνεχίζει αναφέροντας ότι «χρειαζόμαστε έναν πρόεδρο που να είναι διανοητικά ικανός».

Τι είναι η 25η Τροπολογία

Η 25η Τροπολογία ψηφίστηκε από το Κογκρέσο το 1965 προκειμένου να διευκρινιστεί η προεδρική διαδοχή μετά τη δολοφονία του προέδρου Τζον Κένεντι. Η τροπολογία δίνει τη δυνατότητα στον αντιπρόεδρο και στο υπουργικό συμβούλιο να απομακρύνουν έναν πρόεδρο από τα καθήκοντά τους εάν κριθεί σωματικά ανίκανος, αναφέρει ο Μόρισι, υπογραμμίζοντας τη νομική βάση για το αίτημά του.

Ο Ρεπουμπλικανός Γενικός Εισαγγελέας σημειώνει ότι η έκθεση Χουρ «δίνει μια ξεκάθαρη εικόνα ενός προέδρου που δεν μπορεί να ασκήσει τα καθήκοντά του»

Μέχρι τώρα, ουδείς έχει επικαλεστεί την 25η Τροπολογία στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών και η έκκληση του εισαγγελέα της Δυτικής Βιρτζίνια απηχεί ανάλογες παρεμβάσεις που εκφράστηκαν από αρκετούς άλλους Ρεπουμπλικάνους τις τελευταίες εβδομάδες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα