Anadolu: “Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16

Anadolu: “Πράσινο φως” από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F16
Τουρκικά F 16 ASSOCIATED PRESS

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν φέρεται να είναι έτοιμη να προχωρήσει την πώληση ενός πακέτου εκσυγχρονισμού του υπάρχοντος στόλου των τουρκικών F-16.

Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ φέρεται να ενημέρωσε το Κογκρέσο ότι ενέκρινε την πώληση κιτ εκσυγχρονισμού του συστήματος επικοινωνίας των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών F-16, στην Τουρκία.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, πρόκειται για τα κιτ εκσυγχρονισμού του δικτύου τακτικής ζεύξης δεδομένων Link-16, γνωστό και ως «σύστημα διανομής πολλαπλών πληροφοριών».

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ των τουρκικών ΜΜΕ, το σύστημα αυτό θα συμβάλει στον εκσυγχρονισμό της ικανότητας επικοινωνίας μεταξύ των υπαρχόντων πολεμικών αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας.

Οι πηγές που ενημέρωσαν τον ανταποκριτή του πρακτορείου Anadolu για το θέμα ανέφεραν ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διαβίβασε επίσημα την απόφασή του στο Κογκρέσο για την πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16.

Καμία επίσημη δήλωση από τις ΗΠΑ

Η Υπηρεσία Συνεργασίας Άμυνας και Ασφάλειας, η οποία φέρεται να κοινοποίησε στο Κογκρέσο την επίσημη απόφαση των ΗΠΑ για την πώληση όπλων, δεν έχει κάνει ακόμη επίσημη δήλωση.

Σημειώνεται ότι και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές που γνωρίζουν το θέμα, ανέφερε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν «πρόκειται να προχωρήσει στην πώληση ενός μικρού πακέτου εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων αεροσκαφών F-16 της Τουρκίας, αφού οι επικεφαλής των επιτροπών του αμερικανικού Κογκρέσου έδωσαν άτυπη έγκριση για την πώληση».

Το Κογκρέσο, πάντως, έχει το δικαίωμα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης του Υπουργείου εντός 15 ημερών για την έγκριση των πωλήσεων σε μέλη του ΝΑΤΟ και εντός 30 ημερών για χώρες εκτός ΝΑΤΟ.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα