Αναγνώριση από τον ΟΗΕ θα ζητήσουν οι Παλαιστίνιοι

Αναγνώριση από τον ΟΗΕ θα ζητήσουν οι Παλαιστίνιοι

Παρά τις ασφυκτικές πιέσεις, οι Παλαιστίνιοι θα ζητήσουν αναγνώριση από τον ΟΗΕ. Αμπάς: "Θα μπει τέλος σε μια ιστορική αδικία". Έκκληση για ειρηνικές διαδηλώσεις (Vid)

Ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε σήμερα ότι θα παρουσιάσει το αίτημα για την πλήρη ένταξη ενός παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ την επόμενη εβδομάδα στη Γενική Συνέλευση.

"Θα πάμε στο Συμβούλιο Ασφαλείας", δήλωσε ο Αμπάς σε τηλεοπτική του συνέντευξη από τη Ραμάλα. "Μετά την ομιλία μου (στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις 23 Σεπτεμβρίου) θα παρουσιάσω το αίτημα της ένταξης στον γενικό γραμματέα ώστε να μεταφερθεί στον πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας", πρόσθεσε.

"Είναι νόμιμο δικαίωμά μας να ζητήσουμε την πλήρη ένταξη του Παλαιστινιακού κράτους στον ΟΗΕ", εκτίμησε ο Αμπάς, διαβεβαιώνοντας έτσι ότι "θα μπει τέλος σε μία ιστορική αδικία προσφέροντας την ελευθερία και την ανεξαρτησία, όπως σε όλους του λαούς της γης, και σε ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα της 4ης Ιουνίου 1967".

Ο Αμπάς δήλωσε ότι επιθυμεί να δει να αναγνωρίζεται ένα παλαιστινιακό κράτος, το οποίο θα περιλαμβάνει τη Δυτική Όχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας, στα σύνορα του 1967, επισημαίνοντας ότι αυτό θα βοηθήσει τους Παλαιστίνιους να επιστρέψουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με το Ισραήλ.

Εξάλλου, ο παλαιστίνιος πρόεδρος υπογράμμισε ότι οποιαδήποτε διαδήλωση υπέρ του σκοπού αυτού θα πρέπει να είναι ειρηνική.

Πολλές χώρες προσπαθούν να τον αποτρέψουν να ακολουθήσει αυτήν την οδό, ενώ οι ΗΠΑ έχουν υποσχεθεί να ασκήσουν βέτο.

Διαφωνεί η Χαμάς

Το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα της Χαμάς που ασκεί την εξουσία στη Γάζα, επέκρινε σήμερα το διάβημα του Προέδρου Μαχμούντ Αμπάς, να ζητήσει την ένταξη ενός παλαιστινιακού Κράτους στον ΟΗΕ, χαρακτηρίζοντας το "μοναχικό" που "εμπεριέχει μεγάλους κινδύνους.

Το αίτημα του κ. Αμπάς "έχει πολλούς κινδύνους και μπορεί να αποτελέσει παραβίαση των εθνικών δικαιωμάτων, όπως το δικαίωμα της επιστροφής, το δικαίωμά μας στην αντίσταση και την αυτοδιάθεση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σάμι Αμπού Ζούχρι, εκπρόσωπος της Χαμάς στη Γάζα.

"Δηλώνουμε ότι αυτή η μοναχική ενέργεια δεν βασίζεται σε μια εθνική συναίνεση", πρόσθεσε.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Διεθνής Πολιτική
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

New Yorkers rally for Palestine

SHARE:

24Media Network