Αναστασιάδης: Πρόθεση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει εδαφικό με ασφάλεια- εγγυήσεις

Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας,  συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ)
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, στο Μέγαρο Μαξίμου. (Eurokinissi-ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ) EUROKINISSI

Τον Αλέξη Τσίπρα για την "αμέριστη στήριξή του" ευχαρίστησε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά τη διακαναλική συνέντευξη που παραχώρησε, μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στην Ελβετία για το κυπριακό. Η στάση της Τουρκίας και τα επόμενα βήματα

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, στη διακαναλική συνέντευξη τύπου που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης, δήλωσε ότι απέρριψε πρόταση της τουρκικής πλευράς να συνδέσει το εδαφικό με το θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού.

Ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε ευχαριστίες προς τον Έλληνα πρωθυπουργό για την στήριξη, που του προσέφερε. «Υπήρξε μια άριστη συνεργασία με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Η στήριξη ήταν αμέριστη», ανέφερε.

Επίσης, εξέφρασε ετοιμότητα να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις.

Για την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στο Μοντ Πελεράν είπε ότι δεν θα μπει στη διαδικασία επίρριψης ευθυνών.

«Την ίδια ώρα δεν θα αφήσω να βαραίνει η ευθύνη την ελληνοκυπριακή πλευρά», είπε και τόνισε:

«Ήταν ξεκάθαρη η συμφωνία, που επιτεύχθηκε στην πρώτη φάση του Μοντ Πελεράν», σημείωσε . Όπως επεσήμανε θα συζητούντο τα τρία κριτήρια το εδαφικό ποσοστό, η επιστροφή προσφύγων και οι ακτογραμμές. Στις διαπραγματεύσεις της πρώτης φάσης επιτεύχθηκε, είπε, συμφωνία στην έκταση της τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας 28,2% (ελληνοκυπριακή θέση ), 29,2% (τουρκοκυπριακή θέση).

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης αναμένεται να έχει τηλεφωνική συνομιλία με τον γ.γ. του ΟΗΕ. Νωρίτερα, σήμερα είχε επικοινωνία με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, και τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Μοντ Πελεράν και το ναυάγιο στις συνομιλίες για τα κριτήρια του εδαφικού.

Εξάλλου, ο γ.γ. του ΟΗΕ, με γραπτή δήλωση του, καλεί τους δύο ηγέτες της Κύπρου «να πράξουν τα μέγιστα για να ξεπεραστεί το παρόν εμπόδιο και να ολοκληρώσουν το πολλά υποσχόμενο έργο που ανέλαβαν στο Μοντ Πελεράν».

Ο κ. Μπαν προέτρεψε τα μέρη να αποφύγουν δηλώσεις και ενέργειες που θα καταστήσουν δυσκολότερη την επανάληψη των συνομιλιών και τους υπενθυμίζει ότι προσωρινά πισωγυρίσματα δεν είναι ασυνήθιστα όταν πλησιάζει η τελική φάση διαπραγματευτικής διαδικασίας. Έκκληση για στήριξη των δύο ηγετών απηύθυνε και προς τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κυπριακό, Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κυπριακό blame game

Χωρίς λύση για το Κυπριακό

SHARE: