Αναστασιάδης: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

Αναστασιάδης: Τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου δεν είναι υπό διαπραγμάτευση

Ξεκάθαρο μήνυμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, μετά τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη περί αναβολής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ

Ο Νίκος Αναστασιάδης τόνισε ότι τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν είναι υπό διαπραγμάτευση. Σχολιάζοντας δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος θέτει θέμα αναβολής των ερευνών στην κυπριακή ΑΟΖ, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι δεν θα δεχθεί να τεθεί στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, θέμα το οποίο άπτεται της κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε δηλώσεις στο περιθώριο επισκέψεών του σε στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς, με την ευκαιρία του Πάσχα, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε την τουρκοκυπριακή πλευρά να κατανοήσει πως δεν είναι με απειλές και με εκβιασμούς, που θα επιτευχθεί η επιθυμητή λύση στο Κυπριακό, και υπέδειξε πως δεν μπορεί μια χώρα να παραμένει υπό την προστασία ή τις εγγυήσεις μιας τρίτης χώρας.

Επίσης απέρριψε το ενδεχόμενο παραχώρησης των τεσσάρων ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους, μετά τη λύση του Κυπριακού.

Τέλος, δήλωσε ότι συμφωνήθηκε (με τον κ. Ακιντζί) ότι δεν θα υπάρξει επιδιαιτησία, διαμεσολάβηση ή υποβολή άτυπων εγγράφων από τα Ηνωμένα Έθνη.

(Φωτογραφία: Fabrice Coffrini/Pool Photo via AP)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος, Κυπριακό
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Κύπρος: Μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία η επόμενη συνάντηση Αναστασιάδη-Ακιντζί

Επιστρέφουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων Αναστασιάδης - Ακιντζί

SHARE: