Αναβλήθηκε επίσκεψη της ΕΕ στην Τουρκία λόγω διαφωνίας στα πρόσωπα

Αναβλήθηκε επίσκεψη της ΕΕ στην Τουρκία λόγω διαφωνίας στα πρόσωπα

Η Άγκυρα αρνήθηκε να δεχτεί ευρωβουλευτή-μέλος της αποστολής λόγω της κριτικής που είχε ασκήσει για την καταστολή του πραξικοπήματος. Τι ξεκαθάρισε ο Μάρτιν Σουλτς

Στην ακύρωση επίσκεψης στην Τουρκία προχώρησε την Τετάρτη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά την άρνηση της Άγκυρας να δεχτεί έναν ευρωβουλευτή-μέλος της αποστολής λόγω της κριτικής που είχε ασκήσει για την μαζική καταστολή για το αποτυχημένο πραξικόπημα του Ιουλίου, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Έλμαρ Μπροκ, πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Κάτι Πίρι, εισηγήτρια του Κοινοβουλίου για την Τουρκία, επρόκειτο να μεταβούν στην γείτονα χώρα για "συναντήσεις υψηλού επιπέδου με τις τουρκικές αρχές και τους εκπροσώπους της αντιπολίτευσης και των πολιτών, με σκοπό να αποκατασταθεί ο πολιτικός διάλογος", σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι ο επικεφαλής του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς μίλησε με τους δύο ευρωβουλευτές και αποφάσισε "να αναβάλει την επίσκεψη μέχρι οι εξουσίες του Κοινοβουλίου να γίνουν σεβαστές".

ADVERTISING

"Οι Μπροκ και Πίρι εκπροσωπούν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να γίνεται επιλεκτική προσέγγιση σχετικά με το ποιος μιλάει με ποιον", δήλωσε ο Σουλτς, τονίζοντας ότι είχαν προηγηθεί επαφές του με τον πρωθυπουργό της Τουρκία Μπινάλι Γιλντιρίμ και συνάντηση την Τρίτη με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομέρ Τσελίκ για να κρατηθούν ανοικτά τα κανάλια επικοινωνίας.

"Οι Τούρκοι συμφώνησαν να συναντηθούν με τον Μπροκ αλλά δεν ήθελαν να δουν την Πίρι", ανέφερε η πηγή στο ειδησεογραφικό πρακτορείο.

"Η ΕΕ παραμένει προσηλωμένη στον διάλογο. Ο διάλογος όμως απαιτεί και από τις δύο πλευρές να είναι πρόθυμοι να μιλήσουν ο ένας στον άλλο. Συνεχίζω να ελπίζω ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα είναι σε θέση να επισκεφτεί την Τουρκία σύντομα", κατέληξε ο Σουλτς.

Η ΕΕ ασκεί εδώ και καιρό κριτική στην Τουρκία για τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις εκκαθαρίσεις για το πραξικόπημα, με δεκάδες χιλιάδες άτομα να κρατούνται ενώ οι σχέσεις των δύο πλευρών εντάθηκαν ακόμα περισσότερο από τις συχνές δηλώσεις αρκετών ευρωβουλευτών περί διακοπής των ενταξιακών συνομιλιών.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επανειλημμένα απορρίψει την κριτική της ΕΕ για την καταστολή του πραξικοπήματος και μάλιστα πριν λίγες μέρες την προειδοποίησε ότι θα πρέπει να αποφασίσει μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους για το αν θα προχωρήσουν οι ενταξιακές συνομιλίες.

Πηγή: France24

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Τουρκία
SHARE:

24Media Network