Ανεργία ρεκόρ στην Ισπανία

Ανεργία ρεκόρ στην Ισπανία

Τρόμο προκαλούν τα στατιστικά της ανεργίας στην Ισπανία. Διαβάστε πόσο αυξήθηκε

Στο υψηλότερο ποσοστό της τελευταίας 15ετίας κυμαίνεται ο αριθμός των ανέργων στην Ισπανία σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα Παρασκευή στη δημοσιότητα η στατιστική υπηρεσία της χώρας (ΙΝΕ).

Το ποσοστό των ανέργων ανήλθε στο 22,9% επί του συνόλου του οικονομικά ενεργού πληθυσμού το τέταρτο τρίμηνο του 2011 καταγράφοντας (θλιβερή) αύξηση σε σχέση με το 21,5% του τρίτου τρίμηνου ενώ σε απόλυτους αριθμούς οι άνεργοι ξεπέρασαν τα 5,2 εκατ. στο τέλος του προηγούμενου έτους. Όπως σημειώνει η ισπανική El Pais είναι η πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας που ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά τα πέντε εκατομμύρια.

Τα στατιστικά αυτά καταδεικνύουν το μέγεθος του συνολικού προβλήματος ανάπτυξης της ισπανικής οικονομίας που αδυνατεί να απορροφήσει σχεδόν το ένα τέταρτο του διαθέσιμου εργατικού δυναμικού.

Ενδεικτικά είναι όμως και τα επιμέρους στοιχεία. Η ανεργία πλήττει ιδιαίτερα τους νέους κάτω των 25 ετών οι οποίοι αντιστοιχούν σχεδόν στο ήμισυ (48%) του συνολικού «πληθυσμού» των ανέργων. Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι ότι σε ενάμιση εκατ. νοικοκυριά δεν υπάρχει κανένας εργαζόμενος (συμπεριλαμβάνονται και οι άνεργοι που ζουν μόνοι) ενώ οι άντρες άνεργοι φαίνεται ότι ελαφρώς περισσότεροι από τις γυναίκες.

Συνολικά μέσα στο 2011 περισσότεροι από 300.000 Ισπανοί έχασαν τη δουλειά τους με τα «πρωτεία» να κατέχουν οι κάτοικοι της Ανδαλουσίας και της Καταλωνίας.

Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι μέρος των εμφανιζόμενων ως ανέργων πιθανόν να εργάζονται καθώς η «παραοικονομία» παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη χώρα φτάνοντας στο 19%. Πάντως σε κάθε περίπτωση η επίσημη οικονομία στερεί τη δυνατότητα (αξιοπρεπούς) εργασίας σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού και την ίδια στιγμή στερείται από τα οφέλη της πλήρους απασχόλησης του παραγωγικού τμήματος του πληθυσμού. Οι προβλέψεις της Τράπεζας της Ισπανίας κάνουν λόγο για ύφεση κοντά στο 1,5% το 2012 ενώ τοποθετούν το ποσοστό της ανεργίας στο 23% στο τέλος της χρονιάς.

Αλλοι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η αύξηση του ποσοστού των ανέργων θα φτάσει στο 24%.

SHARE:

24Media Network