Αγγλία: Εξατομικευμένα εμβόλια για τον καρκίνο σε χιλιάδες ασθενείς

Διαβάζεται σε 4'
Εμβόλιο
Εμβόλιο (φωτογραφία αρχείου) iStock

Χιλιάδες καρκινοπαθείς του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας θα συμμετάσχουν σε ένα πρόγραμμα – ορόσημο, λαμβάνοντας εξατομικευμένα εμβόλια για τη θεραπεία του καρκίνου.

Η Ιατρική Ακριβείας είναι εδώ και τα τελευταία χρόνια βρίσκει εφαρμογή και στη θεραπεία του καρκίνου, όπως ανέφεραν σε άρθρο τους ειδικοί από το ΕΚΠΑ γνωστοποιώντας τα νεότερα δεδομένα για τα εμβόλια, τόσο τα θεραπευτικά, όσο και τα προληπτικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου.

Η είδηση πως χιλιάδες καρκινοπαθείς του NHS (ΕΣΥ) στην Αγγλία αναμένεται να συμπεριληφθούν στο πρόγραμμα “Cancer Vaccine Launch Pad (Σημείο Εκκίνησης Καρκινικού Εμβολίου)“, λαμβάνοντας ένα καινούριο εμβόλιο που θα έχει παρασκευαστεί αποκλειστικά για τον δικό τους όγκο και οργανισμό, έφερε ελπίδα και αισιοδοξία και όσο και αν ακόμα είναι νωρίς, σε περίπτωση επιτυχίας θα μπορούμε να μιλάμε επιτέλους για ιατρική επανάσταση. Ήδη, μάλιστα, 30 νοσοκομεία έχουν μέχρι στιγμής υπογράψει για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα.

Το πρόσωπο που έχει ταυτιστεί, όμως, όσο κανένα με το “Cancer Vaccine Launch Pad” είναι ο 55χρονος Elliot Pfebve, ο οποίος είναι ο πρώτος ασθενής που υποβλήθηκε σε θεραπεία με εξατομικευμένο εμβόλιο κατά του καρκίνου του εντέρου στην Αγγλία.

Ο Elliot, ο οποίος έχει ήδη υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση και χημειοθεραπεία, έλαβε το εμβόλιο στο νοσοκομείο Queen Elizabeth του Μπέρμιγχαμ με τον ίδιο να δηλώνει πως “νιώθω ενθουσιασμένος. Έκανα κάποια έρευνα σχετικά με τη δοκιμή της θεραπείας. Εάν είναι επιτυχής, τότε πρόκειται για μια ιατρική επανάσταση”.

Και πρόσθεσε: “Μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες, αν όχι εκατομμύρια ανθρώπους, ώστε να έχουν ελπίδα και να μην βιώσουν όλα όσα πέρασα εγώ”. Μετά την αρχική θεραπεία του Elliot, οι εξετάσεις έδειξαν ότι εξακολουθούσε να έχει θραύσματα καρκινικού DNA στην κυκλοφορία του αίματός του, γεγονός που θέτει τους ασθενείς σε αυξημένο κίνδυνο επανεμφάνισης του καρκίνου τους.

Έτσι, υπέγραψε τη δοκιμή ερευνητικού εμβολίου που αναπτύχθηκε από κοινού από τις φαρμακευτικές εταιρείες BioNTech και Genentech, το οποίο χρησιμοποιεί την ίδια τεχνολογία mRNA με το εμβόλιο Pfizer-BioNTech για την Covid-19 και έχει σχεδιαστεί για να προετοιμάζει το ανοσοποιητικό σύστημα ώστε να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τυχόν εναπομείναντα καρκινικά κύτταρα και να μειώνει τον κίνδυνο επανεμφάνισης της νόσου.

Τι είναι τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου

Ενώ τα εμβόλια έχουν σχεδιαστεί για την πρόληψη ασθενειών, τα εξατομικευμένα εμβόλια κατά του καρκίνου χρησιμοποιούνται όταν κάποιος έχει λάβει διάγνωση.

Ακριβώς όπως και με τα συμβατικά εμβόλια, προετοιμάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να αναζητήσει έναν “εχθρό”, στην προκειμένη περίπτωση το είδος καρκίνου του εκάστοτε ασθενούς.

Ένα δείγμα του όγκου του Elliot εστάλη στα εργαστήρια της BioNTech στη Γερμανία, όπου εντοπίστηκαν έως και 20 μεταλλάξεις που χαρακτηρίζουν τον καρκίνο του.

Χρησιμοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, δημιουργήθηκε ένα εμβόλιο χρησιμοποιώντας mRNA, το οποίο περιέχει οδηγίες προς τα κύτταρα του Elliot να παράγουν μεταλλαγμένες πρωτεΐνες, μοναδικές για τα καρκινικά του κύτταρα.

Η πρόθεση, λοιπόν, είναι ότι το εμβόλιο θα προετοιμάσει το ανοσοποιητικό σύστημα του Elliot και κατ’ επέκταση και κάθε ασθενή, να αναζητήσει και να καταστρέψει τυχόν εναπομείναντα ίχνη καρκίνου και έτσι να βελτιώσει τις πιθανότητες να είναι ελεύθερος καρκίνου τα επόμενα χρόνια.

Ωστόσο, είναι ακόμη νωρίς και ενώ υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία για τις δυνατότητες των εμβολίων για τη θεραπεία του καρκίνου με mRNA, αυτά παραμένουν σε πειραματικό στάδιο και είναι διαθέσιμα μόνο στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών.

Περισσότεροι από 200 ασθενείς στο Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, το Βέλγιο, την Ισπανία και τη Σουηδία θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και θα λάβουν έως και 15 δόσεις του εξατομικευμένου εμβολίου. Η μελέτη δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί πριν από το 2027.

Μία ελπίδα είναι ότι τα εμβόλια θα έχουν επίσης και λιγότερες παρενέργειες από τη συμβατική χημειοθεραπεία.

Ο Elliot δήλωσε ότι, εκτός από έναν ήπιο πυρετό μετά την ένεση, δεν είχε άλλα προβλήματα με το εμβόλιο.

Τον περασμένο μήνα, ένας ασθενής στο Λονδίνο έλαβε εξατομικευμένο εμβόλιο mRNA κατά του μελανώματος, της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος. Αυτό το εμβόλιο δημιουργήθηκε από τη Moderna και χρησιμοποίησε την ίδια τεχνολογία με τα εμβόλια για τον κορονοϊό.

Η Moderna και η BioNTech έχουν ξεκινήσει ή σχεδιάζουν δοκιμές εμβολίων mRNA κατά μιας σειράς τύπων όγκων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα, του μαστού και της ουροδόχου κύστης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα