Ανησυχία για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας – “Θα καταρρεύσει” προειδοποιεί Τούρκος ιστορικός

Διαβάζεται σε 1'
Αγία Σοφία
Αγία Σοφία SOOC Konstantinos Tsakalidis

Τον ενδεχόμενο κίνδυνο να καταρρεύσει η Αγία Σοφία αν δεν κλείσει για να πραγματοποιηθούν τα απαραίτητα έργα συντήρησης εξέφρασε ο Τούρκος καθηγητής και ιστορικός, Ιμπέρ Ορταϊλί.

Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Τούρκος καθηγητής και ιστορικός, Ιμπέρ Ορταϊλί, για τη στατικότητα της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, μιλώντας στην τηλεοπτική εκπομπή “Teke Tek Bilim”.

Ο κ. Ορταϊλί σχολιάζοντας την ιδιαίτερα αυξημένη επισκεψιμότητα της Αγίας Σοφίας, τόνισε πως “δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται να εισέρχονται τόσα άτομα σε ένα κτίριο 1.500 ετών”.

“Γι’ αυτό και θα έπρεπε να την κλείσουν, να την αποκαταστήσουν και να την ξανανοίξουν μετά. Μέχρι τώρα ασχολούνταν με τα πάνω σημεία. Πρέπει, όμως, να ασχοληθούν με τη βάση, με τα θεμέλια. Αν έχουν μυαλό θα την κλείσουν.”, πρόσθεσε.

Σε επόμενη ερώτηση του δημοσιογράφου, σχετικά με το “τί θα γίνει αν δεν κλείσει”, ο κ. Ορταϊλί απάντησε κατηγορηματικά, “θα καταρρεύσει”. “Το ίδιο συμβαίνει και στην Αγία Ειρήνη που πέφτουν ολόκληρες πέτρες”, συμπλήρωσε.

Εδώ η σχετική εκπομπή:

Ο Ιλμπέρ Ορταϊλί, με καταγωγή από την Κριμαία, είναι ιστορικός και συγγραφέας και διδάσκει στο πανεπιστήμιο MEF, στο πανεπιστήμιο Γαλατάσαραϊ στην Κωνσταντινούπολη και στο πανεπιστήμιο Μπιλκέντ στην Άγκυρα. Επίσης είναι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Διεθνούς Επιτροπής Οθωμανικών Σπουδών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα