Ανησυχία και φόβος: ‘Ξύπνησε’ ηφαίστειο που θεωρούσαν ανενεργό

Ανησυχία και φόβος: ‘Ξύπνησε’ ηφαίστειο που θεωρούσαν ανενεργό

Για καταστροφικό τσουνάμι που μπορεί να "καταπιεί" το νησί Κάντοβαρ στην Παπούα Νέα Γουινέα, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Εκατοντάδες εγκατέλειψαν τα σπίτια τους

Ανησυχία έχει προκαλέσει στην επιστημονική κοινότητα η έκρηξη ενός ηφαιστείου που θεωρούνταν ανενεργό, στην Παπούα Νέα Γουινέα, την Παρασκευή.

Το ηφαίστειο ύψους 365 μέτρων, που βρίσκεται στο νησί Κάντοβαρ, στα βορειοανατολικά του νησιωτικού κράτους στην Ωκεανία, έχει εκτοξεύσει τέφρα σε ύψος 2.133 χιλιόμετρων ενώ η λάβα έχει καλύψει περισσότερο από το 50% της γης. Μέχρι στιγμής 600 άνθρωποι έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν το νησί.

Οι ειδικοί προσπαθούν να ανακαλύψουν τα αίτια της απροσδόκητης ενεργοποίησής του και προειδοποιούν για εκδήλωση καταστροφικού τσουνάμι, που μπορεί να “καταπιεί” το νησί.

“Λόγω των απόκρημνων πλαγιών του νησιού, είναι πιθανό να υπάρξουν κατολισθήσεις κάτι που μαζί με το μάγμα, μπορεί να δημιουργήσουν τσουνάμι. Φαίνεται να υπάρχει μια σχισμή στο εσωτερικό του αεραγωγού, η οποία μπορεί να κατεβαίνει τουλάχιστον μέχρι το επίπεδο της θάλασσας”, ανέφερε το Ηφαιστειακό Παρατηρητήριο του Ραμπάουλ.

Οι επιστήμονες τονίζουν ότι από τη στιγμή που δεν έχουν καταγραφεί ποτέ εκρήξεις του συγκεκριμένου ηφαιστείου, έχουν ελάχιστα στοιχεία για την εξέλιξη της δραστηριότητάς του.

(Πηγή: Daily Mail)

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα