Ανοίγει το οδόφραγμα της Δερύνειας στην Κατεχόμενη Κύπρο

Ανοίγει το οδόφραγμα της Δερύνειας στην Κατεχόμενη Κύπρο

Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων αναμένεται να ανακοινώσει το άνοιγμα του οδοφράγματος στο οποίο σημειώθηκαν δεκάδες αντικατοχικές εκδηλώσεις, αλλά και έχασαν τη ζωή τους πριν από 19 χρόνια οι Ισαάκ και Σολωμού

Το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας στην Κύπρο στις παρυφές της κατεχόμενης Αμμοχώστου αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα αναφέρει ότι θα χρησιμοποιηθεί ο υφιστάμενος δρόμος της Λεωφόρου Αμμοχώστου, ενώ την περιοχή φέρεται να επισκέφθηκε σήμερα ο Μουσταφά Ακιντζί.

Σε δηλώσεις στην Κίπρις, ο εκπρόσωπος της ″Πρωτοβουλίας Αμμόχωστος″ Οκάν Νταγλί, μίλησε για ελπιδοφόρα εξέλιξη, καθώς ο δρόμος θα περιορίσει το χρόνο σύνδεσης της Δερύνειας με την Αμμόχωστο σε πέντε λεπτά.

Άλλα δημοσιεύματα στον τουρκοκυπριακό Τύπο, αναφέρουν ότι η ανακοίνωση για άνοιγμα του οδοφράγματος θα γίνει και από τους δύο ηγέτες τις επόμενες ημέρες ή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Το άνοιγμα του οδοφράγματος Δερύνειας ήταν από τα πρώτα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που εξήγγειλαν ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, αλλά η υλοποίηση της προσέκρουσε σε ενστάσεις του κατοχικού στρατού ως προς την όδευση της πρόσβασης προς την Αμμόχωστο, γιατί θεωρεί την περιοχή στρατιωτική.

Ένα σημείο με βαριά ιστορία στα χρόνια μετά την εισβολή

Η Λεωφόρος Αμμοχώστου, ο κυριότερος και πολυσύχναστος δρόμος της Δερύνειας που συνέδεε μέχρι το 1974 όλη την περιοχή Κοκκινοχωριών με την Αμμόχωστο, καταλήγει σήμερα στο ακριτικό οδόφραγμα που έχει γίνει σύμβολο αγώνα και αντίστασης κατά της κατοχής.

Στο χώρο του οδοφράγματος έχουν πραγματοποιηθεί μετά το 1974 πολλές αντικατοχικές εκδηλώσεις, ειρηνικές και δυναμικές πορείες και διαμαρτυρίες.

Το 1974 κατέληξε στο οδόφραγμα Δερύνειας η μεγάλη Ειρηνική Πορεία Γυναικών με τη συμμετοχή γυναικών προσωπικοτήτων απ' όλο τον κόσμο.

Το Φλεβάρη του 1987 οι Γυναικείες Οργανώσεις Αμμοχώστου πραγματοποίησαν 20ήμερες εκδηλώσεις μέσα στα αντίσκηνα διατρανώνοντας τη θέληση τους για επιστροφή στην πόλη τους.

Τον Αύγουστο του 1996 κατέληξε στο οδόφραγμα Δερύνειας η μεγάλη πορεία των μοτοσικλετιστών που ξεκίνησε από το Βερολίνο και κατέληξε στα τραγικά γεγονότα και το θάνατο των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού από την αγριάδα και τις σφαίρες των γκρίζων λύκων που συγκεντρώθηκαν στην περιοχή.

Πηγή: ΑΠΕ/ Επίσημη Ιστοσελίδα Δήμου Δερύνειας

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κύπρος
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Αττίλας '74: Ο Βιασμός της Αφροδίτης. Σαράντα ένα χρόνια μετά την μεγάλη προδοσία

17 χρόνια από την εν ψυχρώ δολοφονία των Σολωμού και Ισαάκ

SHARE:

24Media Network