Ανοίγουν τα πρώτα κόφι-σοπ στις ΗΠΑ, σε Κολοράντο και Ουάσιγκτον

Ανοίγουν τα πρώτα κόφι-σοπ στις ΗΠΑ, σε Κολοράντο και Ουάσιγκτον

Τα πρώτα κόφι-σοπ, κατά το ολλανδικό πρότυπο, ανοίγουν και στις ΗΠΑ στο Κολοράντο και την Ουάσιγκτον

Τα πρώτα νόμιμα "κόφι-σοπ" όπου οι καταναλωτές θα μπορούν να αγοράζουν ελεύθερα μαριχουάνα, αρκεί να είναι πάνω από 21 χρόνων, ανοίγουν τις πύλες τους στο Κολοράντο και την πολιτεία της Ουάσινγκτον την Τετάρτη.

Ο νόμος ο οποίος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο επιτρέπει πλέον την ίδρυση τέτοιων "καταστημάτων" που θα πωλούν έως και 28 γραμμάρια κάνναβης στους πελάτες τους για "ψυχαγωγικούς" και ότι ιατρικούς σκοπούς.

Πολλοί κάτοικοι του Κολοράντο έσπευσαν να γιορτάσουν την έλευση του νέου έτους σε συνδυασμό με τη νομιμοποίηση της μαριχουάνας. Στο Ντένβερ, την πανεπιστημιούπολη του Μπόλντερ, το Άσπεν και άλλες πόλεις και κοινότητες που εγκρίνουν την αλλαγή της νομοθεσίας, οι υποστηρικτές του μέτρου δεν έκρυβαν τον ενθουσιασμό τους. Δεκάδες συμμετείχαν σε ένα πάρτι στο Ντένβερ που οργανώθηκε από δύο εταιρείες οι οποίες δραστηριοποιούνται στο εμπόριο κάνναβης. Οι "εορτάζοντες" συγκεντρώθηκαν στο Casselman's Bar και κάπνισαν δημοσίως μαριχουάνα. Μολονότι ο νόμος επιτρέπει την πώληση, όχι όμως και τη δημόσια χρήση του ναρκωτικού, κανείς δεν έδειξε να ανησυχεί για μια ενδεχόμενη επιδρομή της αστυνομίας.

Η πρώτη νόμιμη πώληση μαριχουάνας στο Κολοράντο αναμένεται να γίνει μετά τις 17.00 ώρα Ελλάδας, όταν θα ανοίξουν τα καταστήματα που έχουν λάβει τη σχετική άδεια. Στην πολιτεία της Ουάσινγκτον οι αρχές έχουν εγκρίνει την πώληση κάνναβης για ψυχαγωγικούς σκοπούς όμως ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία χορήγησης αδειών στα "κόφι-σοπ".

Πολλά από τα καταστήματα του Κολοράντο που θα διαθέτουν μαριχουάνα πωλούσαν ήδη το ναρκωτικό για ιατρικούς σκοπούς αφού η χρήση του είναι νόμιμη, εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, αλλά μόνο με συνταγή γιατρού. Σε άλλες 20 Πολιτείες των ΗΠΑ επιτρέπεται σήμερα η πώληση κάνναβης σε ασθενείς.

Ο 23χρονος Φίλιπ Χαντ, ζαχαροπλάστης από το Ντένβερ, είπε ότι η νομιμοποίηση της κάνναβης έχει προσελκύσει πολλούς "νόμιμους επιχειρηματίες" που θέλουν να βγάλουν κέρδος από αυτή τη δουλειά. Ο ίδιος μαζί με τον 38χρονο Τζόσουα Φινκ έχουν δημιουργήσει μια σειρά από τρόφιμα --από γλυκά με καρύδα μέχρι φιστικοβούτυρο-- που περιέχουν κάνναβη και προσπαθούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

SHARE:

24Media Network