Ανώτατο Δικαστήριο ΗΠΑ: Προσωρινή αναστολή παράδοσης των φορολογικών δεδομένων του Τραμπ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στη Λουιζιάνα
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε ομιλία του στη Λουιζιάνα AP

Η αναστολή ισχύει μέχρι οι δικαστές να αποφασίσουν αν θα εξετάσουν την προσφυγή του Αμερικανού προέδρου ή όχι. Στην περίπτωση που την απορρίψουν, τότε τα φορολογικά δεδομένα του θα παραδοθούν σε επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέστειλε προσωρινά την εκτέλεση της διαταγής κατώτερου δικαστηρίου με βάση την οποία μια λογιστική εταιρεία υποχρεώνεται να παραδώσει φορολογικά στοιχεία του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σε μια Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Η εντολή που εξέδωσε ο αρχιδικαστής Τζον Ρόμπερτς δεν αναφέρει αν το Ανώτατο Δικαστήριο σκοπεύει να εξετάσει την προσφυγή του Αμερικανού προέδρου, που κατατέθηκε την Παρασκευή, εναντίον της αρχικής απόφασης του Εφετείου της Περιφέρειας Κολούμπια. Απλώς αναστέλλει την εφαρμογή της, μέχρι οι εννέα δικαστές να αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν.

Ο Τραμπ στράφηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο αφού την περασμένη εβδομάδα το Εφετείο αποφάσισε να μην αναθεωρήσει την απόφαση που είχε εκδοθεί τον Οκτώβριο και έκρινε νόμιμη την κλήτευση των φορολογικών στοιχείων του από τη λογιστική εταιρεία Mazars LLP.

Αν το Ανώτατο Δικαστήριο αρνηθεί να εξετάσει την προσφυγή του προέδρου, τα έγγραφα θα πρέπει να παραδοθούν στους βουλευτές.

Η Βουλή κλήτευσε τα αρχεία με το σκεπτικό ότι τα χρειάζεται για να διαπιστώσει αν ο Ντόναλντ Τραμπ συμμορφώθηκε με τους νόμους που απαιτούν να αποκαλύπτει τα περιουσιακά στοιχεία του αλλά και για να εξετάσει αν θα πρέπει να τροποποιηθεί η σχετική νομοθεσία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τραμπ
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Προσφυγή Τραμπ στο Ανώτατο Δικαστήριο για να μην δημοσιοποιηθούν τα φορολογικά του δεδομένα

SHARE:

24Media Network