Απορρίπτουν Αθήνα και Κύπρος το προσχέδιο για Τουρκία: Καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα

Απορρίπτουν Αθήνα και Κύπρος το προσχέδιο για Τουρκία: Καμία αναφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ AP

"Προβληματικό" θεωρεί η Λευκωσία το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ η Αθήνα εκτιμά ότι δεν αντανακλά το πνεύμα της έκθεσης Μπορέλ για διττή προσέγγιση.

Απορρίπτουν Ελλάδα και Κύπρος το κείμενο “των 27” που έχει ετοιμαστεί και θα τεθεί ενώπιον των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Πέμπτη, ενόψει της τηλεδιάσκεψης κορυφής για την Ανατολική Μεσόγειο, καθώς φαίνεται να απέχει κατά πολύ από την έκθεση που παρουσίασε τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Euronews, έτσι όπως διατυπώνεται το σχέδιο συμπερασμάτων δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό, επειδή δεν αντανακλά το πνεύμα της έκθεσης Μπορέλ για διττή προσέγγιση, όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ- Τουρκίας.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Λευκωσία θεωρεί προβληματικό στο σύνολο το περιεχόμενο του προσχεδίου, ενώ και η Αθήνα, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η διατύπωση δεν αντανακλά την πιο ισορροπημένη προσέγγιση που είχε υιοθετηθεί στην έκθεση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.

Όπως λέγεται, στο προσχέδιο δεν γίνεται καμία αναφορά στο θέμα των ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι και τη Δευτέρα και σήμερα υπουργοί πολλών ευρωπαϊκών χωρών, περιλαμβανομένων και αυτών που διάκεινται θετικά στην Τουρκία, παρενέβησαν έντονα για την απόφαση της Άγκυρας να αποσυρθεί από τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την προστασία των γυναικών.

Συνεπώς, αναμένονται αλλαγές στο προσχέδιο της κοινής δήλωσης, ενόψει της εξ αποστάσεως συνεδρίασης των «27», την Πέμπτη και την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα