Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο

Έρευνα για "απόπειρα κατάληψης της εξουσίας " από "ορισμένους πολιτικούς" - μαίνονται οι αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις (Vids)

Ουκρανοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές, οργισμένοι από την απόφαση της κυβέρνησης να επιδιώξει στενότερες οικονομικές σχέσεις με τη Ρωσία, έπειτα από την υπαναχώρησή της στην υπογραφή συμφωνίας σύνδεσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έριξαν το άγαλμα του Λένιν στο Κίεβο, που ειδικά στην ουκρανική πρωτεύουσα συμβολίζει την πρόσδεση της χώρας στο άρμα της Ρωσίας .

Δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερς που βρισκόταν επί τόπου είδε διαδηλωτές να διαλύουν με αξίνες το άγαλμα, αφού πρώτα το είχαν ρίξει στο έδαφος με σκοινιά και μεταλλικές μπάρες.

Είχε προηγηθεί αντικυβερνητική διαδήλωση με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων ατόμων στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Έρευνα για "απόπειρα κατάληψης της εξουσίας " από "ορισμένους πολιτικούς"

Εν τω μεταξύ, ενώ εκατοντάδες χιλιάδες φιλοευρωπαίοι διαδηλωτές ζητούσαν σήμερα στο Κίεβο την αποπομπή του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Υπηρεσία Ασφαλείας της Ουκρανίας (SBU) ανακοίνωνε τη διεξαγωγή έρευνας για απόπειρα "κατάληψης της εξουσίας" από "ορισμένους πολιτικούς".

Η έρευνα αφορά "παράνομες ενέργειες με στόχο την κατάληψη της εξουσίας", δήλωσε η Λάντα Σαφόνοβα, εκπρόσωπος της SBU.

Πρόκειται για την τρίτη εβδομάδα κινητοποιήσεων στην Ουκρανία και η αντιπολίτευση, η οποία ζητεί τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι στόχος της ήταν η κινητοποίηση ενός εκατομμυρίου διαδηλωτών.

"Είμαστε εδώ για το ευρωπαϊκό μέλλον της Ουκρανίας, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας" δήλωσε ένας από τους διαδηλωτές.

Την ίδια ώρα, η φυλακισμένη πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας Γιούλια Τιμοσένκο σε γραπτό μήνυμα της που διάβασε η κόρη της Γεβγκένια ενώπιον των εκατοντάδων χιλιάδων διαδηλωτών ζητεί και αυτή  την άμεση αποχώρηση από την εξουσία του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

"Στόχος μας είναι η άμεση αποχώρηση του ουκρανού προέδρου", τόνισε στο μήνυμά της η Τιμοσένκο. "Παραίτηση! παραίτηση!", φώναξε το πλήθος. Παράλληλα, οι διαδηλωτές κάνουν λόγο για γενικευμένη καταστολή από την αστυνομία με δεκάδες να μεταφέρονται στα νοσοκομεία του Κίεβο για τις πρώτες βοήθειες.

(Με πληροφορίες από ΑΜΠΕ)

SHARE:

24Media Network