Αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Μπολσονάρου

Αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ο Μπολσονάρου
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου AP

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εξαιτίας των χειρισμών του κατά την πανδημία, η οποία στοίχισε τη ζωή σε περισσότερους από 600.000 πολίτες της χώρας.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας θα έπρεπε να κατηγορηθεί για μια σειρά εγκλημάτων που σχετίζονται με τους χειρισμούς του κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με μεγάλη έρευνα της κοινοβουλευτικής επιτροπής της Γερουσίας.

Ο Ζάΐχ Μπολσονάρου έχει κατηγορηθεί για την αποτυχία περιορισμού της πανδημίας, που σκότωσε περισσότερους από 600.000 Βραζιλιάνους. Αποσπάσματα της έρευνας που διέρρευσαν στο διαδίκτυο θέλουν τον πρόεδρο της χώρας αντιμέτωπο με κατηγορίες για εννέα εγκλήματα.

Αρχικά προσχέδια έκαναν αναφορά και στην κατηγορία της γενοκτονίας ιθαγενών αν και τώρα φέρεται να έχουν διαγραφεί από την έρευνα των 1.200 σελίδων, η οποία στέκεται κατά κύριο λόγο στις κατηγορίες εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας, την πλαστογράφηση εγγράφων καθώς και την υποκίνηση εγκλημάτων.

Παρά τον σοβαρό χαρακτήρα των κατηγοριών, εξακολουθεί να παραμένει αβέβαιο τι ακριβώς σημαίνουν για τον πρόεδρο Μπολσονάρου, αναφέρει η ανταποκρίτρια του BBC, Katy Watson. Εκκρεμεί να ψηφιστεί η έκθεση από την επιτροπή της Γερουσίας, όπου θα μπορούσε να ασκηθεί βέτο, οδηγώντας στην τροποποίησή της. Συνεπώς, δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα οδηγήσει σε ποινικές κατηγορίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, από τη μεριά του ο Μπολσονάρου απορρίπτει την έκθεση ως “πολιτικά υποκινούμενη” αν και ο ίδιος έχει εκφράσει θέσεις αντίθετες με τη χρήση μάσκας, τους εμβολιασμούς καθώς και την αναγκαιότητα των lockdown.

Τον Μάρτιο “προέτρεψε” τους Βραζιλιάνους πολίτες να “σταματήσουν να γκρινιάζουν για την Covid” μια μέρα αφού η χώρα είχε καταγράψει αρνητικό ρεκόρ θανάτων εξαιτίας της πανδημίας. Η δημοτικότητα του προέδρου έχει ήδη “πέσει” κατακόρυφα εξαιτίας των λάθος χειρισμών του ενώ η συγκεκριμένη έκθεση είναι πιθανό να κάνει την επιθυμία του προέδρου να κατέβει και στις επόμενες εκλογές, ακόμα πιο ανέφικτη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα