Αντίθεση Πολωνίας στην επανεκλογή του Τουσκ

Αντίθεση Πολωνίας στην επανεκλογή του Τουσκ

Στήριξη επανεκλογής Τουσκ από τους Ευρωπαίους ηγέτες. Η πολωνική κυβέρνηση απειλεί να μπλοκάρει τα συμπεράσματα

«Τίποτα δε θα γίνει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη μας» δήλωσε προσερχόμενη στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες, η Πολωνή πρωθυπουργός, Μπεάτα Σίντλο. «Όλες οι απόψεις πρέπει να γίνονται σεβαστές» είπε, προσθέτοντας ότι όσοι αντιτίθενται στην πολωνική στάση διχάζουν την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.

Η πολωνική κυβέρνηση είναι η μόνη που έχει εκφράσει την αντίθεσή της στην επανεκλογή του νυν προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ για ακόμη 2,5 χρόνια, προτείνοντας μάλιστα άλλον υποψήφιο. Η κυβέρνηση της Πολωνίας κατηγορεί τον Τουσκ ότι με τη σημερινή αρμοδιότητά του έχει επιτεθεί στη Βαρσοβία με αφορμή τη συζήτηση για το σεβασμό στα δημοκρατικά πρότυπα. Σήμερα μάλιστα η πολωνική κυβέρνηση απείλησε να μπλοκάρει τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, εφόσον δεν γίνει δεκτό το αίτημά της να παρουσιάσει τις απόψεις του ο καινούργιος υποψήφιος. «Θα κάνουμε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί η ψηφοφορία. Θα κάνουμε ξεκάθαρο ότι κινδυνεύει η Σύνοδος Κορυφής», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Πολωνός υπουργός Εξωτερικών, Βίτολντ Βαστσκόφκσι.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε δηλώσεις του κατά την άφιξή του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στήριξε την επανεκλογή Τουσκ, όπως και οι περισσότεροι ηγέτες. «Δούλεψα πολύ καλά με τον κ. Τουσκ και θα ήθελα να συνεχιστεί», είπε χαρακτηριστικά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπάν δήλωσε ότι η χώρα του θα στηρίξει τον Τουσκ, παρά τις προσωπικές του προσπάθειές να υπάρξει σύγκλιση των διαφορετικών απόψεων. «Το ΕΛΚ έχει έναν υποψήφιο και αυτόν θα στηρίξουμε» είπε ο Β. Ορμπάν, δηλώνοντας ωστόσο πως ο υποψήφιος που πρότεινε η πολωνική κυβέρνηση Γιάσεκ Βόλσκι είναι ένας «καλός φίλος», αλλά «τώρα αποχώρησε».

Ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, από τη μεριά του, δήλωσε ότι θα υποστηρίξει την ανανέωση της θητείας του Τουσκ προς όφελος «της συνέχειας, της συνοχής και της σταθερότητας». «Δεν βλέπω πώς μια χώρα θα μπορούσε να αντιταχθεί σε αυτή τη λύση, όταν όλοι οι άλλοι είναι υπέρ», δήλωσε ο Φ. Ολάντ αφήνοντας αιχμές κατά της Πολωνίας.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσαν με τη σημερινή τους συνεδρίαση, οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές δήλωσαν ότι «δεν είναι απόλυτα ικανοποιημένοι» με την προεδρία του Ντόναλντ Τουσκ κυρίως λόγω της «έλλειψης οράματος, σε ό,τι αφορά τις κοινωνικές προτεραιότητες». Ωστόσο, τονίζουν ότι «θα ήταν εξίσου απαράδεκτο» να αντιταχθούν στην επανεκλογή του, για να καταλήξουν με έναν «ακόμη πιο απρόθυμο υποψήφιο της δεξιάς». «Η ΕΕ χρειάζεται πολιτική ισορροπία» δήλωσε ο πρόεδρος του Κόμματος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, Σεργκέι Στάνισεβ.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάρτιν Βέμπερ ανέφερε ότι η Πολωνία στο θέμα αυτό είναι «απολύτως απομονωμένη».

πηγή φωτογραφίας: AP/ Geert Vanden Wijngaert            

SHARE:

24Media Network