Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00: Τι μάθαμε από την εφαρμογή του μέτρου στη Γαλλία

Απαγόρευση κυκλοφορίας στις 18.00: Τι μάθαμε από την εφαρμογή του μέτρου στη Γαλλία
Covid στο Παρίσι AP

Εδω κι ένα μήνα ισχύει στη Γαλλία το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας στις 6 το απόγευμα. Η μελέτη στην Τουλούζη με την αύξηση κρουσμάτων και ο συνωστισμός σε σούπερ μάρκετ και μετρό πριν από την επιστροφή στο σπίτι.

Το μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα που ισχύει από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Αττική, εφαρμόζεται εδώ κι ένα μήνα σε όλη τη Γαλλία και τις καθημερινές. Αρχικά τέθηκε σε ισχύ στις 2 Ιανουαρίου στις κόκκινες περιοχές της νότιας Γαλλίας και από τις 16 Ιανουαρίου σε όλη τη χώρα. Πριν από το μέτρο αυτό η απαγόρευση κυκλοφορίας ίσχυε από τις 8 το βράδυ.

Η μελέτη στην Τουλούζη για την απαγόρευση κυκλοφορίας

Σύμφωνα με μελέτη που έγινε στην Τουλούζη η κυκλοφορία του ιού μεταξύ των κατοίκων την περίοδο της απαγόρευσης στις 8 το βράδυ, μειώθηκε κατά 38%. Μετά την επιβολή της απαγόρευσης στις 6 το απόγευμα, ο αριθμός των θετικών κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 10% σε σχέση με τον αριθμό που είχε προβλεφθεί αν εξακολουθούσε να ισχύει η απαγόρευση στις 20.00.

“Οι επιστήμονες σε μια μοντελοποίηση που έκαναν, είδαν ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6, που έγινε στην Τουλούζη, πιο νωρίς απ’ ότι έγινε στο Παρίσι, επιτάχυνε τα θετικά κρούσματα. Μιλάμε για κρούσματα, όχι για νοσηλείες ούτε για νοσηλείες στις ΜΕΘ. Φτάσαμε στο 10% θετικών κρουσμάτων στην Τουλούζη, 10 μέρες πριν από το αναμενόμενο” εξηγεί στο News24/7 η Χρυσούλα Παπαγεωργίου, αναισθησιολόγος- εντατικολόγος στο Πανεπιστημιακό νοσοκομείο Tenon του Παρισιού. “Εκτιμάται ότι αυτό οφείλεται στη συγκέντρωση του πληθυσμού στα καταστήματα για να προλάβουν να κάνουν τα ψώνια τους πριν πάνε στο σπίτι” συμπληρώνει η κα Παπαγεωργίου.

Χαμός σε σούπερ μάρκετ και μετρό

Η κα Παπαγερωργίου συμπληρώνει ωστόσο οτι ακόμα δεν υπάρχουν στοιχεία για την αποτελεσματικότητα του συγκεκριμένου μέτρου που πλέον εφαρμόζεται σε όλη τη χώρα. “Ειναι ένα μέτρο και δεν μπορούμε να βασιστούμε μόνο σε ένα μέτρο” προσθέτει αλλά δεν παραλείπει να επισημάνει την κατάσταση που επικρατεί στο Παρίσι, απο τη στιγμή που τέθηκε σε ισχύ η απαγόρευση.

“Γινόταν χαμός εκείνη την ώρα, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον, έτρεχαν όλοι να ψωνίσουν πριν κλείσουν τα καταστήματα. Δέκα μέρες μετά έκλεισαν τα μεγάλα εμπορικά κέντρα, γιατί είχε πάρα πολύ κόσμο” περιγράφει και αναφέρεται στις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου.

“Τώρα, τα σούπερ μάρκετ μένουν ανοιχτά μέχρι τις έξι και η αλήθεια είναι οτι 17.00-18.00 γίνεται χαμός. Τελειώνει ο κόσμος τις δουλειές του και πριν επιστρέψει στο σπίτι, περνάει από το σουπερ μάρκετ. Το 18.00 επίσης για τη Γαλλία είναι νωρίς, πολύς κόσμος δεν εχει τελειώσει τη δουλειά του πριν απο τις 17.00- 17.30, οπότε στις 18.00 πολύ πιθανό να βρίσκεται ακόμα στο μετρό”.

Έλεγχοι σε γαλλικό σιδηροδρομικό σταθμό. AP

 

Τα αποτελέσματα

Αναφορικά με τα αποτελέσματα του μέτρου της απαγόρευσης κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα η κα Παπαγεωργίου τονίζει:

“Υπάρχουν στοιχεία της αρμόδιας αρχής υγείας που χωρίζει τη Γαλλία σε τρία γκρουπ. Το πρώτο  περιλαμβάνει περιοχές που έκλεισαν απο τις 2 Ιανουρίου στις 6 το απόγευμα, το δεύτερο εκείνες που έκλεισαν στις 10 Ιανουαρίου και το τρίτο γκρουπ όλη την υπόλοιποη Γαλλία που έκλεισε απο τις 16 Γενάρη. Αυτό που είδαν είναι οτι στο πρώτο γκρουπ, τα αποτελέσαματα άρχισαν να είναι καλύτερα. Όμως αυτό δεν μπορεί να αποδοθεί αποκλειστικά στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα. Οι καμπύλες έχουν σταθεροποιηθεί. Είναι λόγω αυτού του μέτρου; Είναι λόγω του οτι προσέχουμε περισσότερο; Του εμβολιασμού που προχωράει; Είναι γιατι έχουμε χειρουργικές μάσκες έξω και όχι υφασμάτινες; Ειναι πολυπαραγοντικό, δεν μπορούμε να το αποδώσουμε στο συγκεκριμένο μέτρο”.

“Ουσιάστικά την απάντηση δεν την ξέρουμε” συμπληρώνει. “Περιμένουμε να περάσει ο χρόνος και να δούμε στο μέλλον τι θα γίνει. Είμαστε σε ένα υψηλό επίπεδο νέων μολύνσεων και νοσηλειών αλλά η αυξητική πορεία ειναι μικρότερη απο εκείνη που είχαμε  τον Οκτώβριο  ή νωρίτερα, τον περασμένο Μάρτιο. Δηλαδή, ο ρυθμός της επιδείνωσης είναι λιγότερο βαρύς και γρήγορος σε σχέση με τα προηγούμενα lockdown”, καταλήγει.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

 

Δείτε σε πραγματικό χρόνο την εξέλιξη των κρουσμάτων

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα