Απελάθηκε η ανταποκρίτρια των βρετανικών Times στην Αίγυπτο

Αιγύπτιοι στρατιώτες στη Μανσούρα
Αιγύπτιοι στρατιώτες στη Μανσούρα AP

Η βρετανική εφημερίδα The Times επιβεβαίωσε σήμερα ότι η 33χρονη Μπελ Τριού απελάθηκε χωρίς συγκεκριμένες κατηγορίες ή εξηγήσεις

Η βρετανική εφημερίδα The Times ανακοίνωσε σήμερα ότι απελάθηκε η ανταποκρίτριά της στην Αίγυπτο, Μπελ Τριού, και κατήγγειλε μια «απόπειρα τρομοκράτησης» η οποία «συνάδει με το καταπιεστικό περιβάλλον που δημιούργησε ο πρόεδρος Σίσι σε βάρος του Τύπου».

Η 33χρονη δημοσιογράφος, που ζούσε στη χώρα εδώ και επτά χρόνια, «συνελήφθη πριν από τρεις εβδομάδες αφού πήρε συνέντευξη από συγγενή ενός άνδρα που έχασε τη ζωή του σε ένα πλεούμενο το οποίο μετέφερε μετανάστες με προορισμό την Ευρώπη», εξηγεί η εφημερίδα.

Τέθηκε υπό κράτηση «χωρίς εξηγήσεις», ακολούθως «οδηγήθηκε στο αεροδρόμιο από την αστυνομία και αναγκάστηκε να επιβιβαστεί σε μια πτήση για το Λονδίνο», προσθέτουν οι Times.

«Οι Times λυπούνται για την απόπειρα αυτή των αιγυπτιακών αρχών να τρομοκρατήσουν τα μμε και να καταστείλουν την κάλυψή μας», αναφέρεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η εφημερίδα. «Συνάδουν δυστυχώς με το καταπιεστικό περιβάλλον που έχει δημιουργήσει ο πρόεδρος (Αμπντέλ Φάταχ) Αλ-Σίσι σε βάρος του Τύπου.»

Αναφερόμενη στην απέλασή της από τις στήλες της εφημερίδας, η Μπελ Τριού λέει πως η αστυνομία κατέσχεσε το υλικό της, ότι κρατήθηκε χωρίς να της απαγγελθούν κατηγορίες και απειλήθηκε με «στρατιωτική δίκη, μια διαδικασία που χρησιμοποιείται συχνά εναντίον υπόπτων για τρομοκρατία ή αντιφρονούντων».

«Σε ό,τι αφορά τις αρχές του Καΐρου, είμαι σε έναν κατάλογο ‘ανεπιθύμητων προσώπων’, και αν επιχειρήσω να επιστρέψω, θα συλληφθώ και πάλι», λέει.

Η υπόθεση έφθασε μέχρι τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον ο ο οποίος επικοινώνησε με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της βρετανικής πρεσβείας στην Αίγυπτο τον οποίο επικαλούνται οι Times.

«Οι αιγυπτιακές αρχές δεν παρείχαν καμία απόδειξη για οποιεσδήποτε αξιόμεμπτες πράξεις. Συνεχίζουμε να ακούμε πίεση σε αυτές για το θέμα αυτό», προσθέτει.

Οι αιγυπτιακές αρχές δεν ήταν προς το παρόν διαθέσιμες για να σχολιάσουν την απέλαση της δημοσιογράφου που σημειώνεται σε ένα πλαίσιο αυξανόμενων εντάσεων με ξένα μμε, τα οποία κατηγορούνται συχνά από τις αρχές ότι διαδίδουν «ψευδείς πληροφορίες» για την Αίγυπτο και ότι δεν τηρούν τους κανόνες δεοντολογίας.

Οι Αιγύπτιοι ψηφίζουν από αύριο για να εκλέξουν τον πρόεδρό τους σε μια ψηφοφορία όπου δεν αναμένεται να σημειωθούν εκπλήξεις καθώς ο Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι αναμένεται να κερδίσει μια δεύτερη θητεία.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μεγάλη Βρετανία, Αίγυπτος
SHARE:

24Media Network