Από το Πακιστάν στη Βουδαπέστη – Η ιστορία ένταξης της Maryam

Από το Πακιστάν στη Βουδαπέστη – Η ιστορία ένταξης της Maryam
Ενσωμάτωση (φωτό αρχείου)

Τα εμπόδια και οι δυσκολίες των μεταναστών στην ένταξη λόγω φύλου και η ανάγκη για ορατότητα και συμπερίληψη. Η συγκλονιστική ιστορία της Maryam που στα 8 της έφυγε με την οικογένειά της από το Πακιστάν για την Ουγγαρία.

Περισσότεροι από 2.4 εκατομμύρια υπήκοοι τρίτων χωρών ηλικίας 18-35 ετών, έχουν φτάσει στην ΕΕ από το 2015, με τις γυναίκες να αντιπροσωπεύουν το 45,6% αυτού του μεταναστευτικού πληθυσμού, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Το παραπάνω ποσοστό ανθρώπων, αντιμετωπίζει επιπλέον εμπόδια στην ένταξη, έχοντας να ξεπεράσει δυσκολίες και στερεότυπα που συνδέονται τόσο με το ότι είναι πρόσφυγες όσο και με το ότι είναι γυναίκες.

Μία τέτοια περίπτωση είναι η 25χρονη Maryam* που στα 8 της έφυγε από το Πακιστάν μαζί με τους γονείς, τα αδέρφια της και τη γιαγιά της για την Ουγγαρία. Εκεί, αφού αναγνώρισε τις πολιτιστικές διαφορές που έφερνε από τη χώρα της, προσπάθησε να συγκεράσει την παλιά με τη νέα της πραγματικότητα. «Στα χρόνια του Γυμνασίου, θυμάμαι είχα να αντιμετωπίσω μεγάλες δυσκολίες. Από το σπίτι μου, έπρεπε να ακολουθώ τους κανόνες της οικογένειας μέχρι να φτάσω στα 19. Αυτό σήμαινε να πηγαίνω στο σχολείο, να πηγαίνω στην εκκλησία τις Κυριακές, να μένω σπίτι χωρίς να έχω άλλους φίλους ή κάποιο άλλο μέρος για να κοινωνικοποιηθώ», θυμάται.

Η ένταξη της Maryam, όπως και εκατομμυρίων άλλων μεταναστριών και προσφυγισσών περνάει από ακόμα ένα εμπόδιο, εκείνο του φύλου. Ως γυναίκα έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες και όπως λέει η ίδια, «συχνά μια γυναίκα μπορεί να μην είναι ορατή». Η Maryam αποφάσισε να σπουδάσει Δημόσιες Σχέσεις και κάποια στιγμή, όταν η οικογένειά της αποφάσισε να μετακομίσει σε άλλη χώρα, έμεινε μόνη της για να ολοκληρώσει το Πανεπιστήμιο. Κάπου εκεί μπήκε στη ζωή της το «Momentum», ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο για γυναίκες από 18 έως 35 ετών, μεταναστευτικού και προσφυγικού προφίλ και σκοπό να ενισχύσει τις εκπαιδευτικές τους ευκαιρίες.

Το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη διάσταση του φύλου, στοχεύοντας σε μια δίκαιη, συμπεριληπτική και προσβάσιμη αγορά εργασίας για γυναίκες όπως η Maryam. Στην Ελλάδα υλοποιείται από Κέντρο της ActionAid στον Κολωνό και την υπηρεσία συμβουλευτικής εύρεσης εργασίας. Το ζητούμενο είναι άνθρωποι που λόγω της διαφορετικής τους καταγωγής αντιμετωπίζουν διακρίσεις και δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, να εκπαιδεύονται ώστε άμεσα να είναι σε θέση να πραγματοποιούν τα επαγγελματικά τους πλάνα. Όπως η Maryam, που σήμερα κάνει το μεταπτυχιακό της στα οικονομικά και ενώ παράλληλα εργάζεται υποστηρίζοντας άλλους πρόσφυγες και μετανάστες που φτάνουν στη χώρα. Προσπαθεί ακόμα να ισορροπήσει μεταξύ των παραδόσεων της οικογένειάς της από το Πακιστάν και τη καθημερινότητα που ζει στη Βουδαπέστη και στην ερώτηση περί ένταξης απαντάει αφοπλιστικά ότι ο καθένας και η καθεμία χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για συνειδητοποιήσει αν έχει ενταχθεί ή όχι σε μια καινούργια κοινωνία. «Στην περίπτωσή μου, μάλλον είχα ενταχθεί από πολύ νωρίς, απλά δεν είχα το έδαφος και τον χώρο για να κοινωνικοποιηθώ και να ζήσω ως ένας ενταγμένος άνθρωπος», αναφέρει.

*Το όνομα έχει αλλαχθεί για λόγους προστασίας και το κείμενο είναι σε συνεργασία με το Impact Hub Budapest.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα