Αποφυλακίζεται η Γιούλια Τιμοσένκο

default image

Η συμφωνία ειρήνευσης στην Ουκρανία φέρνει και την αποφυλάκιση της Γ. Τιμοσένκο. Είχε καταδικαστεί για κατάχρηση εξουσίας. Αποπέμφθηκε ο υπουργός Εσωτερικών

Οι ουκρανοί βουλευτές ψήφισαν μια τροποποίηση του ποινικού κώδικα που ανοίγει τον δρόμο για την απελευθέρωση της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Γιούλια Τιμοσένκο.

Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στην φυλακή από τον Αύγουστο του 2011, καταδικάστηκε δύο μήνες αργότερα σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας.

Στη συνέχεια δικάστηκε για μια υπόθεση φορολογικής απάτης, ενώ της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία ενός βουλευτή το 1996.

Η αντιπολιτευόμενη καταγγέλλει μια πολιτική βεντέτα από τον Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η δίωξή της έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και την ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στις δικαστικές αυτές υποθέσεις και ζητούσε την απελευθέρωση της

Εξάλλου, το κοινοβούλιο της Ουκρανίας ψήφισε την Παρασκευή την παύση του υπουργού Εσωτερικών Βιτάλι Ζαχαρτσένκο επειδή χρησιμοποίησε «βία» εναντίον των αντικυβερνητικών διαδηλωτών στη διάρκεια των ταραχών.

Ο Ζαχαρτσένκο είναι μια προσωπικότητα που έχει προκαλέσει μίσος στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου εξαιτίας της καταστολής από την αστυνομία των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Η παύση του, που εγκρίθηκε με 332 ψήφους υπέρ σε σύνολο 383 βουλευτών, αναμένεται να θεωρηθεί μια ακόμα νίκη για το κίνημα διαμαρτυρίας.

Όλα τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ουκρανία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα