Αποκάλυψη Guardian: Η ιταλική κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει την έξαρση κρουσμάτων στην έναρξη της πανδημίας

Αποκάλυψη Guardian: Η ιταλική κυβέρνηση επιχείρησε να κρύψει την έξαρση κρουσμάτων στην έναρξη της πανδημίας
Ασθενείς με κορονοϊό νοσηλεύονται στην εντατική ap

Μηνύματα μεταξύ Ιταλών κυβερνητικών αξιωματούχων αποκαλύπτουν την προσπάθεια πολιτικών να κρύψουν γεγονότα που συνέβησαν στην έναρξη της πανδημίας.

Το φως της δημοσιότητας βλέπουν μηνύματα που ανταλλάχθηκαν μεταξύ Ιταλών πολιτικών και ανώτερων αξιωματούχων στον τομέα της υγείας μέσω WhatsApp κατά την έναρξη της πανδημίας του κορονοϊού. Τα μηνύματα αυτά που δημοσιεύει ο Guardian αποκαλύπτουν μια προσπάθεια προστασίας της “εικόνας” της χώρας, καθώς η χώρα αποτέλεσε το πρώτο πανδημικό “χτύπημα” στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα εμφανίζονται να αστειεύονται για τον ρόλο της Ιταλίας στην εξάπλωση του ιού.

Τα μηνύματα αποτελούν μέρος της έρευνας που οδήγησε τους εισαγγελείς να διεξάγουν έρευνα για τον πρώην πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε, τον πρώην υπουργό Υγείας Ρομπέρτο Σπεράντζα και άλλους 17 αξιωματούχους ως ύποπτους “ενοχής για την εξάπλωση της επιδημίας” ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και την κατηγορία της ανθρωποκτονίας, αναφορικά με την αντίδραση της κυβέρνησης στην αρχή της πανδημίας.

Η Ιταλία αποτέλεσε την πρώτη ευρωπαϊκή χώρα όπου εξαπλώθηκε η επιδημία του κορονοϊού, με το πρώτο κρούσμα να επιβεβαιώνεται στο Κοντόνιο, στη νότια Λομβαρδία, στις 21 Φεβρουαρίου 2020.

Αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανέφεραν στη συνέχεια τα πρώτα τους κρούσματα κορονοϊού, όλα με προφανείς συνδέσεις με την επιδημία που εξαπλωνόταν ραγδαία στην Ιταλία.

Τι αποκαλύπτουν τα μηνύματα

Ωστόσο, σε μήνυμα στο WhatsApp που γράφτηκε στις 5 Μαρτίου 2020 και βρίσκεται στη διάθεση του Guardian, ο Σπεράντζα λέει σε έναν συνάδελφό του ότι “πρέπει να εκμεταλλευτούμε” μια αναφορά που ισχυρίζεται ότι το πρώτο κρούσμα κορονοϊού στην Ευρώπη εντοπίστηκε στη Γερμανία, προκειμένου να προστατεύσουμε την εικόνα της Ιταλίας.

Την επόμενη ημέρα, ο Τζουζέπε Ρουόκο, ο οποίος εκείνη την εποχή ήταν γενικός γραμματέας στο υπουργείο Υγείας και είναι μεταξύ εκείνων που ερευνώνται, εμφανίστηκε να ειρωνεύεται τα κρούσματα που εντοπίστηκαν στην Ευρώπη μεταξύ ταξιδιωτών που επέστρεφαν από την Ιταλία. “Σήμερα χαρίσαμε 2 κρούσματα covid στην Αυστρία, 1 στη Γαλλία και 1 στην Ισπανία … και ίσως 1 στη Γερμανία”, έγραψε.

Η έρευνα, η οποία ξεκίνησε από τους εισαγγελείς του Μπέργκαμο, της επαρχίας της Λομβαρδίας που επλήγη περισσότερο κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας, και καθοδηγείται από τους συγγενείς των θυμάτων από την Covid-19, επικεντρώνεται στην υποτιθέμενη αποτυχία των αρχών να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την πρόληψη της εξάπλωσης του ιού, θέτοντας σε καραντίνα τις πόλεις Αλτσάνο Λομπάρντο και Νέμπρο, όταν εκεί εκδηλώθηκαν κρούσματα δύο ημέρες μετά το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα στο Κοντόνιο.

Σε αντίθεση με το Κοντόνιο, το οποίο τέθηκε αμέσως σε καραντίνα μαζί με άλλες εννέα πόλεις της Λομβαρδίας και μία στο Βένετο, το νοσοκομείο του Alzano Lombardo άνοιξε ξανά λίγες ώρες μετά το ξέσπασμα, ενώ η επαρχία του Μπέργκαμο μπήκε σε καραντίνα μαζί με ολόκληρη την περιοχή της Λομβαρδίας μόλις δύο εβδομάδες αργότερα.

Το Μπέργκαμο κατέγραψε 6.000 θανάτους κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος του ιού και οι εισαγγελείς λένε ότι 4.000 θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί αν η επαρχία είχε τεθεί αμέσως σε καραντίνα.

Εν τω μεταξύ, καθώς η Covid-19 εξαπλώθηκε ταχύτατα και οι περιφερειακές και οι εθνικές αρχές συγκρούστηκαν για το αν θα έπρεπε να τεθεί σε καραντίνα η περιοχή της Λομβαρδίας, μια ανταλλαγή μηνυμάτων στο WhatsApp μεταξύ των περιφερειακών αξιωματούχων υγείας Αίντα Αντρεάσσι και Μάρκο Σαλμοϊράγκι υποδηλώνει μια προσπάθεια των ηγετών να αποκρύψουν την αλήθεια σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης. “Ξέρετε τι είπε ο πρόεδρος της [Λομβαρδίας];” έγραψε η Αντρεάσσι. «Δεν μπορείτε να πείτε την αλήθεια. Είπα: “Λοιπόν, τότε, είναι σαν να βρισκόμαστε στην Κίνα“. Μου απάντησε ότι είμαστε χειρότερα από την Κίνα – τουλάχιστον εκεί υπάρχει δικτατορία».

Ο Φοντάνα, ο οποίος επανεξελέγη πρόσφατα ως κυβερνήτης της Λομβαρδίας, είναι επίσης μεταξύ εκείνων που ερευνώνται.

Ένα μήνυμα του Ρουόκο στις 29 Φεβρουαρίου 2020 -σχεδόν δύο εβδομάδες πριν η χώρα μπει σε lockdown- περιγράφει τη χαοτική διαχείριση της πανδημίας. “Πολλά πράγματα συμβαίνουν: η επιστημονική επιτροπή συγκρούεται με τον Κόντε και τον Σπεράντζα, ζητείται επιτακτικά επανεξέταση … Είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος“.

Ένα άλλο κρίσιμο στοιχείο της έρευνας είναι η υποτιθέμενη απουσία επικαιροποιημένου εθνικού σχεδίου για την πανδημία. Αυτό της Ιταλίας χρονολογείται από το 2006.

Οι υπό διερεύνηση κατηγορούμενοι έχουν πλέον χρόνο να παρουσιάσουν την υπεράσπισή τους σε δικαστή, ο οποίος θα αποφασίσει εάν θα τους στείλει ή όχι σε δίκη.

Ο Σπεράντζα, ο οποίος παρέμεινε υπουργός Υγείας μέχρι την κατάρρευση της κυβέρνησης του Μάριο Ντράγκι το περασμένο καλοκαίρι, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι αισθάνεται “πολύ γαλήνιος και βέβαιος” ότι ενήργησε πάντα “με πειθαρχία και εντιμότητα προς το αποκλειστικό συμφέρον της χώρας”. Μια πηγή από το περιβάλλον του δήλωσε ότι δεν πρόκειται να προβεί σε περαιτέρω σχόλια.

Ο Αντρέασι, ο οποίος δεν ερευνάται, δήλωσε ότι δεν είναι δυνατόν να δώσει συνεντεύξεις καθώς “το έργο της δικαιοσύνης βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη”.

Ο Ρουόκο δεν απάντησε σε αιτήματα για σχολιασμό.

Ο Τζάκοπο Πένσα, δικηγόρος του Φοντάνα, δήλωσε ότι ο πελάτης του είχε ενημερωθεί επίσημα για την έρευνα και θα χρειαζόταν χρόνο για να “μελετήσει προσεκτικά” το νομικό έγγραφο πριν σχολιάσει. “Πρέπει να είμαστε συνετοί”, δήλωσε.

Ο Κόντε, ο οποίος ηγείται τώρα του Κινήματος Πέντε Αστέρων, του κόμματος που κατά την περίοδο της πανδημίας ηγούνταν της κυβέρνησης συνασπισμού με το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι ήταν έτοιμος να συνεργαστεί άμεσα με τη δικαιοσύνη και “αισθάνεται ήρεμος απέναντι στη χώρα και τους Ιταλούς πολίτες”.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα