Πολιτικός σεισμός στη Μ. Βρετανία: Ο Τζόνσον κλείνει τη Βουλή

Πολιτικός σεισμός στη Μ. Βρετανία: Ο Τζόνσον κλείνει τη Βουλή
Μπόρις Τζόνσον AP

Ο Μπόρις Τζόνσον τα παίζει όλα για όλα έτσι ώστε τίποτα να μην σταματήσει το brexit της 31ης Οκτωβρίου. Θα ζητήσει την άδεια της Βασίλισσας για να κλείσει τη Βουλή. Για "συνταγματικό σκάνδαλο" κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Στα άκρα φαίνεται ότι θέλει να φτάσει ο Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με το brexit.

Οπως αναφέρει ρεπορτάζ του BBC, ο Αγγλος Πρωθυπουργός σκέφτεται να ζητήσει την άδεια της Βασίλισσας για να κλείσει τη Βουλή (!) λίγες μόνο ημέρες αφότου αυτή ανοίξει τον Σεπτέμβριο!

Μ’ αυτόν τον τρόπο ο Τζόνσον επιθυμεί να σταματήσει κάθε νομοθετική πρωτοβουλία της αντιπολίτευσης η οποία θα μπορούσε να αναχαιτίσει το άτακτο brexit,που πλέον φαντάζει πολύ πιθανό στις 31 Οκτωβρίου.

Ολα αυτά μόλις μία μέρα μετά την πρωτοβουλία του επικεφαλής των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν να αποστείλει επιστολές σε βουλευτές των Συντηρητικών (ακόμα και στην πρώην Πρωθυπουργό, Τερέζα Μέι) έτσι ώστε να αποτραπεί ένα άτακτο brexit.

Το σχέδιο, σύμφωνα πάντα με το BBC, βρίσκεται στα υπόψιν μόνο λίγων υπουργών και τις προηγούμενες ημέρες έγινε προσπάθεια να κρατηθεί μυστικό. Ηδη η αντιπολίτευση χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές προθέσεις “σκανδαλώδεις”.

«Όλα εξαρτώνται από τους φίλους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους εταίρους μας» είχε δηλώσει πάντως προ ημερών ο Τζόνσον. «Το σημαντικό είναι να προετοιμαστούμε για έξοδο χωρίς συμφωνία» είχε συμπληρώσει.

Ο Τζόνσον έχει δεσμευτεί πως η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση την 31η Οκτωβρίου. Στις πρόσφατες συναντήσεις του με ευρωπαίους ηγέτες του έγινε σαφές ότι η ΕΕ αποκλείεται να αλλάξει στάση και να του προτείνει κάτι πιο διαχειρίσιμο.

“Συνταγματικό σκάνδαλο”

“Η ενέργεια αυτή αποτελεί συνταγματικό σκάνδαλο”, δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής των Κοινοτήτων Τζον Μπέρκοου.

“Οποιον μανδύα και να ενδυθεί, είναι εκτυφλωτικά προφανές ότι στόχος της αναστολής τώρα είναι να εμποδισθεί το κοινοβούλιο να συζητήσει το Brexit και να εκπληρώσει το χρέος του”.

“Σκάνδαλο και απειλή προς την δημοκρατία”, κατήγγειλε ο επικεφαλής του Εργαιτκού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν.

“Είμαι σοκαρισμένος από την ανευθυνότητα της κυβέρνησης Τζόνσον, που μιλά για κυριαρχία και ταυτόχρονα επιδιώκει να αναστείλει την λειτουργία του κοινοβουλίου για να αποφύγει τον έλεγχο των σχεδίων για ένα ανεύθυνο Brexit χωρίς συμφωνία”, καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

“Λοιπόν φαίνεται ότι ο Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να κλείσει το κοινοβούλιο για να περάσει ένα Brexit χωρίς συμφωνία. Εάν οι βουλευτές δεν συνασπισθούν για να τον σταματήσουν, η σημερινή ημέρα θα μείνει στην Ιστορία ως μία σκοτεινή ημέρα για την δημοκρατία του Ηνωμένου Βασιλείου”, δήλωσε η Νίκολα Στέρτζον, πρωθυπουργός της Σκοτίας.

“Ο Μπόρις Τζόνσον έριξε το γάντι στην κοινοβουλευτική δημοκρατία. Η μητέρα όλων των Κοινοβουλίων δεν θα του επιτρέψει να το αποκλείσει από την μεγαλύτερη απόφαση που έχει μπροστά της η χώρα. Η κήρυξη πολέμου εκ μέρους του θα αντιμετωπισθεί με σιδηρά πυγμή”, δήλωσε ο Τομ Μπρέικ, εκπρόσωπος για το Brexit του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος.

“Δεν έχουμε μία “νέα κυβέρνηση”. Η ενέργεια αυτή αποτελεί μία κατάφωρη επίθεση στην δημοκρατία μας. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να συμβεί αυτό”, είπε ο Τομ Γουότσον, αντιπρόεδρος του Εργατικού Κόμματος.

“Είναι σκανδαλώδες ότι το κοινοβούλιο θα κλείσει σε μία στιγμή κρίσης καθώς έχουμε μπροστά μας την έξοδο χωρίς συμφωνία από την Ευρωπαϊκή Ενωση, για την οποία δεν υπάρχει εντολή. Η δημοκρατία μας κινδυνεύει από έναν αδίστακτο πρωθυπουργό, ο οποίος εξελέγη από λιγότερα από εκατό χιλιάδες κομματικά μέλη”, δήλωσε η βουλευτή Αννα Σούμπρι επικεφαλής του Change UK.

“Θα αποτελέσει συνταγματικό σκάνδαλο αν το κοινοβούλιο εμποδισθεί να ελέγξει την κυβέρνηση σε μία στιγμή εθνικής κρίσης. Βαθιά αντιδημοκρατικό”, δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα