Αποκάλυψη: Οι Αμερικανοί προσέγγισαν τον Φράνκο από το 1947

Αποκάλυψη: Οι Αμερικανοί προσέγγισαν τον Φράνκο από το 1947
O στρατηγός Φράνκο στα χρόνια του ισπανικού εμφυλίου AP

Οι ΗΠΑ δεν είχαν κανένα πρόβλημα να "εγκαταστήσουν" συνεργασία με το τυραννικό καθεστώς του στρατηγού Φράνκο. Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα El Pais.

Μπορεί στα λόγια οι ΗΠΑ να καταδίκαζαν τη δικτατορία του Φράνκο και να μιλούσαν για ένα τυραννικό καθεστώς, στην πράξη όμως έχτιζαν γέφυρες με τον Ισπανό δικτάτορα, ήδη από τα πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου.

Κρυπτογραφημένο τηλεγράφημα των Αμερικανών προς το ισπανικό κράτος, το οποίο φέρνει στο φως τη δημοσιότητας η εφημερίδα “Εl Pais” καταδεικνύει ότι από το 1947 οι ΗΠΑ έψαχναν τρόπους να συνεννοηθούν με τον Φράνκο έτσι ώστε να προωθήσουν τα συμφέροντά τους στην Ευρώπη.

Στο εν λόγω τηλεγράφημα, το οποίο στάλθηκε στις 6 Δεκεμβρίου του 1947, γίνεται λόγος για “επιτακτική ανάγκη των σχέσεων με την Ισπανία και ότι αυτές “θα εξομαλυνθούν γρήγορα “.

Ολα αυτά ενώ το 1946 ο ΟΗΕ είχε καταδικάσει το ισπανικό καθεστώς αποκόβωντάς το από τον υπόλοιπο κόσμο ενώ το 1950 ο πρόεδρος Τρούμαν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την εγγραφή δανείου προς την Ισπανία στον προϋπολογισμό της χώρας του.

Μάλλον όμως επρόκειτο για αντιδράσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα. Από το 1948 ο Φράνκο, σε ένδειξη καλής θέλησης, αποφάσισε να επιτρέψει την είσοδο στη χώρα Αμερικανών στρατιωτικών χωρίς διαβατήρια ενώ την ίδια ώρα το Πεντάγωνο έβλεπε στην Ισπανία ένα σύμμαχο, πιστό στο δόγμα του αντικομμουνισμού.

Το 1951 οι Αμερικανοί πήραν ουσιαστικά υπό τον ελέγχό τους πέντε ισπανικά λιμάνια και απέκτησαν τρεις αεροπορικές βάσεις. Κατά άλλες ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες της εποχής, οι Αμερικανοί έλαβαν άδεια για να εγκαταστήσουν στη Σεβίλλη πυρηνική βόμβα!

Το 1959, τέλος, ο πρόεδρος Αϊζενχάουερ επισκέφθηκε την Ισπανία και είχε θερμά τετ-α-τετ με τον Φράνκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα