Αποκάλυψη που σοκάρει: Ο Τζονς Χόπκινς ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων

Αποκάλυψη που σοκάρει: Ο Τζονς Χόπκινς ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων
shutterstock

Το πανεπιστήμιο, το οποίο υπήρξε εξαρχής στο προσκήνιο της πληροφόρησης για τον νέο κορονοϊό, "υπερηφανεύτηκε" για τον ιδρυτή που φέρεται να ήταν ιδιοκτήτης σκλάβων. 

Το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, του οποίου οι ερευνητές ήταν στην πρώτη γραμμή της παγκόσμιας ενημέρωσης για την Covid-19, ανακοίνωσε ότι ο ιδρυτής του κατείχε σκλάβους κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα. Πρόκειται για μια σοκαριστική αποκάλυψη για το πανεπιστήμιο που εδρεύει στη Βαλτιμόρη και “υπερηφανεύτηκε” για κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές αποκάλυψαν αυτή την πληροφορία σε αρχείο απογραφής της κυβέρνησης ως μέρος μιας πρωτοβουλίας που εξερευνά την ιστορία του πανεπιστημίου. Η μακρόχρονη αφήγηση ενός Χόπκινς υπέρμαχου της κατάργησης της δουλείας του οποίου ο πατέρας είχε απελευθερώσει τους σκλάβους της οικογένειας το 1807 τέθηκε υπό αμφισβήτηση τους τελευταίους μήνες.

«Έχουμε τώρα αρχεία απογραφής της κυβέρνησης που δηλώνουν ότι ο κ. Χόπκινς ήταν ο ιδιοκτήτης ενός σκλαβωμένου ατόμου που αναφέρεται στο νοικοκυριό του το 1840, ενώ τέσσερις υποδουλωμένοι απαριθμούνται το 1850», έγραψαν πανεπιστημιακοί σε μια επιστολή προς την κοινότητα Τζονς Χόπκινς . «Μέχρι την απογραφή του 1860, δεν υπάρχουν σκλάβοι στο νοικοκυριό».

Το Μέριλαντ δεν κατάργησε τη δουλεία μέχρι το 1864.

Οι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να ερευνά τη ζωή του Χόπκινς τους επόμενους μήνες για να «έχει μια πλήρη εικόνα», καθώς δεν υπάρχει πλήρης βιογραφία του ιδρυτή. Έγραψαν ότι αποφάσισαν να μοιραστούν την εξέλιξη ως μέρος της προσπάθειας του πανεπιστημίου «να εμβαθύνει την ιστορική μας κατανόηση για τον ρατσισμό στη χώρα μας, στην πόλη μας και στους θεσμούς μας».

Ο Χόπκινς πέθανε το 1873 και άφησε 7 εκατομμύρια δολάρια για να ανοίξει πανεπιστήμιο, ορφανοτροφείο και νοσοκομείο. Η δωρεά εκείνη την εποχή θεωρήθηκε το μεγαλύτερο φιλανθρωπικό δώρο που έγινε στις ΗΠΑ.

Σήμερα, το πανεπιστήμιο έχει περίπου 27.000 φοιτητές και οι ερευνητές του έχουν κερδίσει 29 βραβεία Νόμπελ. Έχει διαδραματίσει έναν εξέχοντα ρόλο παγκοσμίως στην παρακολούθηση της εξάπλωσης του κορονοϊού. Ένας διαδικτυακός πίνακας ελέγχου από το Κέντρο Επιστήμης και Μηχανικής Συστημάτων του πανεπιστημίου παρακολουθεί τα κρούσματα σε σχεδόν πραγματικό χρόνο, παρέχοντας πληροφορίες σε υπαλλήλους δημόσιας υγείας, μέσα ενημέρωσης και το κοινό.

shutterstock


Ωστόσο, το πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο είχαν μια περίπλοκη σχέση με τους κατοίκους της Βαλτιμόρης, μιας πόλης όπου η πλειονότητα των πολιτών είναι μαύροι.

Οι κάτοικοι εκτοπίστηκαν από τις γειτονιές γύρω από τις εγκαταστάσεις του Χόπκινς κατά τη διάρκεια έργων επέκτασης και ανασυγκρότησης. Την ίδια στιγμή, ορισμένοι της τοπικής κοινωνίας επισημαίνουν την υπόθεση της Henrietta Lacks το 1951 ως λόγο που δεν εμπιστεύονται το θεσμικό όργανο. Τότε ένας χειρουργός στο νοσοκομείο Χόπκινς συγκέντρωσε ένα κομμάτι ιστού από έναν όγκο ασθενούς, ενώ ήταν σε αναισθησία. Κανείς δεν ζήτησε τη συγκατάθεσή της, αλλά τα κύτταρα της χρησιμοποιούνται ευρέως στη βιοϊατρική έρευνα για τη θεραπεία του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Η Μάρθα Τζόουνς, καθηγήτρια ιστορίας του Χόπκινς, έγραψε, σύμφωνα με τον Guardian: “Φέτος, τόσοι πολλοί από εμάς στο Johns Hopkins είμαστε υπερήφανοι που συνεργαζόμαστε με τους συναδέλφους μας στην ιατρική και τη δημόσια υγεία, οι οποίοι αντιμετώπισαν υπέροχα την πανδημία κορανοϊού. Αυτή η υπερηφάνεια, για μένα, τώρα αναμιγνύεται με πικρία. Το πανεπιστήμιό μας ήταν το δώρο ενός άνδρα που εμπορεύονταν την ελευθερία και την αξιοπρέπεια άλλων ανδρών και γυναικών”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα