Απολαμβάνεις ό,τι κάνεις για να νιώθεις καλά ή έχεις γίνει “θύμα” του escapism;

Απολαμβάνεις ό,τι κάνεις για να νιώθεις καλά ή έχεις γίνει “θύμα” του escapism;
Μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 25/1 ενημερώνει πως όποια δραστηριότητα μας βοηθά να ξεφεύγουμε από τα προβλήματα μας, μπορεί να γίνει εθιστική. iStock

Το τρέξιμο είναι μορφή άσκησης που καταπολεμά το άγχος. Αποδεικνύεται πως μπορεί να γίνει τρόπος να νιώσουμε πως 'αποδράμε' από τα προβλήματα μας. Πότε γίνεται εξάρτηση;

Λίγο μετά την εμφάνιση του SARS-CoV-2 στις ζωές μας και την ολική ανατροπή της καθημερινότητας μας, εκατομμύρια άνθρωποι βρήκαν διέξοδο στο τρέξιμο.

Βοήθησε και ότι η άσκηση ήταν και ένας από τους λόγους που μας επιτρεπόταν να βγαίνουμε από τα σπίτια μας.

Σύντομα αποδείχθηκε και διέξοδος, δεδομένου και ότι ο ιδρώτας είναι το φυσικό αγχολυτικό -έχει διαπιστωθεί πως η φυσική δραστηριότητα του τρεξίματος είναι μορφή άσκησης που καταπολεμά το άγχος.

Ερευνητές του νορβηγικού Πανεπιστημίου Επιστήμης και Τεχνολογίας (Norwegian University of Science and Technology) μελέτησαν πώς η έννοια του escapism μπορεί να παρέχει μια κατανόηση της σχέσης μεταξύ τρεξίματος, ευεξίας και εξάρτησης από την άσκηση

Ως escapism (‘απόδραση’) συχνά ορίζεται ως κάτι που κάνουμε για να αποφύγουμε ή να ξεχάσουμε δυσάρεστα πράγματα.

Παραδείγματος χάριν, μια δραστηριότητα στην οποία καταφεύγουμε για να ‘απενεργοποιήσουμε’ τις σκέψεις μας ή λειτουργεί ως μια μορφή ψυχαγωγίας στην οποία ‘χανόμαστε’ τόσο πολύ, που χάνουμε κάθε έννοια του χρόνου.

Όπως είπε ο Dr. Frode Stenseng, καθηγητής στο Τμήμα Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης στο NTNU “πολλές από τις καθημερινές μας δραστηριότητες μπορεί να ερμηνευθούν ως απόδραση”.

“Η ψυχολογική ανταμοιβή από την απόδραση είναι η μειωμένη αυτογνωσία, ο λιγότερος μηρυκασμός και η ανακούφιση από τις πιο πιεστικές σκέψεις και τα συναισθήματα κάποιου”.

Υπάρχουν δυο μορφές Escapism.

Η προσαρμοστική (γνωστή ως αυτοεπέκταση) και

η δυσπροσαρμοστική (αυτή που μας βοηθά να αποφεύγουμε τις αρνητικές εμπειρίες και είναι γνωστή ως αυτοκαταπίεση).

Η πρώτη έχει θετικά αποτελέσματα και μακροπρόθεσμα οφέλη.

Η δεύτερη συχνά καταστέλλει τα θετικά συναισθήματα και μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω αποφυγή στο μέλλον -όπως και εξουθένωση του οργανισμού.

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 25/1 έδειξε πως αυτή η μορφή σχετίζεται με την εξάρτηση από την άσκηση.

Πήραν μέρος 227 άνθρωποι που έτρεχαν για λόγους αναψυχής.

Ακολούθησαν διαφορετικές πρακτικές, πριν συμπληρωνόσουν ερωτηματολόγια που διερεύνησαν τρεις πτυχές της απόδρασης και της εξάρτησης από την άσκηση.

Και οι δύο μορφές ‘απόδρασης’ συσχετίστηκαν με την εξάρτηση από την άσκηση, ωστόσο, αυτή η συσχέτιση ήταν ισχυρότερη στους δρομείς με προτίμηση στην αυτοκαταπίεση.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι η αίσθηση χαμηλότερης ευεξίας μπορεί να είναι αιτία και αποτέλεσμα της εξάρτησης από την άσκηση. Μπορεί να αφορά και μια θετική εμπειρία αυτοεπέκτασης.

Συμπερασματικά, τα ευρήματα υποστηρίζουν την ‘απόδραση’ ως ένα σχετικό πλαίσιο για την κατανόηση της σχέσης μεταξύ της εξάρτησης από την άσκηση στο τρέξιμο και της υποκειμενικής ευεξίας.

“Μπορεί να βοηθήσουν τους ανθρώπους να κατανοήσουν τα δικά τους κίνητρα. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθούν για θεραπευτικούς λόγους, για άτομα που ταλαιπωρούνται με μια δυσπροσαρμοστική εμπλοκή στη δραστηριότητά τους”, κατέληξε ο Dr.Stenseng.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα