Αργεντινή: Πύρινη κόλαση - Καίγονται 200.000 στρέμματα την ημέρα

Γιγαντιαίες πυρκαγιές στην Αργεντινή (φωτογραφία αρχείου)
Γιγαντιαίες πυρκαγιές στην Αργεντινή (φωτογραφία αρχείου) AP

Οι πυρκαγιές στην βορειοανατολική Αργεντινή μαίνονται εδώ κι εβδομάδες. Περίπου το 6% της συνολικής επιφάνειας της επαρχίας, βρίσκονταν στις φλόγες.

Πυρκαγιές γιγαντιαίων διαστάσεων μαίνονται εδώ κι εβδομάδες, έχουν απανθρακώσει εκατομμύρια στρέμματα καλλιεργειών και βοσκοτόπων στην επαρχία Κοριέντες, στη βορειοανατολική Αργεντινή, έχουν προκαλέσει σοβαρή ζημιά στο περιβάλλον και βαριές οικονομικές ζημίες, τονίζουν ειδικοί και οι αρχές.

Η πιο πρόσφατη έκθεση του Εθνικού Ινστιτούτου Αγροτικής Τεχνολογίας (INTA), που φέρει ημερομηνία 7η Φεβρουαρίου, εκτιμούσε πως 5.200.000 στρέμματα βοσκοτόπων και καλλιεργειών, με άλλα λόγια περίπου το 6% της συνολικής επιφάνειας της επαρχίας, βρίσκονταν στις φλόγες.

ADVERTISING

Οι πυρκαγιές συνεχίζουν να εξαπλώνονται και ο καπνός που εκλύεται δεν επιτρέπει να επικαιροποιηθούν οι μετρήσεις από δορυφόρους.

Η φωτιά εξαπλώνεται «με ρυθμό 200.000 στρεμμάτων την ημέρα» και πλέον πρέπει να έχει φθάσει «τα 7.000.000 στρέμματα. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Νικολάς Καρλίνο, κτηνοτρόφος, μέλος της συνομοσπονδίας αγροτικών και κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Κοριέντες (CONINAGRO).

Ο φορέας εκτίμησε προχθές Τρίτη ότι οι ζημίες έχουν φθάσει τα τουλάχιστον 4,2 εκατομμύρια δολάρια εξαιτίας των καταστραμμένων καλλιεργειών ματέ – φυτού από τα φύλλα του οποίου παράγεται αφέψημα παρόμοιο με το τσάι – και τα 44,6 εκατ. δολάρια εξαιτίας της καταστροφής ορυζώνων. Υπολόγισε επίσης ότι τουλάχιστον 70.000 βοοειδή σκοτώθηκαν.

Η Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Πυρκαγιών ανέφερε χθες Τετάρτη πως οι πυροσβέστες, με την υποστήριξη του στρατού ξηράς και της Πολεμικής Αεροπορίας, αγωνίζονται εναντίον έξι τεράστιων ενεργών μετώπων.

Οι πρώτες πυρκαγιές, που εκδηλώθηκαν στα μέσα του Δεκεμβρίου, εξαπλώθηκαν εξαιτίας της ακραίας ξηρασίας από τα μέσα Νοεμβρίου.

Η επαρχία Κοριέντες, ανάμεσα στους ποταμούς Παρανά και Ουρουγουάη, καταγράφει το τρέχον διάστημα βροχές 10 ως 15 χιλιοστών, ενώ ο μέσος όρος αυτής της περιόδου είναι τα 200 χιλιοστά. Το επίπεδο υγρασίας έχει υποχωρήσει στο 15% ενώ συνήθως βρίσκεται γύρω στο 70%, σύμφωνα με τον κ. Καρλίνο.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία της Αργεντινής δεν προβλέπει παρά μόνο μερικές ελαφρές βροχοπτώσεις από την Κυριακή.

Ο Λουίς Μαρτίνες, υπερασπιστής του περιβάλλοντος στην Κοριέντες, κρίνει πως «η αποψίλωση των δασών, η ερημοποίηση και η κακή διαχείριση των γαιών, που συνδυάζονται με νέο καθεστώς βροχών λόγω της κλιματικής αλλαγής» είναι οι βασικές αιτίες των γιγαντιαίων πυρκαγιών.

Κατήγγειλε εξάλλου την «παραφροσύνη» των φωτιών που βάζουν κτηνοτρόφοι για να ανανεωθούν βοσκότοποι, κάτι που γίνεται χωρίς έλεγχο και θεωρεί πως εξάπλωσε τις φλόγες.

Σύμφωνα με τον κ. Μαρτίνες, η Κοριέντες έχει χάσει ήδη το 60% των υγροτόπων της, το 40% των λιβαδιών της και κάπου 230.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Τόνισε ακόμη πως φοβάται τον αντίκτυπο που θα έχουν οι πυρκαγιές στα άγρια ζώα και ορισμένα είδη πτηνών και ερπετών, είδη που απειλούνται με εξαφάνιση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αργεντινή, Φωτιά
SHARE:

24Media Network